onsdag 8. september 2010

refried beans

Refried beans er et klassisk tilbehør til meksikansk eller såkallt tex-mex mat. Ferdige refried beans som du kan kjøpe på boks er overhodet ikke til å sammenligne med "ordntlig" refried beans, så vær så snill og prøv dise hvis du ikke har smakt gode refried beans enda.

Pinto bønner er ideellt til refried beans, men da jeg kun finner de i tørket tilstand og ikke er alltid like flink til å planlegge middag kvelden før, tyr jeg til røde eller svarte bønner på boks. Egentlig kunne jeg bare spist refried beans, kanskje med noen tomat og avokado skiver til, men jeg serverer det gjerne med fajitas eller grillet kylling eller kjøtt, gjerne marinert i en blanding av øl, lime, krydder og hvitløk. 

du trenger
2 boks bønner, røde eller svarte
1 løk
olivenolje
2 hvitløksfedd
1 tomat, grov hakket
1 rød chilli, fin hakket (her regulerer du selv hvor mye du skal ha opp i)
spisskumin, salt og pepper

Ha litt olivenolje i en gryte og stek løk til det er mykt. Ha opp i hvitløk og chilli og stek videre 1-2 minutter. Ha opp i 1 ss spisskumin og stek videre mens du rører. Ha opp i tomaten. Hell av laken fra den ene boksen med bønner og ha bønnene opp i gryten. Ha opp i neste boks bønner, med laken. 

La det hele småkoke en 10-20 minutter til det meste av væsken er fordampet. Rør av og til slik at ikke bønnene setter seg i bunnen av gryten. Mos bønnene med en gaffel eller en potetstapper - det skal være grovt. Server gjerne med litt ost på toppen eller hakket vårløk eller koriander.


22 kommentarer:

Marte sa...

oioioi, det så supergodt ut! Super blogg du har, jeg følger ivrig med og du inspirerer masse!

ina sa...

Så flott - tusen takk for tilbakemelding! Hyggelig å høre at bloggen inspirerer - det er hele meningen :))

Fattus norvegicus sa...

Frijoles refritos er godt! Det blir enda bedre om du bytter ut olivenoljen med ekte grisefett. :-)

ina sa...

Det har du helt rett i ! Men i mangel av grisefett, så blir det olje..... :))

Vilde sa...

Mmmmmmmmm.... Refired beans! I kveld blir det tacofiesta i vår casa ;)

Kanskje litt hakket bacon kunne gitt en ønsket effekt?? Jeg smakte også til med lime - ingen texmex-rett uten, for min del!

ina sa...

Kjempedeilig med litt bacon! Og litt lime! :)

Maria sa...

Hei Ina! Jeg linker denne oppskriften din til mine Huevos Rancheros, håper det er greit :) Kjempegodt tilbehør til mex-mat!

chili og kjærleik sa...

Smakar enno betre med tørre bønner altså, mannen (som er frå Mexico) lagar heilt fantastiske frijoles refritos, han likar ikkje smaken på hermetiske bønner, så då blir det frå grunnen av. Tek jo litt lengre tid då, men smaken blir betre enn med hermetiske bønner!

ina sa...

Ja, det kan jeg igrunnen være enig i, men der er jeg vanligvis ikke flink nok til å planlegge. En dag....

quiltegutten sa...

Du kan lage masse og fryse det ned i porsjoner, bruker du tørre bønner, så ligger de i bløt over natten, kokes i 15 minutt og helles over i en slowcooker eller dampovn, tilsett ingredienser etter oppskriften du bruker og la det stå å trekke på 98 grader i 8 timer. når det er ferdig plukker du ut det som har vert i panna for smaks skyld (løkbåter/bacon/etc.) sil kraften oppi et litermål og mos bønnene som potetmos. Tilsett kraften til den har riktig konsistens:-) jeg lager ca 8 liter og fryser ned i poser som er lette å bruke samme dag. Bjørn-Bergen

ina sa...

Takk for tipset Bjørn!
Tenker at de smaker enda bedre enn de jg har laget her. Generellt så blir bønneoppskrifter bedre hvis du tar utgangspunkt i tørre bønner istedenfor "boksebønner" som jeg har gjor her. Og med 8timers koketid må de bare bli gode!

karoline sa...

takk for denne oppskriften, var akkurat det jeg lette etter! :) Håper man dele ingrediensene i to for trenger ikke så mye.

Mat på Bordet sa...

Ikke noe problem å halvere oppskriften, men lager du full oppskrift har du nok til dagen etter som du kan varme opp.... :))

Anonym sa...

Dette var super godt! Veldig bra blogg:)

Mat på Bordet sa...

Tusen takk! - en av mine favoritt oppskrifter også :)

Anonym sa...

vet du hvor man kan kjøpe dette ferdig på boks i norge?:)

Mat på Bordet sa...

Har sett det i matbutikken, men ville ikke anbefale å kjøpe de. Smaker langt bedre når du lager det selv.

ABC sa...

Jeg har brukt denne oppskriften mye, men i dag var første gang jeg brukte bønnestuingen som pizzafyll. Det kommer jeg til å gjøre flere ganger. Den er virkelig kjempegod denne stuingen - og utrolig anvendelig :)

Mat på Bordet sa...

Det var kreativt!
Kjempeidé! Tenker det smakte godt ja :)

Shari sa...

Elsker, elsker, elsker refried beans! Dette ser kjempegodt ut! Er fra Texas og savner pinto bønner utrolig mye. Kan du si meg hvor du har sett tørket pinto bønner i Norge? Har lett og lett og finner de ikke. (Bor i Drammensområdet.)

Mat på Bordet sa...

Hei Shari!
Jeg har funnet tørkede pintobønner i en innvandringsbutikk en gang og jeg husker ikke hvilken. Men innvandringsbutikkene er stedet å lete!!

Mat på Bordet sa...

@Shari - eller du kan bestille de på nett, se
http://www.tidsporten.no/products/pintobonner-8x500g-bestillingsvare

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...