tirsdag 10. mai 2011

Rabarbrasyltetøy med vanilje

Nå som så mange følgere av MPB lager no knead bread, er neste utfordring å få like mange lesere til å lage syltetøy. Man må tross alt ha noe å smøre disse fenomenale brødskivene med! 

Og akkurat som brødbaking er ikke sylting noe hokus pokus. Det krever ikke spesialutstyr - hvis ikke du kaller syltetøyglass for spesiautstyr da. Har du lyst å prøve å lage syltetøy anbefaler jeg å begynne med denne oppskriften på rabarbrasyltetøy, med eller uten vanilje. Syltetøyet er relativt søtt, liker du syltetøyet ditt mindre søtt kan du redusere sukkermengden til 600g.

du trenger
1kg rabarbra
800g sukker
saften av 1 sitron
1 vaniljestang

 Vask rabarbraen og skjær den i 2-3 cm biter. Ha de opp i en plast eller keramisk skål og hell over sukkeret. Bland det lett sammen, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la det stå 18-24 timer på kjøkkenbenken. Rør gjerne av og til.
 Etter den tiden vil det meste av sukkeret ha smeltet.
Ha rabarbrablandingen og sitronsaften i en tykkbunnet gryte. Skjær vaniljestangen i to på langs og bruk en skje for å skrape ut vaniljefrøene. Ha frøene og stangen i gryta. 

Varm opp sakte mens du rører litt til alt sukkeret har smeltet. Kok opp blandingen.
La det koke godt i ca. 45 minutter. Rør av og til, særlig mot slutten når blandingen tykkner og får en fin gyllenbrun farge.

Slik ser den ut da. Ha rene og steriliserte syltetøyglass klare (kok de 5 minutter eller ha de i en dampovn i 10 minutter) og hell over syltetøyet.

 Legg lokk på umiddelbart og skru fast. Når syltetøyet er avkjølt kan du sette på etiketter - da vet du hva du stuer bort i kjølerommet. Og siden det blir mye mer sylting her på bloggen fremover er det lurt å vite hva som er hva :)
Syltetøyet kan selvfølgelig nytes på brødskiven men smaker også godt på vafler, pannekaker, som kakefyll eller mellom to kjeks.
Og skulle du følge for å lage andre syltetøyer finner du mange fine oppskrifter her.

18 kommentarer:

[kjøkkentjeneste] sa...

Rabarbra er bare sååå godt. Et spørsmål; Jeg har hørt et gammelt "kjerringråd" som går ut på å ikke tilsette sukkeret før etter koking, fordi det ellers vil bli brunt. Hørt om det før? Jeg har alltid i sukkeret tilslutt av gammel vane, men vet ikke om det har noe for seg.

kokebokprosjektet sa...

Min mor har faktisk tatt vare på et glass med hjemmelaget, hermetisert rabarbrasyltetøy fra det året jeg ble født. Helt utrolig, men den hermetiseringen må ha vært utført til punkt og prikke!

ina sa...

@Ina - nei, det har jeg ikke hørt før. I denne oppskriften var det et poeng at sukkeret/syltetøyet skulle bli brunt. Regner med at hvis man kuttet ned på koketiden så ville du få en klarere syltetøy - og en helt annen smak...

@kokebokprosjektet - jøss - det er virkelig verdt å ta vare på! :D

Ingeborg sa...

Nydeleg oppskrift! Eg kjenner på meg at dette syltetøyet kjem til å forsvinne fort som fy her i huset ;) NAM! Tusen takk for inspirasjonen :)

ina sa...

Den forsvinner iallfall fort som fy her i huset!

Tone's dager sa...

Et spørsmål: hvis man ikke har slike glass til å sylte i, kan man da fryse det?

ina sa...

Hei Tone!
For å være ærlig har jg aldri prøvd å fryse syltetøy så jeg vet ikke hvordan det blir.
Men, du trenger ikke å kjøpe glass - bruk gamle syltetøy glass (kjøpt syltetøy altså), eller annet. Vask de veldig godt slik at du fjerner lukten/smaken av det som har vært der tidligere og kok de for å få de sterile. Jeg finner også syltetøy glass på loppemarked/bruktmarked.
Ellers vil jeg heller fryse rabarbraen og lage syltetøy etter behov. Den oppbevares fint i kjøleskapet et par uker.
Lykke til!

silje sa...

hei, jeg har nettopp fått smakt syltetøyet og det var kjempegodt! jeg har egentlig "dårlig" erfaring med rabarbra men dette ble søtt og deilig:)jeg oppdaget for ikke så lenge siden at jeg hadde rabarbra i hagen for jeg flyttet der jeg bor i vinter. så da tenkte jeg at jeg måtte lage noe av det. denne oppskriften vil jeg anbefale til andre og bruke hvert år fremover. tusen takk!! jeg gjorde en liten forandring, og det var at jeg brukte vaniljesukker istedet for stang, og Natrin i pulverform som erstatning for sukkeret. (mye sunnere) kan anbefale:D

Mat på Bordet sa...

Å det hørtes deilig ut å ha rabarbra voksende i hagen :D Og så fint at du likte oppskriften - den er blitt godt motatt her hjemme også, selvom bærsyltetøy fortsatt er mest populær.....
Jeg har ingen erfaring med Natreen - er litt skeptisk til kunstige søtningsmidler, men godt å høre at det også funker bra. Anbefaler at du prøver med vaniljestang neste gang, du får en veldig tydelig vaniljesmak som fungerer utrolig godt med rabarbraen!

Anonym sa...

Har lagd et deilig rabarbrasyltetøy med ingefær som passer veldig godt til brie også.

http://www.bbcgoodfood.com/recipes/1091639/rhubarb-and-ginger-jam

Anbefales. Liker bloggen din veldig godt.
Mette

Mat på Bordet sa...

Hei Mette - takk for tipset!
Rabarbra og ingefær var en interessant kombinasjon!

Anonym sa...

Heio
Lager rabarbrasyltetøy med dadler eller aprikoser eller svisker, og lar det koke flere timer. Det er kjempegodt. Skal prøve med sutron/lime og vanilje også, har ennå rabarbra i frysen.

Matmons

Mat på Bordet sa...

mmm, jeg likte daddel ideen!

Line sa...

Hei! Det går fint an å fryse syltetøy. Frys ned i små plastbeger med lokk, så kan man ta fram mer etter som man spiser opp.
Kjempefint med eplemos for eks. som blir fort dårlig.

Mat på Bordet sa...

Jeg sylter såpass mye at jeg ikke kan lagre alt jeg lager i frysen. Men det er selvsagt et alternativ om du ikke har lyst å legge det ned på glass.

anne sa...

hvorfor bolle av plast eller metall? kan det ikke stå i en glassbolle?

Elise sa...

supersyltetøy! jeg har ikke syntes rabarbrasyltetøy var noe særlig, men dette er smaskens. jeg brukte en god del brunsukker og det passa fint. deilig med den sitronsmaken under - mitt har ikke vanilje i. må kokes ganske hardt for å rekke det på 45 min, tror jeg nærmer meg nesten det dobbelte (men var dum og hadde lokk på lenge).

Mat på Bordet sa...

@anne - glass er bra det også, ikke metall.

@Elise - enig, har heller ikke vært så glad i rabarbrasyltetøy før men denne gjør susen. Kan hende du bruke mindre gryte enn det jeg gjorde, da vil det ta lengre å koke ned....Ja, og så hjelper det å ta lokket av :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...