tirsdag 25. januar 2011

Marshmallows 101

Jeg må innrømme at jeg lenge har hatt lyst til å lage marshmallows. Jeg innbillte meg at det var vanskelig jeg og innebar høy feilmargin med tanke på eggehviter og varm sukker. Men vet du hva? Det er ingen eggehviter i marshmallows!! Merkelig, jeg var bombesikker på at marshmallows var en myk form av marengs.

Det finnes oppskrifter på marshmallows med eggehviter hvis du vil insistere. Smittenkitchen for eksempel fulgte en oppskrift som inkluderte eggehviter som hun fant på epicurious. Prinsippet går ut på det samme. Man blander ut gelatin i vann og heller på en varm sukker blanding mens man pisker (dette er en jobb for kjøkkenmaskinen). Lang pisking gjør at blandingen blir stiv, hvit og "fluffy". For å gjøre det ekstra luftig blandes så eggehviter i tilslutt. Men, det gjorde ikke jeg. Jeg fulgte oppskriften som ikke inneholdt eggehviter og ble godt fornøyd med resultatet. Kanskje jeg prøver med eggehviter en annen gang for å vurdere om det er verdt ektsra arbeidet...

Vær dog forberedt på litt kliss! Ellers er det overraskende enkelt å lage marshmallows og resultatet er ikke til  sammenligne med kjøpe marshmallows! Heller du massen i en form kan du skjære den i firkanter når den har stivnet. Alternativt kan du ha massen i en sprøytepose og lage all mulige slags former. Eller hva med å finne frem kakeformene og trykke ut hjerter eller bokstaver for eksempel. (etter at massen har stivnet). Da kan du skrive navnet ditt med marshmallows...

du trenger

240ml kaldt vann
25g gelatin (1 pakke)
400g sukker
1/4 ts salt
2 ts vanilje ekstrakt

melis

I tillegg trenger du
kjøkkenmaskin
tykkbunnet gryte
sukkertermometer

Skal du la marshmallows stivne i form anbefaler jeg at du gjør i stand formen før du begynner. Dekk de først med bakepapir og strø så jevnt med melis. Skal du sprøyte former, dekk et bakebrett eller to med bakepapir og strø godt med melis.

Ha halvparten av vannet i kjøkkenmaskin bollen. Strø gelatinpulveret i vannet. Ha resten av vannet, sukker, salt og sirup i en tykkbunnet kjele. Varm det langsomt opp mens du rører til sukkeret har smeltet. Sett opp varmen og la det koke opp (nå skal du ikke røre mer). Sett sukkertermomteret i sukkerblandingen og la det koke til det har nådd 115C.

Sett i gang kjøkkenmaskinen. Gelatinen vil ha stivnet. Mens kjøkkenmaskinen går heller du sukkerblandingen i langs kanten av bollen i en jevn fin strøm. Sett opp farten på maskinen når du har hellt opp i alt og la det piske videre til du får en tykk hvit masse.
Hell blandingen i formen
og fordel det jevnt utover (ja, det er klissete, men gjør så godt du kan)
Strø litt melis over toppen.

Alternativt kan du bruke sprøytepose og lage små marshmallow marengs for eksempel. En dag skal jeg lage store marshmallow marengs og sette de på toppen av en sjokoladecupcake og evt helle over litt smeltet sjokolade...
La marshmalows tørke på kjøkkenbenken en 12 timers tid før du evt. skjærer de opp. Bruk en pizza kniv - det funker kjempebra!
Legg de i en liten boks og ta de med på tur sammen med kakoen eller kos deg med de hjemme. Oppbevar i tett boks, da holder de en ukes tid.

Skal du på tur, kan du lage s´mores - se her for "oppskrift".

36 kommentarer:

Pillan sa...

Mmmmm, marsmallows i varm kakao.
Så rart egentlig, jeg har aldrig tenkt på at man kan lage marsmallows selv. Trur nok ikke det er noe jeg hiver meg over med en gang men nå veit jeg hvor jeg kan finne oppskrift på dette hvis jeg ombestemmer meg.
Pernilla

Beate sa...

Ååå, så gøy!! Dette skal jeg prøve :D
I dag lagde jeg forresten marokkanske kjøttboller med couscous...nam, det var kjempegodt!
Takk for flotte oppskrifter.
Hilsen Beate

Hanne sa...

Åh, det såg godt ut! Eg trudde marshmallows var kjempevanskelig å laga =P
Eg skal definitivt prøva dette ein dag!

Jeanette sa...

Åå, jeg siklet nettopp litt på skjermen! Dette må prøves:)

ina sa...

@Pillan - nei, det tok litt tid før jeg forsøkte jeg også, men tro meg, det er ikke så vanskelig - helidgivis:)

@Beate - det er så hyggelig med tilbakemeldinger!! Tusen takk! Glad for at kjøttbollene smakte!

@Hanne - ja, det trodde jeg også, men neida :))

@Jeanette - ooopps, håper du hadde noe å tørke opp med :)

Siri sa...

De rosettene er jo kjempefine! Tenk så gøy å servere eller pynte med :)

polkadot sa...

serverte varm sjokolade tidligere i kveld (i gult pantonekrus;-), men jeg bedyret "ingen marsmallows på en mandag"... hvis jeg bare hadde sett denne oppskriften tidligere derimot!
da du sier de ikke kan sammenlignes...betyr det at disse du laget er bedre?
I morgen blir det kjøttbollene - takk!
C

ina sa...

@Siri - ja ikke sant! Som sagt,tenker å lage de ganske så mye større neste gang for å sette opp på en cupcake....
Små marshmallow rosetter kunne man selvfølgelig bruke for å pynte en kake med...

@Polkadot - å ja, hjemmelagde er alltid bedre :))

Magne D. Antonsen sa...

Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som helgens anbefaling på Lesernes VG.

ina sa...

Morsomt Magne!
Takk skal du ha!

Nina C. sa...

Stilig! det så kjempe godt ut. har også hatt lyst å lage egne marshmellows=)

ina sa...

Just do it! Nina C. :-)

Iris Jeanette sa...

Dette må prøves :D
Så jo helt fantastisk ut ;)

[kjøkkentjeneste] sa...

Gleder meg til å prøve dette! Må bare skaffe meg et sukkertermometer først - eller går det uten?

Grattis med vg-link, forresten. :)

Bjørnar sa...

De holder mye lengre enn en uke, det er ingen holdbarhetsmidler i vanlige "butikk-marshmallows" heller, sukkerinnholdet er så høyt at det tar knekken på eventuelle bakterier.

ina sa...

@kjøkkentjeneste - det er viktig at sukkeret kommer opp i riktig temperatur, så kallt "soft ball stage". Dette kan du også teste "manuellt" se video her
http://www.epicurious.com/video/technique-videos/technique-videos-sugar/1915458786/sugar-reaching-sugars-softball-stage/1915433371
Men, det er mye lettere med termometer...:))

@Bjørnar - du har rett at de ikke vil bli dårlig, men de vil tørke ut. Kanskje jeg skulle heller ha skrevet "best før" dato istedet...

Concept Interiors sa...

Igjen på VG nett!Grattis!!

ina sa...

Takk - det er sååå morsomt med VG innlegg - og marshmallows ser ut til å være en stor hit! :)
Jeg skal kose meg så lenge det varer...:))

Anonym sa...

hei hei!!!ser kjempe spennende ut!!men et lite sp.mål...hvor mye sukker skal være i oppskriften? jeg ser du har skrevet bare 400 sukker...er det gram, eller ml eller dl?litt usikker sjø, så må spørre så jeg ikke lager feil;);)

ina sa...

Oisann! 400 gram sukker - oppskrift er rettet - takk for at du sa i fra!

Fiona sa...

Oj, dette ser morsomt ut. Dette skal jeg prøve. Kjempe fin blogg. Utrolig inspirerende:) Hilsen Josefine

ina sa...

Tusen takk Josefine !
Håper du finner mer du har lyst å lage selv!

Sofia sa...

Oj dette skal jeg prøve :D

Line sa...

Gratulerer med vg-linken:o)
Desse skal definitivt prøvast ut her i heimen og!!
Fortsatt god helg..

ZhyAn sa...

NAM! Men det tror jeg aldri jeg kan lage med mine mat & kjøkkenkunnskaper :(

ina sa...

@Sofia - gjør det!:-)

@Line - takk for det - jeg skal den enorme trafikken mens det varer .))

@ZhyAn - ja, men da vil du kanskje prøve å lage noe annet - no knead brød for eksempel ? Innebærer velidg lite arbeid og resultatet er spektakulært godt brød!

sebastian sa...

er det mulig å finne en dame her som er flink til å lage mat? og har lyst på kjærste å lage mat til:P?

Anonym sa...

Til info for de som mangler ingredienser: trenger man maissirup? Nei, det funker fint med lys sirup. Trenger man vaniljeessens? Nei, man kan fint bruke vaniljestang (som jeg synes smaker bedre). Trenger man sukkertermometer? Nei, ha en isbolle stående ved siden av komfyren. Kok sukkeret en stund og ha litt av sukkeret i isvannet. Vent litt, ta sukkeret i isvannet ut å prøv og form det som en ball. Kan du forme det som en myk ball er sukkeret i, ja nettopp, softball stadiet :)

Funker også fint med en håndmikser og en vanlig gryte :D

Og de blir veeeeldig gode!

ina sa...

Hei Anonym

Takk for info!
Et lite tips til - har du hverken vanilje essens eller stang for hånden kan du bruke vaniljesukker.

Også kan du selvfølgelig røre inn litt konditor farge for å få annet enn hvite marshmallows...

Cecilie sa...

I stedet for vanlijeessens/-sukker/-stang går det jo an å eksperimentere litt. Jeg tilsatte to spiseskjeer honning i stedet, ga en veldig mild og god smak! (-:

ina sa...

God idé Cecilie - takk for tipset!!

Anonym sa...

Har nettopp prøvd meg på å lage disse. Fantastisk. De er virkelig flotte, om en litt klissete å få i formen.
Jeg delte røren i to og hadde en som jeg beholdt hvit med vaniljesmak og i den andre tilsatte jeg rød konditorfarge og bringebær essens, det ble veldig bra.
:)

ina sa...

He,he jeg advarte jo at det var noe kliss....:D men vel verdt det!
Hørtes deilig ut med brungebær smak - har aldri sett bringebær essens - hvor kjøpte du det?

Anonym sa...

Essenser til matlaging, som f.eks. bringebær får du kjøpt hos Panduro, de har ganske mange varianter.
De har også nettbutikk for de som foretrekker det.

Anonym sa...

Hei!
Jeg lurer på om marshmallows kan også lages med MØRK maissirup? Jeg fikk ikke tak i den lyse varianten...
Hilsen, Caroline

ina sa...

Hei Caroline
Ja, ikke noe problem å lage med mørk maissirup. Smaken blir kanskje litt annerledes - mørk sirup smaker litt mer karamellaktig enn vaniljeaktig og du får kanskje ikke fullt så hvite marshmallows. Lykke til!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...