mandag 28. november 2011

Christmas cake - klassisk engelsk fruktkake

For å kunne skrive om en klassisk engelsk christmas cake må man ta utgangspunkt i en oppskrift fra den formidable Delia Smith - kvinnen som lærte engelskmenn og kvinner veien tilbake til kjøkkenet med sin "step by step approach" og avmystifesering av klassiske engelske oppskrifter.

Hennes oppskrift på christmas cake har vært på trykk i 21 år. Den har blitt laget av tusenvis av engelskmenn og nå også av meg, med små variasjoner. Kaken er tett med frukt som har ligget i litt konjakk i et døgn, gjerne mer. Så kommer en deig bestående av masse smør og egg og litt smakstilsetninger, en lang steketid på relativ svak varme og så litt mating av kaken med enda mer konjakk når den er avkjølt. Pakker du den godt inn og legger den kjølig vil kaken modne. Ta den frem når du trenger den, dryss den med melis og du har en himmelsk fruktkake til å servere under julen.

du trenger
900g blandet tørket frukt etter smak
jeg har brukt forskjellige variasjoner ettersom hva jeg har i skapet og hva jeg føler for. Start gjerne med rosiner (korinter, gule- og svarte rosiner) og legg til tørkede kirsebær, tørket aprikos, dadler, tørkede fikner, tørkede tranebær, kirsebær i sirup, sukat, apsikat, osv.
3 ss konjakk eller brandy
Ha all frukt i en stor skål, ha i konjakk og rør. La det stå et døgn - rør av og til.

250g hvetemel
1/4 ts revet muskat
1/2ts malt allehånde
1/4 ts nellik
1/4ts malt ingefær
250g myk smør
250g brun sukker
4 store egg
1ss mørk sirup
50g hakkede nøtter (mandler eller hasselnøtter)
finrevet skall av en sitron
finrevet skall av en appelsin

ovn temp 120C

Sil mel og krydder og bland sammen. Rør smør og sukker til det er lyst og luftig. Dette tar vanligvis minst 10 minutter med min kjøkkenmaskin. Skrap ned siden av bollen innimellom slik at alt blir godt blandet. Ha egg opp i et beger og pisk lett sammen med gaffel. Tilset sirupen og rør det lett inn med gaffel. Sett på kjøkkenmaskin og tilsett egg i små doser til alt egget er blandet inn i smør blandingen. Så må du begynne å røre for hånd.
 Hell melblandingen i deigen og brett det forsiktig inn med stor skje. Som du sikkert har lagt merke til er det ingen hevemiddel i denne oppskriften. Luften som du har pisket inn i egg/smørblandinger vil du derfor ta vare på.
 Ha nøtter og revet skall opp i fruktblandingen og rør sammen.
 Hell deigen over fruktblandingen og brett det hele sammen forsiktig med stor skje.
 Jeg har valgt å fordele deigen i mindre former for å gi bort, men kaken kan også stekes hel (bruk en rund kakeform med diam. på ca. 20 cm. Bruk bakepapir) Sett kakene i forvarmet ovn og la de steke lenge..... Mine små kaker tok ca. 2.5 timer. Tar du på de vil de føles gjennomstekt ut (dvs yte motstand og ikke være for myke), de vil ha fått litt farge og hevet litt. For en stor kake skriver Delia at ovns temperaturen skal være 140C og steketiden  ca. 4 1/2 timer. I begge tilfeller bør du følge med slik at du kan dekke til toppen av kaken(e) med bakepapir i tilfelle det får for mye farge.
 Når kakene er helt avkjølt kan du mate de med mer konjakk/brandy. Hell over en ts konjakk og la det trekke inn. Pakk kakene godt inn i papir og oppbevar kjølig. Det er ingenting i veien for å mate kakene med mer konjakk - la det gå noen dager mellom hver gang. Det blir en smakssak hvor mye du vil mate kaken din...

Før servering kan du gjerne drysse kaken med melis.


3 kommentarer:

Bjørg sa...

Hei :)
Hvor får man kjøpt de små formene og papirinnleggene? Så du hadde dem til brownies også.. Veldig søte :)

Hilsen Bjørg :)

Kristin sa...

Mmm! Dette ser skikkelig godt ut! Mon tro om det ikke skal testes ut :)

Mat på Bordet sa...

@Bjørg - jeg kjøper direkte fra leverandør i Frankrike (var der i sommer) se www.panibois.fr

@Kristin - jeg var akkurat og smugspiste fra en som har ligget i kjøleskapet en ukes tid.....den blir bare bedre og bedre :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...