fredag 7. januar 2011

no knead bread - bak brød i helgen film!Jeg kan ikke anbefale oppskriften for no-knead bread nok!!!!!

For å få enda flere til å prøve seg på verdens enkleste brød oppskrift med verdens beste resultat så har jeg laget en liten video, med god redigerings hjelp av min tenårings datter, for å demonstrere dette. Helgen er en fin tid til å sette av noen minutter for brød baking og hva kan være bedre enn hjemmelagd nybakt brød en sen søndagsmorgen???

Som du ser så krever brødet veldig lite arbeid, du må bare planlegge tiden. Lag deigen om kvelden (tar deg 2 minutter) før du legger deg. 
du trenger
500g hvetemel
1/4 ts tørrgjør
1 1/2 ts salt
400 ml vann

La den hvile til du kommer hjem fra jobb (hvis du gjør dette i hverdagen) neste dag (16, 17, 18, 19 tiden....) 
Brett deigen og la den hvile ytterlig 2 timer. 
Sett ovnen på 250C etter 90 minutter og sett i formen som du har tenkt å bake i. 
Når deigen har hvilt i 2 timer (igjen så er det ikke så nøye med tiden, om den får hvilt 1.5 eller 2.5 timer spiller ingen rolle) tar du ut den varme formen din fra ovnen, har deigen opp i, setter på lokk og setter det hele tilbake i ovnen for 30 minutter. 
Ta av lokket etter 30 minutter, sett ned varmen til ca. 220c og la brødet bake videre ca. 15 minutter. 
Ta ut brødet, sett den på rist og la den avkjøle. 
Pakker du den inn i et rent håndkle etter at den har avkjølt, holder den seg like fersk og fin til dagen etter.Oppskrift på brødet med illustrende bilder finner du også  her

Oppskrift på en grov variant finner du her og for enda en grovere variant kan du se her hva matentusiasten har prøvd seg frem til. 

For min del, eksperimenterer jeg nå litt med oppskriften. Grov brød med hasselnøtter og rosiner er i ovnen mens jeg skriver og planen er å prøve meg frem med andre typer mel og frø. Oppskrifter kommer så fremmt det blir vellykket!

Håper dere prøver å lage brødet - legg gjerne igjen en kommentar med dine erfaringer - og del gjerne oppskriften med kjente og kjære!!! God baking!

Følgende varianter kan du også lage:
http://matpaabordet.blogspot.com/2011/01/no-knead-bread-grov-frbrd-variant.html
http://matpaabordet.blogspot.com/2011/01/no-knead-bread-cinnamon-raisin-variant.html
http://matpaabordet.blogspot.com/2011/01/no-knead-baguetter.html
http://matpaabordet.blogspot.com/2011/01/bak-brd-i-helgen-no-knead-bread-variant.html

212 kommentarer:

1 – 200 av 212   Nyere›   Nyest»
Matentusiasten sa...

Bedre brød kan du ikke kjøpe. Kunne ikke vært mer enig =) Du er en flink tv-kokk!

Therese sa...

Jepp, dette skal jeg prøve nå! Ser dødsgodt ut! :o)

Hanne sa...

Ser vidunderlig ut. Jeg er overbevist!
God helg :)
Pludrehanneklem

Trine ;) sa...

Kjempebra video Ina, enig med ovennevnte at du er en kjempeflink tv-kokk! Hadde faktisk tenkt å prøve brødet ditt i helga, nå er det i alle fall ingen tvil!

Ha en fin helg!

Klem fra Trine ;)

ina sa...

Jøss, så hyggelig - borte for lunsj en times tid og kommer tilbake til så mange fine kommentarer!!

Gleder meg å høre at dere har tenkt å bake brød!!

He,he, og takk for tv kokk komplimenter :))

God helg alle sammen!!

Kristin Blix sa...

Fikk kokeboken til Jim, "My bread" til jul og provde oppskriften pa no knead bread denne uken, kjempegodt. Ser at du bruker noe mer mel, er det pga norsk mel? Ellers sa anbefales kokeboken, masse bra pizzaoppskrifter. PS. Du var kjempeflink som TV-kokk.

ina sa...

Hei Kristin!

Wow, visste ikke at han hadde utgitt bok, må titte litt i den tror jeg! Ja, mel mengden er det det jeg har kommet frem til her i Norge.
Har i grunnen aldri vært en stor brød baker, men med denne oppskriften har jeg fått blod på tann.....

Matentusiasten sa...

Anbefaler forresten regalmelet fremfor møllerens! Det er sterkere (mer protein=mer gluten=holder bedre på luften i form av bobler).

ina sa...

Takk for tipset re. melet!

Ingvild sa...

Du gjør deg jo virkelig som TV-kokk :)

Du har helt rett angående kjøkkenhåndkle vs. bakepapir.

Jeg har eksperimentert litt med en rugvariant, hadde tenkt å legge den på bloggen min i løpet av helgen. Nå står nye deiger til heving, det er bare å huske hva jeg hadde i hvilken bolle:)

Klem Ingvild

ina sa...

Tusen takk!

Si fra når du legger ut rug varianten så skal jeg linke til oppskriften!

Gleder meg!

Mamma til 3 sa...

Synes alt du lager ser fantastisk godt ut, og får lyst til å lage mat hver gang jeg har vært innom her! Du inspirerer:)

ina sa...

Tusen takk mama til 3 - håper jeg klarte å inspirere deg til å lage brød i helgen....:))

hilsen mama til 2

Monica sa...

Heisann har i lengre tid hatt planer om å bake dette omtalte brødet, nå er deigen satt. Men er usikker på om jeg har gjort det riktig. Jeg baker den groveste typen. Det jeg lurer på er om temperaturen på vannet skal være kaldt - lunken.
Hadde vært greit om du kunne svare på det. Jeg valgte å ha det kaldt med ørlite lunk i, sånn midt i mellom kaldt og varmt hehe

Heidi sa...

Så toppers med den video'en.
Dette skal helt klart prøves ut.

ina sa...

Hei Monica!

sånn midt i mellom kaldt og lunken er helt greit! Vannet trenger ikke å være lunken, men det er nok en fordel at det ikke er halt iskaldt... Lykke til!

Hei Heidi!

Glad for at du likte videoen - ser ut som det ble ganske god respons på det så det spørs om ikke det kommer flere..:))

Matentusiasten sa...

Monica: har du fulgt min oppskrift? Isåfall må du vite at den blir ganske mye våtere enn den du så på videoen her, og dermed en del vanskeligere å jobbe med. Når det kommer til vanntemperatur har jeg funnet ut at alt funker, men at kaldt (har prøvd iskaldt vann og heving i kjøleskapet til og med) trenger mye lenger tid for heving. Ved å la hevingen gå over lengre tid rekker deigen å utvikle enda bedre smak. Likevel synes jeg 18-timer med passe lunket vann er best fremgangsmåte. Når det gjelder klut vs. bakepapir mener jeg at bakepapir definitivt ser veldig lurt ut, men at en våt deig vil skli veldig ut med mindre den "pakkes inn" i en klut. Her må man se an deigens form. Helt ærlig så er jeg skikkelig lei de våte deigene mine, de kan virkelig være et mareritt å jobbe med. Så jeg kommer nok til å justere oppskriften litt fremover. Bra vi får utvekslet litt erfaringer. Spennede å se at alle har forskjellige fremgangsmåter :)

Siri sa...

Hei, nå har jeg fulgt bloggen din ei stund og laget mye av den gode maten du legger ut og synes at jeg er blitt litt kjent med deg. Var veldig kjekt å få se og høre deg :-) Nå skal jeg sette brøddeig og så skal jeg på syrommet og kose meg resten av dagen! Har litt spørsmål om gryta du bruker. Må det være en tykk gryte slik som ei jerngryte eller kan jeg bruke ei tynnere?

ina sa...

Hei Siri!

Så hyggelig! Enig at det er ganske anonymt å blogge - bilder hjelper, men video gjør det kanskje litte granne mer personlig.. Ja,ja, var litt usikker på om jeg skulle lage video, men det var innmari gøy, også har jeg fått så mange positive tilbakemeldinger! :)

Jeg bruker en støpejernsgryte fra Le Creuset - det var en bryllupsgave for lenge, lenge siden og jeg bruker den til alt mulig. Vel verdt investeringen! Jerngryter er også å få kjøpt på Jernia for eksempel. Har du en leir gyte - en Römertopf - kan du bruke det. Jeg har ikke forsøkt å bruke en vanlig stål gryte enda. Skal forsøke det også og melde tilbake..

Lykke til med brødet ditt!

Lena sa...

Takk for oppskrift og video! Brødet ser supergodt ut og må prøves:-) Lurer på om vanlige ildfaste former kan brukes og hvor mange liter må formen være på?

ina sa...

Hei Lena!

Ja, så leng formen er ildfast så kan du bruke hva som helst!!

Min gryte måler 24cm i diameter og rommer 4.2l. Litt fra eller til i størrelse spiller ingen rolle. Har du en som er større ville jeg kuttet ned litt på baketiden uten lokk, er den mindre så hadde jeg lagt til noen minutter...

Lykke til!

Anlen sa...

Dette ser fantastisk ut! Skal prøve det i morgon:) For då har eg berre tid til å lage deiga, og så har eg tid til å passe på steikinga dagen etter....

ina sa...

Hei Anlen!
Det høres bra ut - lykke til!!

Anonym sa...

Så inspirerende innlegg!

Jeg har lest om dette brødet flere steder, og synes din fremgangsmåte ser veldig fin ut. Og ikke minst det ferdige resultatet - imponerende!

Jeg lurte veldig på størrelsen på Le Creuset-gryten din, jeg har nemlig diskutert dette i en annen sammenheng med andre som har prøvd No knead-oppskrifter, og ser nå du skriver i kommentarene at den er 4,2 liter. Nyttig å vite i forhold til mengdene i oppskriften!

Selv har jeg ikke jerngryte (men vurderer å skaffe meg Le Creuset bare for å kunne lage dette brødet, haha), og lurer på om en tung, dyp Woll-panne med glasslokk kanskje kan brukes. Den skal visstnok tåle inntil 260 grader.

ina sa...

Tusen takk!

Ja, en jerngryte er kjekk å ha. Må ikke nødvendigvis være le creuset...

Jeg kjenner ikke Woll panner. Men de tåler tydeligvis varme... Hadde jeg vært deg så hadde jeg bare forsøkt.

Lykke til!

Johanne Brekkevold sa...

Genialt! Jeg må følge deg videre:)
Brødet skal testes ut snarest!

ina sa...

Hei Johanne!

Ja, opskirften er genial!!
Lykke til med bakingen!

[kjøkkentjeneste] sa...

Jeg er sikker på at jeg hadde lagt igjen kommentar her, men nå er den borte! (Du gjør deg supert som tv-kokk, dette vil si se mer av!)

Nå ligger det på benken og hviler, og jeg er veldig spent på resultatet.

ina sa...

Hei Ina!

Ja, du la igjen komm. på Facebook siden - men hygelig å se deg her også :))
Gleder meg til å høre hvordan det gikk med brødet ditt!

Marian Jensen, Skudeneshavn sa...

Har nettopp laget og spist brødet - deilig. Jeg hadde sesamfrø i deigen. Det gir en ekstra god smak. Dette skal jeg lage flere ganger. Takk for oppskrift og framgangsmåte: )

ina sa...

Hei Mariann!

Så hyggeøig at du lagde brødet! Hørtes veldig godt ut med sesamfrø!,

Johanne Brekkevold sa...

Hei igjen!
Takk for inspirasjon til å lage verdens beste brød!
Nydeli.com!!
Se bilder og lykke over resultatet på bloggen vår:) gleder meg til å prøve de andre variantene:)

ina sa...

Hei Johanne!

Å så koselige bilder - ser ut som om brødet ble en stor suksess!! Anbefaler virkelig å prøve kanel/rosin varianten!

Jeanette sa...

Dette så jo både lett og godt ut! Ingen tvil om at det må prøves:) Veldig fin blogg du har.

ina sa...

Hei jeanette!

Tusen takk!

Og ja, brødet er så lett å lage og sååååå godt! Det er bare å sette i gang! :))

Hvite tulipaner sa...

Hei Ina.
Nå har jeg prøvd å lage brødet, og må nok si at dette er noe av det enkleste og beste jeg noen gang har laget på kjøkkenet.
Tusen takk for oppskriften. Innlegg om brødet kommer på bloggen min om par dager:)
Klem

ina sa...

Hei hvite tulipaner!

Ja, ikke sant!!! Her går det unna med brød. Lager 2 brød hver dag nå og det forsvinner nesten like raskt som jeg lager det...

Supert at du skriver om brødet på bloggen din - her gjelder der å fortelle så mange som mulig om oppskriften og hvor lett det er å lage godt brød hjemme!!

Tone sa...

Brødet ble supert! Mitt eneste problem var at det nesten var litt for godt, så det rett og slett ble litt for lite. Har du noen erfaring med å doble oppskriften? Kan man da steke alt i samme gryte (ikke plass til to i steikeovnen min!)? Og hva med steiketida?

ina sa...

Hei Tone!

Ha,ha, ja det problemet kjenner jeg faktisk igjen :)
Jeg baker nå to om gangen- en etter den andre altså..
Steker den første. Når den er ferdig, legger jeg neste brøddeig opp i gryta, setter på lokk, inn i ovnen og skrur opp temperaturen igjen til 250C. Det funker fint.

Jeg antar at du har større gryte siden du tenker på å doble deigen.. Hadde jeg hatt større gryte så hadde jeg nok heller doblet deigen og bakt ca. 40-50 min. med lokk og 20-25 min. uten - du må nesten se det litt an... Lykke til!

Brit sa...

Nå har jeg akkurat bakt mitt først no-knead brød.. eneste problemet mitt var at det satt fast i bunnen... er det bare meg som har opplevd dette?? smører dere gryta litt først, eller??

ina sa...

Hei Brit!
Gratulerer! Det har hendt at brødet har sittet fast i grtyta hos meg også. Ikke smør gryta - strø heller mel på bunnen før du legger inn deigen.
Lykke til!

Ann Christin sa...

Jeg har brukt både den gode gamle jerngryta som jeg fikk da jeg flyttet hjemmefra for 20 år siden, og en stor ildfast form med lokk, og begge funkere veldig bra. Dette brødet krever ikke fancy gryter med vanskelige navn :)

ina sa...

Hei Ann Christin!

Helt enig! Og det er det fine med oppskriften: ingen fancy ingredienser, ingen fancy utstyr og ingen fancy fremgangsmåte - bedre blir det rett og slett ikke!!

Maria A.L. sa...

Etter å ha laget det deilige grovbrødet tre ganger nå, får jeg lyst til å lage flere brød i slengen! Grunnen til at en må bruke lokk er pga dampen, sant? Hva om man lager nok deig til tre brødformer, setter de på rist og setter en ildfast skål m/vann i bunnen som gir damp underveis. Setter inn et stekebrett øverst som holder dampen nede og gjør at brødet ikke blir hardt stekt. Fjerner det etter en stund, slik som når man fjerner lokket på slutten av steketiden. Hva tror du?

ina sa...

Hei Maria!

Så kreativ du er da!
Har hatt lesere som rapporterer om steking uten lokk - det funker veldig bra. Ikke like bra resultat på skorpen men et utrolig godt brød for det. Jeg fikk også besked fra en leser som lagde lokk av alu folie - funket visst også!
Med din metode så vil jeg tro at det vil funke enda bedre - du prøver å skape et ovn i et ovn som er prinsippet bak å steke brødet under lokk. Lykke til!

Matentusiasten sa...

Maria A.L:
Fremgangsmåten du foreslår er både god og vanlig. Du trenger ikke stekebrett over brødene. En bakestein under derimot, vil være en fordel.

http://www.youtube.com/watch?v=PERdGJCTY1A

Sjekk f.eks. denne videoen.

Maria A.L. sa...

Trenger jeg bakestein under når jeg baker brødene i form? (Tenkte å bruke rist så dampen kunne stige fritt opp mellom formene.) Takk for tips, skal prøve meg litt frem! :)

Christine sa...

Brødet på ble bakt tidligere i uken. Forventningene var meget høye, brødet så helt nydelig ut når det kom ut av ovnen og smaken? Det var helt utrolig godt, over alle (skyehøye) forventninger! Det var faktisk bedre enn brødet jeg vanligvis kjøper på United Bakeries eller Åpent bakeri, det var hele familien skjønt enige om.

Nå gleder jeg meg til å teste ut flere varianter.

Tusen hjertelig takk for at du delte dette, og ikke minst laget video, den var veldig nyttig :)

ina sa...

Hei Christine!

Superhyggelig med en så fin tilbakemelding - tusen takk!!:))
Har du ikke prøvd kanel/rosin varianten enda, så MÅ du prøve den - vår favoritt!!
Happy baking!

ina sa...

Maria

Du må ikke ha bakesten. Bakestenen vil stabilisere varmen i ovnen din, men er ikke en nødvendighet. Og jeg ville ha lagt den nederst, så vannet, så rist, så brød og så et bakebrett tillegg. Men jeg foreslår at du prøver deg litt frem - prøv først med metoden du foreslo med eller uten bakebrett øverst :))

iziko sa...

Videoen overbeviste meg om å sette en slik deig. Gleder meg til bretting og steking etter jobb i morgen:) Tusen takk for en inspirerende blogg!

ina sa...

Å så gøy!! :D
Gled deg til nybakt brød ikveld!!!

Unni sa...

Dette brødet var bare helt fantastisk. Den goe sprøe skorpen og den goe smaken! HERLIGT rett å slett!!! '

Må nok prøve noen av de andre variantene.

Mvh
Unni

ina sa...

Herlig Unni!
Det er så hyggelig å høre at lesere er i gang med no knead brødbaking og at det blir så vellykket!!

Ann Christin sa...

I dag hadde jeg med cinnamon raisin varianten av no-knead-bread. Stor suksess! Så nå er bloggen din distribuert til enda flere fan :)

Ann Christin sa...

Glemte å si at jeg hadde raisin cinnamon brødet med på JOBB! :)

ina sa...

Yay! Elsker å få nye fans!!!
Så gøy at du hadde cinnamon/raisin brødet med på jobb - kan tenke meg at det slo an ja....

Merridith sa...

Jeg bakte dette brødet i dag og spiste nettopp en skive. Derfor kan jeg si at dette er det beste brødet jeg har noensinne laget selv. Jeg prøvde å lage en slags "New York Jewish Rye" variant med rugmel og karve og det smaker DEILIG! Tusen takk for oppskriften!

ina sa...

Mmm, en NY jewish rye høres fantastisk godt ut! Lurer på om ikke jeg også må prøve det!

Merridith sa...

Gjør det, Ina! Det smakte herlig. Og takk for tipset om konservesglass!

Heidi Enerud sa...

Er ikke god til å bake, men måtte bare prøve fint "no knead bread" og det ble så flott og smakte helt fantastisk. Har ikke jerngryte, men brukte Tupperwares ultrapluss med lokk, ble kjempebra. Som TW-forhandler må jeg jo bare skryte av bakeunderlaget også - brukte det istedenfor matpapiret. Tusen takk for oppskrift/video :O)

ina sa...

Så morsomt Heidi! Gleder meg å høre at brødet ble godt!!
Du er ikke den eneste som har bakt brødet i Tupperwares ultrapro - og det høres ut som om den fungererer like godt som en jerngryte!

Anonym sa...

Hei.
Må du bruke en jerngryte eller kan du bruke en vanlig stålgryte?

ina sa...

Det burde ikke være noe problem.
Men pass på at det ikke er deler som ikke tåler varmen (håndtak, lokk, osv).
Her har du en som har prøvd
http://hubpages.com/hub/No-Knead-Bread-In-a-Stainless-Steel-Pot
Lykke til!

Anonym sa...

Heisan. Tusen takk for super video. Jeg har nå prøvd å bake både laget den fine varianten og en halvveis "hjemmesnekra" type med sammalt hvete, byggryn, solsikkefrø og linfrø. Syns brødene er kjempegode, men er litt skuffet over hvor raskt skorpen blir seig. Har dere andre som baker dette også samme problem? Dagen etter har brødet også en tendens til å bli litt "seigt" inni. Noen som vet hvorfor?

Så hvordan oppbevarer dere brødet så det holder seg sprøtt og fint natta over? (Det holdt altså ikke å pakke det inn i en håndduk)...

Forresten...bruker dere kaldt eller lunkent vann?

ina sa...

Hei!
Så bra at du fikk nytte av videoen!

Jeg er enig at skorpen mister noe av sin sprøhet etter noen timer, men har ikke opplevd at den blir seig.

Brødet blir aldri mer en et døgn gammelt her i huset og oppbevares greit på kjøkkenbenken svøpt i en kjøkkenhåndkle alternativt i en terracotta brødboks.

Vet ikke om du får noe respons fra andre lesere her på bloggen - foreslår at du bruker MPB´s facebook side for å høre om andre lesere (eller bakere..) har noen tips.

Anonym sa...

Tusen takk for svar.
Skjønner egentlig godt at brødet forsvinner raskt. Skal sjekke den fb-siden.

Vet du forresten om brødet egner seg til frysing?

ina sa...

Egner seg så absolut for frysing. Jeg for vane nå å bake 2 brød om gangen - den ene går rett i frysen...

Margrethe sa...

Jeg lurte på en ting, fikk lyst til å prøve å bake inn Philadelfia-ost med kryddersmak i brødet, for så å la det stå i 18timer. Hva tror du om det? Får ikke prøvd før i morgen.

Anne sa...

Lagde det grove brødet i dag, og de ble utrolig godt! Dette skal jeg prøve igjen :) Jeg bakte mitt i en helt vanlig kjele fra Ikea..

Skorpen satt litt fast i bunnen,(en liten flekk bare) noe som resulterte i at en del av bunnen ble revet av for å få brødet ut av formen.. Denne delen løsnet imidlertid av seg selv da alt kjølnet litt, så kanskje løsningen er å bare la hele brødet stå i gryta en liten stund hvis det sitter fast...

ina sa...

@Margrethe - hmm høres interessant ut! Hvordan har du tenkt å røre osten i? Røre det ut i vannet og blande det med resten? Eller kanskje du vil "smøre" det på som jeg gjorde med sjokofyllet til no knead sjokolade brød? Si fra hvordan det ble!

@Anne - ja det kan hende, men jeg lurer på om brødet får like sprø skorpe når den avkjøles i gryta. Det hjelper også å strø litt mel i bunnen av gryta før du heller opp i deigen.
Takk for tipset!

margrethe sa...

Jeg rørte ut osten i vannet og tilsatte mer vann sånn at det til slutt endte i 4dl, måtte ha i litt mer vann underveis. Nå har det hevet i 14timer. Det har hevet fint hele veien. Gleder meg til nystekt brød i morgen.

Margrethe sa...

Da er jeg nok en gang tilbake for en oppdatering. Brødet ble kjempe fint og veldig godt. Denne gangen brukte jeg Philadelphia med tomat og pest, neste gang tror jeg jeg satser på hvitløken. Det var hvartfall knall med en skive Norwegia på toppen. takk for oppskrift og inspirasjon.

ina sa...

Hei Margrethe!
Takk for tilbakemeldinger - høres ut som om ditt eksperiment var ganske så vellykket!
Spørs om ikke jeg må prøve meg på den varianten jeg også !

Anonym sa...

Den oppskrifta må være feil! Testet den akkurat å den var som suppe. Alt for mye vann.

ina sa...

Ikke noe feil med oppskriften - du får sjekke om du har målt riktig.

Monica sa...

Super video. Jeg skal prøve det ut i påsken, og kanskje jeg blogger om det også hvis det er i orden:)

ina sa...

Takk for det!
Bare å blogge om brødet - jo flere som leser om brødet jo bedre!

Anonym sa...

Jeg har problemer med at deigen har en veldig mye løsere og klebrig konsistens enn slik det ser ut på videoen din, noe som gjør at å brette den er tilnærmet umulig uten at den bare flyter utover. Noen tips?

ina sa...

Mer mel :D
Men ikke for mye da du det er et poeng at deigen skal være ganske våt. Øk til 550g mel og strø på med mel når du bretter den etter 1.heving hvis det fortsatt er ganske våt.

Lykke til!

Anonym sa...

Hei...brødet er bare sååå godt. Lagd det 2 ganger nå :) men det jeg lurer på, hvordan er det å fryse. Og hva tipser du meg til å gjøre ved opptining for å få den sprø skorpa ?

ina sa...

Jeg fryser brødet regelmessig.
Lager stort sett alltid 2 om gangen, skjærer den ene i to (lettere å plassere i frysen) og legger det i en plastpose. Tiner den i romtemperatur eller i ovn (100C). Hjelper å ha den i ovnen litt hvis du ønsker sprø skorpe igjen.
Jeg har også skjært den i skiver før jeg fryser den - da kan jeg ta brødet ut skivevis...

Anonym sa...

550g mel gjorde susen. Hjertelig takk for hjelpen!

Snorkfrøkna sa...

Dette skal jeg prøve! Forsøker i første omgang med de former jeg har, men vurderer sterkt å ønske meg jerngryte...

Hvilken størrelse har du? Hva annet er det kjekt å bruke jerngryte til? Mener å huske at det er så lurt... brenner ting seg lett fast der?

Snorkfrøkna

ina sa...

Hei Snorfrøkna!
Ja, en jerngryte er kjekk å ha!
Jeg bruker en emaljert jerngryte fra Le creuset som har en diameter på 24cm.
Du kan også kjøpe rimeligere jerngryter på Ikea eller Jernia for eksempel.
Lykke til!!

Anonym sa...

Jeg bakte rundstykkene i dag. De ble gode, men litt for salte, teskjemålet mitt er kanskje litt stort. Så neste gang tar jeg litt mindre enn 1,5 teskje salt.

Det ble 16 rundstykker. De 12 første var vriene å få ut av muffinsformene, men de fire på det siste brettet ramlet rett ut. Det gikk hard ut over teflonbelegget. Jeg vet ikke hva som var forkjellen, de første var jo kaldest, jeg stekte i to porsjoner og tok alle ut av formene samtidig.

Det frister til gjentagelse, så det blir nok flere bakerunder her i huset.

Takk for oppskriften!

Hilsen Anette

ina sa...

Hei Anette!
Merkelig at det sitter så godt i en teflon panne ja. Strødde du litt mel i bunnen først?
Man kunne jo rulle selve deigen i mel først også og så ha de i formen...
Du får regulere salt etter egen smak og fortsette å bake - masse gode brød å bake!!

Esther Christina sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Esther Christina sa...

Så supert med video! Har gått lenge og vært litt smålei fordi jeg har trodd jeg ikke hadde noe å steke brødet i, og dermed ikke kunne lage det. Men så har jeg jo en leirgryte:)
Men lurer litt på om jeg må behandle den på noen måte før jeg putter den i ovnen?(minnes jeg har hørt om noen som la den i vann først eller noe?)
Og må jeg doble oppskriften hvis jeg bruker leirgryte?
Gleder meg skikkelig til å prøve dette! (og den oppskriften med no knead-rundstykker var jo genial! nå blir det baking framover!)

ina sa...

Hei Esther Christina!
Ja, du kan gjerne bruke leirgryte - det gjør Ina hos Kjøkkentjeneste, se http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/01/inas-no-knead-bread.html
Mener at hun bare melet formen før hun bakte. Deig mengde blir litt avhengig av størrelsen på leirgryten din. Prøv først med opprinnelig mengde deig så kan du evt. øke hvis det blir for lite. Lykke til!

Esther Christina sa...

Nå har jeg prøvd meg på dette brødet. Gikk litt så som så..prøvde å putte litt sammalt hvete(fin) i(tror det ble litt mindre enn halvparten, og resten var vanlig mel). Da jeg skulle blande alt, virket det voldsomt tørt. Fikk liksom ikke alt melet inn uten å jobbe littegrann med deigen. Skulle jeg bare latt det være, og latt det som ikke ble tatt opp med en gang, bare ligge der gjennom hevingen?

Så kom brettingen..Da var deigen altfor våt! bare rant utover. Prøvde å tilsette mer mel på arket, men fy så mye gris! Og så rant det utfor bollen da det skulle heves for 2.gang, og var bortimot umulig å få i gryta.
Ellers synes jeg det ble litt flatt:S Er det pga leirgryta er litt stor kanskje?
Jaja, det var hvertfall sprø skorpe. Neste gang kjører jeg på med 550g mel, og bare lyst..Se om det hjelper..

Nameit sa...

Hei! Flott og inspirerende blogg! Lurer på en ting, skal deigen heve de 12 timene ute på kjøkkenbenken eller i kjøleskapet?

Lisa sa...

Hei! et lite tips ang le creuset gryten :) så på videoen at din så litt slitt ut i fargen og ville derfor bare anbefale deg å smøre den inn med matolje og la det trekke inn over natten også tørke vekk det overflødige med tørkepapir. det samme skjedde med min men med en gang jeg gjorde dette (jobber i en kjøkkenbutikk og fikk tips fra en kollega), så så den omtrent helt ny ut! det er visst bare jernet som blir 'tørrt'. det så iallefall ikke ut på videoen som din var glasert på utsiden, hvis den er det vil jo ikke dette funke, men jeg trooor jeg har rett i at den ikke er det, hehe.
Jeg bakte forresten dette brødet og det ble kjempe godt! veldig enkelt å lage!

Husmora sa...

Tusen takk for at du deler! Jeg har blitt hektet! :-))
Skal legge ut bilde av mitt brød og linke til deg :-)

ina sa...

@ Esther Christina - håper det gikk bedre neste gang!

@ Nameit - ja den skal heve å kjøkkenbenken. Nå er det jo blitt mye varmere, så prøv å finne et nogenlunde kjølig sted. Har du tenkt å la den heve 18 timer vil jeg anbefalt kjøleskapet. Men la den komme til romtemperatur før du begynner å bearbeide den. Lykke til!

@Lisa - TUSEN takk for tipset - legger nå gryta inn med olje og venter spent på morgendagen!!!

@HUsmora - Herlig! Det er så hyggelig å høre at flere og flere prøver seg på brødet!! Og takk for at du linker!!

Peter sa...

Da har jeg laget mitt aller første brød, og det ble kjempegodt. Jeg lagde en variant av hasselnøttbrødet med det jeg fant i skapet. Ca 120g hasselnøtter + ca 50 g valnøtter. Hadde kun 2 dl melk, erstattet den siste desiliteren med youghurt naturell. Hadde kun 350g hvetemel, erstatter des siste 150g med sammalt hvete. Stekte det i en Tupperwaregryte med lokk. Brødet ble i ikke verdens luftigste men smakte nydelig.

ina sa...

Gratulerer Peter med ditt første NKB! Håper det blir mange flere :D

Minada sa...

Hei flinke Ina!

Da har jeg også laget supre no KNEAD brødet! 2 ganger på 2 dager. Jeg har også en le creuset gryte, oval, så jeg fikk et pent ovalt brød! Samboer ELSKET brødet!

Blir nok nye brød fremover ja! :)
Anbefaler videre allerede. Det er jo så enkelt og godt!

Varme hilsner fra Fast Leser

ina sa...

Hei Minada!
Så utrolig hyggelig å høre at du har prøvd deg på NKB og at det slo an!!
Takk for kommentar, morsomt å lese at MPB har faste lesere :D

bekkan sa...

Dette skal jeg prøve!
Men, har ikke jerngryte med lokk... Går det an å bruke en slags "vanlig" form, og ta folie over, eller?

Marianne sa...

Nå har jeg bakt...mligger på benken å venter på steking...men det ble ganske så klisset... Leste et sted et du anbefalte 550 gr. hvm...så da får jeg prøve det neste gang tror jeg.. Blir nok en utfordring å få det oppi gryta....tror jeg...
håper det smaker godt ihvertfall...noe det sikkert gjør...alle her er jo sååå fornøyde...

ina sa...

@Bekkan - ja, noen lesere har med hell laget brødet i form med lokk av folie. Pass på at folie sitter tett, meningen er at den skal holde dampen inne mens brødet baker. Lykke til!

@Marianne - Stemmer at jeg anbefalte å bruke 550g mel til en leser, for en eller annen grunn ble hennes deig alltid for klissete. Jeg bruker 500g som i oppskriften. En klissete deig gir deg nok et godt brød allikevel!!! Lykke til!

Marianne sa...

hei...brødet ble veldig godt det:)) men jeg kastet jo mye deig da...for mye satt igjen på papiret...tok av det jeg klarte..men så begynte papiret å revne...ennå mer søl.
Nå står det ny deig på benken...i mrg blir det Foccacia brød:))
Brødet falt i smak det:))

ina sa...

Bare en ting å si - øvelse gjør mester! :D
Godt at det smakte!!

historyrepeats sa...

Hei og tusen takk for en meget inspirerende blogg :) Deigen har nå blitt lagt til heving, men jeg har ikke støpejernsgryte. Kan jeg bruke noe annet? Hvis ikke - hvor mange l. er det best å kjøpe? Den billigste er 2,4 l., men er det for lite?

På forhånd, tusen takk :)

ina sa...

oi, sorry, jeg er sent ute med å svare deg!
Ja, du kan bruke annet enn en støpejernsgryte. Du kan bruke en Römertopf eller en pyrex form - hva som helst så lenge det tåler 250C.
Le Creuset gryter er dyre, men du kan finne rimeligere støpejernsgryter hos Jernia og Ikea (ligger på ca. kr.300 tror jeg)
Min Le Creuset var en bryllupsgave for leeeeenge siden og den måler 24cm (4,2l).
Håper brødet var vellykket!

Marianne sa...

Hei....i dag har jeg bakt et kjempe godt brød...m 2 egg...Det ble bare såå godt:))

ina sa...

Så bra!
Hyggelig å høre at det var vellykket!

Anonym sa...

Hei! Mange interessante no-knead-varianter her som må prøves ut! Vi har fulgt Viestad sin oppskrift i et år nå og er like glade for godt brød i matpakken hver dag :) Det deilige med hans variant er at vi tar deigen rett fra bakebollen og ned i den oppvarmete bakegryta - altså ingen bretting. Deilig å ikke måtte klisse til hender eller benk... Har du prøvd lage dine varianter uten å brette? Blir det så mye bedre av å brettes at det er verdt ekstrajobben?

Anita sa...

Hei!

Jeg vurderer å kjøpe en oval creuset til 6,3 liter og 31 cm omkrets. Kan jeg lage brød i den, tror du, eller blir den for stor? Hvordan kan en slik oppskrift se ut?
Hilsen Anita

Mat på Bordet sa...

@anonym - ja, under tidspress har jeg også hoppet over siste steget og lagt deigen direkte fra førtse heving inn i den varme formen. Jeg har også lagt den i en kald gryte og varmet den opp sammen med deige. Begge måter funker bra. Men, jeg synes at brettingen gir en bedre struktur på brødet så jeg prøver å holde meg til hele prosedyren. En leser gjorde brettingen i selve bollen og slapp dermed å få mye mel utover benken....

@Anita - Såklart du kan lage brød i den. Jeg hadde ganget oppskriften med 1.5 men med samme baketid. Du må nesten eksperimneter deg litt frem...
Det blir store brød, men du kan bare dele de og fryse ned. Lykke til!

Ann Karin sa...

Nå ble jeg skikkelig skuffet. Dette er jo ikke brød, men loff. Det er ingen sak og lage god loff. Kunsten er å lage godt brød med grove melsorter uten at det blir tungt og hardt....

Mat på Bordet sa...

Dette er kun grunn oppskriften - ta en titt på de over 30 variantene du finner på bloggen - deriblant også grove...
http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread

Synnøve. sa...

Da har eg med stor fremgang bakt dette brödet. Det er IKKE siste gang skal eg si. gjorde deigen i går vid 18 tiden. Så hevet den til 11 idag. Da la eg den på melet bakepapier og brettet noen ganger, Så opp i gryta og in i ovnen.
Har nå bröd nummer 2 i steikovnen. Har smakt på det förste og så gott :))

Takker for en enkel brödoppskrift. Kommer legge dette på bloggen min og linker til deg.
Hilsen Synnöve.

Mat på Bordet sa...

Så bra at brødet ble vellykket - veldig hyggelig å høre!
Kos deg med brødbaking!

Anonym sa...

Hei:) nå har jeg nettopp tatt ut mitt første brød fra ovnen og spist en skive med smør på:)) det smaker super godt!! Men jeg lurer på en ting; mitt brød ble veldig flatt så jeg lurer på hvordan det vil være å lage feks 1 1/2 deig for å få større brød? Hva med steketid? Min gryte er ca 28 cm bred. :)))

Mat på Bordet sa...

Den ble nok flat fordi du bruker større form enn jeg - min er 24cm i diameteren. Prøv med 1.5ganger deig - steketiden må du se litt an, men si 35min med lokk og 20 minutter uten....
Lykke til!

Anonym sa...

Takk skal du ha, ja jeg regnet med at gryta var kanskje litt for bred for deigen, men det smakte fantastisk! :)

Mat på Bordet sa...

Bare hyggelig! Det er faktisk veldig vanskelig å gjøre noe feil med denne oppskriften...:))

kjær sa...

Hei, Ina,
nydelig og inspirerende blogg.
Er nå i gang med steking av tre brød.
Ett grovt (kruskakli) med soltørket tomat og pinjekjerner (ristet dem først), ett med diverse frø/kjerner jeg hadde liggende + at jeg "brettet" rosmarin inn (slik du gjorde med pestovarianten) og et grovt (rug og linfrø) med grønne oliven.
Jeg lurer på følgende: Brødene er til et lite gilde lørdag kveld. Hva er din erfaring med frysing av disse brødene? Bør jeg evt. unngå fris og bare pakke dem inn i kjøkkenhåndklær og håpe på det beste? Jeg vil jo helst at de skal være sprø på utsiden på lørdag. På forhånd, takk. -Sarah

Mat på Bordet sa...

Jeg fryser stort sett alltid brødene. Når jeg først er i gang baker jeg flere om gangen og da er frysen en ypperlig måte å oppbevare de på. Du kan la de tine på kjøkkenbenken - har de mistet sin sprøe skorpe kan du sette de i en varm ovn noen minutter. Lykke til på lørdag!

Jon sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Jon sa...

Fikk tipset av min bror for to dager siden, ilte i går til Clas Ohlson og kjøpte Pyrex ildfast gryte med lokk. I dag er deigen satt, og i morgen blir det steking!
Dette var en enkel oppskrift som selv en AFP-pensjonist på 65 kan våge seg på.
Du skal få kommentaren min når brødet er prøvesmakt.

Mat på Bordet sa...

Og hvordan gikk det Jon?

Jon sa...

Som en 100% amatørbaker klarte jeg sikkert å lage litt mer søl på kjøkkenbenken enn dere andre, men resultatet ble kjempebra! Har allerede spist litt for mye kjenner jeg, men ferskt brød med crispi skorpe og med brunost er jo sååå godt!
Med litt trening blir sikkert sølet litt mindre også:-)
Kjempeoppskrift!

Mat på Bordet sa...

Så gøy da!
Det ligger over 30 varianter på dette brødet på bloggen så det er bare å sette i gang ;)

Maren og Jacob sa...

Nå står vårt 7. eller 8. no knead brød i ovnen, hasselnøtter. Vi har prøvd diverse varianter, noen ganger har de sett perfekte ut og andre ganger har de blitt litt flate. Men de er alltid supergode og det er morsomt å bake uten å kna. Tusen takk for alle dine entusiastiske oppskrifter!

Jon sa...

Nå har jeg forsøkt en annen løsning. Møllerens Saftig Kornbrød (brødblanding) inneholder bl.a. hvetemel, sammalt hvete/rug, linfrø, solsikkekjerner, havregryn + noen andre bestanddeler.
Jeg brukte 500 gr. av denne blandingen, ¼ teskje tørrgjær og ¼ teskje salt siden blandingen inneholder noe salt allerede. Blandet dette godt og helte i 4 dl. lunkent vann. Heve- og steketid som du har beskrevet.
Brødet ble virkelig delikat med sprø skorpe og for øvrig velsmakende og saftig.

Mat på Bordet sa...

Ser ut som om du er blitt bitt av no knead brød basillen Jon :)
Du finner over 30 varianter på no knead brød på bloggen - klikk på no knead brød under etikettene på høyre siden av bloggen...

Anonym sa...

Tusen takk for denne gaven. Brødet ble utrolig bra og bloggen din er helt fantastisk ;)

Mat på Bordet sa...

Så bra!
Det er veldig hyggelig å høre!!!

Veronica sa...

Hei! Har akkurat laget brød etter din oppskrift, men det så ut til at deigen var litt mer flytende enn din, og det ble litt kladdete i midten, som om det ikke var nok stekt.

Har du noe tips til hva jeg kan ha gjort galt, eller må jeg kanskje kompensere litt for gammel komfyr?

Smaken var fortreffelig, så jeg skal uansett prøve flere ganger!

Jon sa...

Veronica - jeg har sett det samme som deg, litt kladdete i midten.
Men jeg skal forsøke på nytt med en tanke lengre steketid, f.eks. 35-40 min under lokk og så 10 min. uten lokk.

Brødelskeren sa...

Hei! Tusen takk for super oppskrift og video! Har lagd brød tre ganger nå - to grove og ett fint - og alle ble veldig lekre og gode :-) Utrolig lettvint og greit for oss som ikke har kjøkkenmaskin. Jeg lurer litt på hevetiden - er det viktig at brødet hever to timer etter at det er brettet, og hva er i så fall forklaringen? Og hvis man eventuelt hopper over brettingen slik noen andre skrev her, hvor lenge bør brødet heve?

Mat på Bordet sa...

Hei!
Jeg har laget brødet med og uten andregangs heving. Rundstykkene for eksempel er laget uten andregangs heving.
Poenget med brettingen er å "jevne ut" strukturen i deigen. Etter brettingen må deigen ha tid til å komme seg igjen og bygge opp en ny struktur.Når det gjelder tid er man fleksibel men jeg synes at brødet blir absolut best med den originale metoden :)

Anonym sa...

Må prøve dette brødet, men er redd for å ødelegge lokket på Le Creuset gryten min. Håndtaket på lokket tåler jo bare 190 grader. Blir det like bra med leirgryte, eller en ildfast glassform med lokk?

Mat på Bordet sa...

Du kan skru av håndtaket! :)

Mat på Bordet sa...

Veronica & Jon
Sorry, ser at jeg har "hoppet" over kommentarene deres. Bruker der for liten form kanskje? Mitt måler 24cm i diam. Bruker dere mindre form bør dere prøve lngre baketid eller mindre deig. Har dere samme størrelse så må dere bare prøve lengre baketid! :)
Lykke til!

Jon sa...

Ildfast gryte med lokk fungerer flott. Kjøpte selv en på Clas Ohlson til 2-300. Anbefaler en diameter på max. 20-22 cm. slik at du får god høyde på brødet.
Lykke til.

Mat på Bordet sa...

Bare pass på å regulere baketiden. Jeg bruker som sagt en gryte med diam 24cm.

Anonym sa...

Flott video!! Dette skal jeg jammen teste ut i helgen! Takk for inspirasjon! :) Leste i kommentarfeltet på en av oppskriftene dine, at du brukte varmluftsovn. Gjør du det på alle dine oppskrifter?

Mat på Bordet sa...

Ja, jeg det gjør jeg :)

Kjetil_35 sa...

Tusen takk for oppskrift og video!

Har bakt mitt første brød (som ble en ubetinget suksess, om jeg må si det selv) og er akkurat sånn passe storfornøyd med meg selv.

Deigen ble nok noe mer klissete enn det du har i videoen, så regner med å bruke litt mer mel neste gang, men brødet ble uansett veldig godt.

Nå gjenstår det bare å teste alle variasjonene :)

Takk :)

Mat på Bordet sa...

Hei Kjetil!
Takk for tilbakemelding - veldig hyggelig å høre at du har begitt deg ut i brødbakeverdenen ! Du har all grunn til å være storfronøyd ! Jeg er like fornøyd selv hver gang jeg baker dette brødet :)
Lykke til med variantene!

Hanne Alice-Matforelskelse sa...

Tusen takk for den fantastiske oppskriften!! Dette var enkelt og godt. Det blir testing av dette brødet med litt grovt og surdeig etterhvert.Se gjerne resultatet av mitt brød:
http://matforelskelse.blogg.no/1326023675_no_knead_bread.html

Ha en strålende søndag:)

Mat på Bordet sa...

Hei Hanne!
Brødet så digg ut - gratulerer!
Ha det gøy med videreutvikling av oppskriften!

Becca sa...

Heisann.
Hvor stor er gryta du bruker?
Emalje på innsiden?

Mat på Bordet sa...

diam 24cm og ja emaljert :)
dette er gryta mi
http://lecreuset.no/Sortimentet/Stopejern/Gryter/Rund-gryte-24-cm/

Camilla sa...

Nei, dette skjønner jeg ikke. Så enkel oppskrift og allikevel "kåler jeg" det til. Har nå prøvd et par ganger, forskjellig oppskrift og med forskjellig gryte som blir brukt til steking.

Begge gangene blir brødet mitt som gummi inni.

Hva i alle dager er det som blir så feil? Er det ingen andre som opplever at det skjer?

Mat på Bordet sa...

Hei Camilla
Jeg vet dessverre ikke hva som skjer på brødet ditt... Et gummiaktig brød kan være et resultat av for mye elting som selvfølgelig ikke kan være tilfelle her...

Camilla sa...

Ja, jeg elter det jo ikke noe, men det blir allikevel ikke godt :(
Tenkte å få noen venner av meg til å prøve dette og se hvordan resultatet deres blir...

Mat på Bordet sa...

Det høres ut som en god idé!

Hege sa...

Dette ser veldig godt ut. Skal prøves. Men kan man bruke grovere mel enn vanlig hvetemel for de som vil ha brødet grovere?

Mat på Bordet sa...

Hei Hege!
Bytt ut 50g hvetemel med kruskakli så får du et ganske grovt brød. Jeg har laget over 50 forskjellige varianter av dette brødet, du finner de alle her :http://www.matpaabordet.com/search/label/no-knead%20bread

Anonym sa...

Hei.

Har satt deigen i går, gleder meg å komme hjem i dag å prøve. Lurer på om noen har bakt denne i en vanlig rund kakeform?Lurer på om det går? har ikke gryte.

Mat på Bordet sa...

Ikke noe problem å bake brødet uten gryte - se http://www.matpaabordet.com/2011/11/no-knead-brd-uten-gryte.html

Haust sa...

No har eg baka eltefritt brød i fleire veker, takka vere deg og Trines matblogg. Det er jo berre fantastisk godt - og enkelt!
Tusen takk for inspirasjonen! :)

Mat på Bordet sa...

Bare hyggelig!
Alltid morsomt å høre om andre som er bitt av 'basillen' :)

Anonym sa...

Du har rett i at dette brødet er helt fantastisk. Har bakt det to ganger og kommer til å bake dette igjen:). Har nylig oppdaget din blogg, og har lagt den til som favoritt. Den er kjempeflott med fristende bilder som gjør at jeg får lyst til å lage mat!
Ha en fin dag:))

Mat på Bordet sa...

Så hyggelig!
Ha en super duper dag du også!

Anonym sa...

Hei.

Vi er hekta på brødet, prøvde med havregryn og fikk litt panikk da deigen ikke ble som den skulle. I ovnen gikk den allikevel, og vips, så ble brødet en av de fineste jeg har fått til. Har ikke gryte, bruker rund kakeform med folie over og legger en ovnsplate oppå, fungerer strålende. Takk for utrolig fin blogg og for masse inspirasjon.

Mat på Bordet sa...

He,he, jeg har også opplevd ymse deiger som omvandles til fantastiske brød - så morsomt!
Glad for at du liker og bruker bloggen!
God påske!

Anonym sa...

Jerngryte, for en fantastisk ide! Blir akkurat som steinbakt det vil jeg tro. Smaker sikkert nydelig med litt honning i. Har brødbakemaskin, men brødene blir ikke gode. Har derfor godt i bollebaking i stedet noe som blir litt usunt i lengden XD

Mat på Bordet sa...

Ja, da er det bare å finne frem jerngryta (eller en annen ildfast form med lokk) og sette i gang og bake brød istedenfor boller. Har ikke noe imot boller altså, men som du skriver, litt usunt i lengden....:)

Marius sa...

Hei

Jeg prøvde å lage brødet, men etter første heving (18 timer i 20 grader) luktet deigen etanol, som det hadde hevet for lenge. Selv etter 2. heving i 2 timer luktet brødet av etanol. Når vi åpnet opp det ferdig stekte brødet luktet det så ille at vi ikke ville spise det.
Har du noen forslag på hva jeg kan ha gjort feil?

Marius

Nina Hegland sa...

Brødet er bare helt nydelig!!! Men hva gjør du med brødet når du oppbevarer det? Jeg har prøvd å ha det i kjøkkenhånkle og i brødpose, men begge deler gjør at skorpen blir helt myk. Ungene liker at skorpen er myk, men jeg liker den sprø.

Mat på Bordet sa...

Mmm, ja, skorpen har tendens til å bli noe mykere. Jeg oppbevarer som sagt i et kjøkkenhåndkle - papirpose kan jeg også anbefale. Hvis du 'må' ha sprø skorpe anbefaler jeg at du legger brødet noen minutter i varm ovn :)

Tonje sa...

Hei!

Det er ikke akkurat noen nyhet at man som student føler at man mangler både tid og penger. I en travel hverdag, og med et matbudsjett på 50kr om dagen, er det vanskelig å få til et sunt og variert kosthold. No knead-brødet har på den måten forandret min verden. Fantastisk smak, fantastisk enkelt, utrolig billig, og sammenlagt arbeidstid ligger på omtrent 15 min. Jeg lager gjerne 2-3 brød samtidig i avlange former (har dessverre ikke jerngryte med lokk), og det holder gjerne til et par uker med frokost/lunsj/kveldsmat for min del. Tusen takk for at du deler så mange spennende oppskrifter, og tusen takk for en fin video som viser hvor latterlig enkelt dette faktisk er!

Mat på Bordet sa...

Kjære Tonje,
Tusen takk for fantastisk tilbakemelding!
Hår lagt ut kommentaren din på mat på bordets facebook side, jeg synes den var så fin og ble så glad :)

Anonym sa...

Hei! :) Dette brødet ser veldig godt ut og skal prøves her i heimen! :) Men hva kan jeg bruke når jeg ikke har jerngryte med lokk??Går det ann med en ildfast form med aliminiumsfolie som lokk?
Karin

Mat på Bordet sa...

Ja, du kan lage brødet uten jerngryte, se http://www.matpaabordet.com/2011/11/no-knead-brd-uten-gryte.html
Lykke til!

Anonym sa...

HJELP! Lager dette brødet nå, men har bare jerngryte med metallokk. Går det bra?

Mat på Bordet sa...

Ja, det går nok bra! Har du noe tungt å sette opp på lokket går det enda bedre:)
Lykke til!

Silje sa...

Heihei! I går stekte jeg et No knead brød for første gang, og det smakte himmelsk! Innen en time var 75% av brødet spist opp, så står en ny deig til heving :)

Jeg har en jerngryte fra ikea som passer perfekt! Den er litt mindre enn din, så jeg steker brødet litt lenger - men som en bonus blir brødet litt høyere slik at skivene ikke blir så "slanke" :P

Jeg regner med at det blir mye baking fremover, så det er bra du har så mange variasjoner jeg kan prøve meg på! Tusen takk for en fantastisk oppskrift :)

Mat på Bordet sa...

Hei Silje
Så bra!
Tusen takk for tilbakemelding - alltid hyggelig å høre at oppskriftene blir brukt og at resulatet blir vellykket!
Happy baking!

Anonym sa...

Hvilken størrelse har du på jerngryta? Føler min er litt stor...

Mat på Bordet sa...

diam. 24cm

Anonym sa...

Fantastisk oppskrift. Jeg har eksperimentert med speltmel hvor jeg også har hatt i solsikke og linfrø. Fungerte utmerket. Hadde sågar en spiseskje med olivenolje i blandingen også. Brødet ble luftig, mykt, velduftende og godt

Lesuh sa...

Jeg har ikke riktig gryte så jeg lurte på å prøve med en slik firkantet ildfast form med lokk fra kitchn. Arealet på bunnen på denne blir nesten eksakt samme som på en rund gryte med diameter på 24cm men den blir kanskje litt flat. Tror jeg må på butikken og se den. https://www.kitchn.no/Default.aspx?Cat=96&Id=26139

Mat på Bordet sa...

Det er ikke farlig om du ikke har helt lik grytestørrelse - velger du større gryte blir brødet flatere, velger du mindre blir det høyere. Så lenge det ikke er altfor stor forskjell på størrelsen trenger du heller ikke å gjøre så altfor mye med steketiden - litt mindre steketid for større gryte, lett mer for mindre gryte...

Anonym sa...

Hei! Er i ferd med å varme opp ovnen nå og steke mitt første brød :) MEN; varmluft eller bare over/undervarme?

Stian sa...

Hei!
Her i huset har vi bakt dette brødet et par år nå, og går aldri lei! I dag prøvde jeg for første gang å smøre olje på bakepapiret vi legger det ferdigbrettede brødet på før andre gangs heving. Vi har ofte litt med mel over hele kjøkkenet og en brøddeig som henger fast i papiret når det skal over i gryta, men denne gangen gikk det uten noe søl. Anbefales!

Henrik sa...

Hei,

hvordan unngår du melklumper i dette brødet? Jeg har forsøkt meg på (nesten) eltefritt brød noen ganger, dvs jeg rører sammen mel og vann, lar det stå en god stund (autolyse) og så elter jeg littegranne. Men når jeg elter, kjenner jeg at deigen har ganske mange små klumper med mel som ikke har løst seg opp, så da ender jeg gjerne opp med å elte ganske mye for å få dem ut, og da er vel noe av poenget med "eltefritt" borte.

Så har du noen tips til hvordan jeg kan unngå å få disse klumpene i deigen min?

Mat på Bordet sa...

Hei Henrik
Det er sjeldent jeg har melklumper i brødet mitt. Har du nok vann i deigen din? Nå vet jeg ikke om du følger oppskriften her eller en annen... Pass på å røre deigen ordentlig ut i utgangspunktet og la den hvile lenge nok (12 - 18 timer). Det er mine tios :)

Mat på Bordet sa...

@Stian - takk for tipset, det skal jeg prøve!

@Anonym - tenker at brødet ditt er feridgstekt nå :) men jeg bruker varmluft.

Malin sa...

Wuæ! Gåt det an å bruke fersk gjær istedet eller blir det helt feil?
Har ikke tørrgjær i hus og orker ikke dra meg til butikken nå...

Mat på Bordet sa...

Ja, det er ikke noe problem. Men bruk dobbel så mye fersk gjær enn det det står oppgitt i oppskirften.

Siri-Malén sa...

Bruker du den knotten som fulgte med lokket (ser ut til at den kun skal tåle 190 grader) eller har du byttet den ut med en i stål?

Mat på Bordet sa...

Ja, jeg gjorde det, helt til den gikk i oppløsning (etter ca. 100 brødbakst...) og har nå ertsattet den med en i stål.:)

Siri-Malén sa...

Supert. Da kan eg ta i bruk den nye gryta med en gang, og bekymre meg for knotten senere =)

Kjersti sa...

Tusen takk for denne oppskriften! Jeg ble tipset av en nabo, og jeg har i noen måneder bakt "ditt" brød hver dag. Jeg kjøper mel fra Holli Mølle, økologisk, litt sunnere (de maler melet med kimen) kjempegodt mel. Det fås kjøpt i helsekostbutikker. Men det er litt dyrt, så jeg kjøper direkte fra mølleren. Nå har jeg eksperimentert masse, og har tilgode å lage et brød som ikke er godt. ;D Jeg synes også at oppskriften gir brød som er litt i minste laget og bruker gjerne ca 625 g mel og 5 dl vann, eller litt mer. Jeg har dessuten prøvd den gamle oppskriften min på Ingers rugbrød, og det ble helt fantastisk! Bedre enn det de solgte på Baker Hansen tidligere. Jeg tror egentlig metoden ikke har noen begrensninger... det er såååå moro å lage, og hele familien er happy.

Astrid sa...

jeg må bare takke deg for denne oppskriften! Jeg er ivrig hjemmebaker, men vanlig brød er alt for tidskrevende, i tillegg var jeg aldri helt fornøyd med brødet. Så jeg har brukt brødbakemaskin hver dag. Men konsistensen blir jo ikke så bra og man få ikke noe ordenlig skorpe. Så fant jeg oppskriften din og jeg ELSKER den! Det er så lettvint og krever hverken mye tid eller arbeid, nesten like rask og enkelt som med brøbakemaskin - men så mye bedre!!!! Jeg er frelst!!
Jeg bake no-knead bread nesten hver dag. Først brukte jeg noen oppskrifter fra siden din, så har jeg begynnt å tilpasse mine oppskrifter eller eksperimentere litt. Jeg er veldig glad i surdeigbrød og tilsetter 100 g surdeig til nesten alle brød jeg baker, funker utmerket. Så her spiser vi kjempegodt, nystekt brød hver dag, takket være deg!!

NicolayF sa...

Hei, dette brødet er fantastisk bra, og jeg har bakt det nå i godt og vel ett år. Jeg har noen tilpasninger som jeg vil bringe videre.
Jeg har en silicon bakeduk som er perfekt å ha mel og brette brødet på. Bare å skylle i vann og henge til tørk etterpå.
Istedenfor gryte har jeg gått over til to små brødbakeformer som gir meg to perfekte brød som er lettere å skjære enn det store grytebrødet. Jeg legger en annen stor bakeform over som lokk, og det blir et saftig og godt brød. Jeg bruker ca 350 g mel og har diverse annet oppi som feks musliblanding, chiafrø, og forskjellige meltyper Eventuelt chilli, hvitløk, pesto og oliven i ulike kombinasjoner, litt havsalt på toppen. Jeg deler deigen i 2 og bretter de og legger deigen i hver sin bakeform som hever ca 1-2 timer. Deretter steker de under lokk i 30 min og 15 min uten lokk.
Men jeg tror jeg skal teste å lage rundstykker etter å ha lest om dine chiabattabrød. Legger nok brødene i en stor og dyp bakeform og legger en stekeplate oppå som lokk i 30 min og deretter 10 min uten lokk.

Tusen takk for flott blogg og ikke minst tipset om dette fantastiske brødet.

Mat på Bordet sa...

Hei Kjersti, Astrid og NicolyaF

Utrolig gøy at dere er hekta på eltefritt brød og at dere eksperimenterer og utvikler oppskriften videre. Jeg er helt enig med at det er nesten umulig å lage et mislykket brød og når man først har knekt koden så er det ingen begrensninger for hva man kan finne på!

Tusen takk for fine tilbakemeldinger - NicolayF jeg la ut ditt kommentar på MPB's facebook side slik at alle kunne lese om tipsene dine.

Keep on baking!! :)

Siri Ore Elle sa...

hei der!!
nå ble jeg skikkelig inspirert til å lage grytebrødet ditt!! takk for oppskrift og inspirasjon!!!

Siri

Mat på Bordet sa...

Så gøy da!
Lykke til!

Mona Skadsberg sa...

Heisann. Har testet ut "no knead bread" i påsken. Har linket til bloggen din i mitt blogginnlegg. Takk for inspirasjon.

Mat på Bordet sa...

Så hyggelig Mona - takk for link!

Anonym sa...

Kjempefint med video som viser hvordan man gjør det :)

Har du prøvd å blande inn rester av f.eks. havregrøt i slike brød? Havregrøt i "vanlige" brød skal visstnok gjøre dem mer saftige.

Anonym sa...

hei
dette er jo interessant!
jeg har bakt i over 35 år nå og alltid knadd og hevet mye
nå har jeg funnet ut at det trengs minimlt med både knaing OG heving!

jeg lager kjapt rundstykker til en frokost
blander deiegen sammen og deler opp emner og legger på bakeplate
når ovnen er varm nok både heves de og stekes
og blir supergode

altså ingen heving utenom den i ovnen og evt litt i påvente av varm nok ovn.


mvh ingrid

ingr-kva@online.no

‹ Eldst ‹Eldre   1 – 200 av 212   Nyere› Nyest»
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...