onsdag 24. juni 2009

Torta di riso - en risotto variasjon


Mmmm, risotto, en favoritt, men ikke noe jeg vanligvis serverer om sommeren. Risotto for meg er mat for mørke kvelder med et godt stykke kjøtt eller bare for seg selv iblandet noen gode grønnsaker - sopp for eksempel, eller bare løk og pancetta, eller aspargus....det er uendelig mange variasjoner. Jeg minnes en gang, inspirert av en restaurant besøk, at jeg grillet en hel kylling, lagde en myk brun saus av sjyen og serverte biter av kyllingen på en enkel risotto med en skje eller to av saus over - det må jeg gjøre igjen snart, gitt. Og ja, det kommer oppskrifter på risotto på bloggen, men til høsten...

Men det er en risotto rett jeg gjerne serverer om sommeren. Den er enkel å lage, kan lages dagen i forveien og er derfor veldig fin å servere hvis du får mange på besøk. Server den til grillet scampi eller grill spyd, gjerne sammen med en salat. Nå skal jeg anta at dere vet prinsippene om å lage risotto. For de som ikke har begitt seg ut i risotto verdenen enda, så er det ikke vanskelig men det er noen regler:

1. du må bruke risotto ris (vialone nano, arborio eller carnaroli) 
2. du må bruke ordentlig kraft
3. du må bruke parmesan (fersk, dvs. revet fra hele stykker)

og jeg vil gjerne insistere at du må bruke hvitvin ( du kan drikke resten til middagen) den setter virkelig et fint preg på risottoen og alkoholen fordamper under koking. Ellers er det bare å følge oppskriften....

Oppskriften lager en "torta" stor nok til å servere 10-15 personer. Det er ikke noe problem å halvere mengden hvis du ikke trenger så stor "torta"....

100 gr smør
grilljermel (strøkavring)
2.5 l kylling kraft
1 løk, finhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
2.5 dl finhakket friske urter - gjerne en blanding av timian, rosmarin, basilikum, persille, oregano, salvie
7.5 dl risotto ris
2.5 dl tørr hvit vin
2 dl revet parmesan og litt ekstra for "pynt"
salt og nykvernet pepper

Smør en rund kakeform 20 - 24 cm diam og strø med grilljermel. Kok opp kraften, slå ned varmen slik at det holdes like under kokepunktet. I en stor tykkbunnet gryte smelt halvparten av smøret. Ha i løk, hvitløk og halvparten av urtene og stek over svak varme til løken er gjennomsiktig og myk. 

Slå varmen opp noe og ha i risen. Rør godt slik at riskornene er dekket av smøret og varme. Ha i vinen og la det små koke mens du rører til det nesten er helt fordampet. Ha opp i litt kraft, bare nok til å dekke risen og rør litt mens du lar risen absorbere kraften.  Når kraften er absorbert, sper du på med mer kraft, bare nok til å dekke risen og venter igjen. Fortsett med dette en 15 - 20 min tid. 

Smak risen - den skal være myk med en liten hard kjerne (al dente kan man si).  Ha i resten av urtene, smøret og parmesan. Rør og la det stå et par minutter. Risottoen skal være kremete, dvs det skal ikke ligge væske i bunnen av gryten, men samtidig skal det ikke være helt tørrkokt. Smak til med salt og pepper. Ha risottoen i formen og la det stå og avkjøle. Ha det i kjøleskapet hvis du skal la det stå over natten. 

Varm ovnen til 200 C og bak torta´en ca 30min eller til den er gjennomvarm. Ta den ut av kakeformen og sett på et serveringsfat. Ha på litt ekstra parmesan og pynt med urter. For å servere, skjærer du den i "kakestykker".


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...