mandag 21. november 2011

No knead brød uten gryte

Jeg har kun fått en klage på no knead brødet her hjemme ( i tillegg til at jeg ikke baker rosin/kanel varianten ofte nok....) og det gikk på formen. Barna synes det var vanskelig å håndtere et stort rundt brød og ba stort sett om hjelp hver gang de skulle skjære seg en skive. Jeg har ikke funnet et avlangt støpejernsform med lokk (og jeg har virkelig tittet de fleste steder : loppemarked, på nettet, i butikker...) så dermed måtte det eksperimenteres litt. Mine vanlige brødformer ble hentet frem og bortsett fra at jeg ble minnet på at noen brødformer trenger bakepapir, så var resultatet strålende. Brødet ble like god i smak, noe mykere i skorpen og etter at barna skjærte et stykk selv fikk den en 10´er her i huset.

Har du ikke laget no knead brød før, vil jeg anbefale at du tar en titt på denne videoen som jeg har laget.

Du kan bruke hvilken som helst av no knead brød oppskriftene som du finner her på bloggen. Jeg har brukt den originale oppskriften og den grove varianten her.

Følg oppskriften og la deigen heve 12 -18 timer. Hell deigen over på et stykke bakepapir som du har strødd godt med mel. Brett deigen noen ganger til du får en deig som du føler at du kan håndtere - dvs ikke altfor klissete.
 Legg deigen med brettsiden ned og trykk den litt flat i en rektangulær form. Helst ikke lengre enn brødformen din.
 Brett 1/3 av deigen inn mot midten,
 brett den andre tredjedelen inn mot midten
 og knip deigen sammen i skjøten.
 Brett den så over seg selv og knip den sammen igjen.
 Legg deigen med sømsiden ned i en brødform. Jeg anbefaler å bruke bakepapir (som jeg ikke har gjort her, men angret på i ettertid...).
 Legg et rent håndkle over deigene og la de hvile på kjøkkenbenken i ytterlig 2 timer. Fordelen med denne måten å bake brød på er at du kan bake flere samtidig.
 Strø litt mel på toppen og gni det lett inn med fingrene. Med en skarp kniv, lag et langsgående snitt i brødet, ca. 1 cm dyp. Sett brødet i forvarmet oven (220C) og stek i 30 minutter. Brødet vil ha fått en gyllen farge og banker du den på undersiden skal den høres hul ut. La brødet avkjøle helt før du skjærer i den.

38 kommentarer:

kokebokprosjektet sa...

Jeg har en oval Le Creuset, mon tro om den ville fungere bedre enn en rund?

ReDoir sa...

Hei
Ser at noen kom meg i forkjøpet, ville anbefale le Creusets ovnsgryter, Tror de koster rundt 900.
Ønsker meg en selv til jul.
De har både runde og ovale, og i flere størrelser
Inspirerende og flott blogg!
hege

Synnøve. sa...

Må pröve det der.
Ser så godt ut.
Bakte i min jerngryte og det blev bra. Men som dine barn sier, det er litt vanskelig å hantere ett runt bröd.

Thorunn sa...

Jeg bruker en ildfast glassform med lokk til å steke "no knead brød" - fungerer kjempefint :-D (selv om den ikke er så fin som ei Le Creuset gryte ;-) )

Mat på Bordet sa...

@kokebokprosjektet - ja, det blir sikkert en kjempefin form på brødet, men fortsatt litt uhåndterbart for små hender :)

@ReDoir - bruker vanligvis min LeCreuset, men som sagt ville ha et avlangt form på brødet :) Er super fornøyd med gryta - håper du får en til jul!

@Synnøve - ja, ikke sant. Forresten så har jeg et barnebilde av meg selv som ligner veldig på ditt :)

@Thorunn - glassform funker bra det også!!

Maria sa...

Jeg fant raskt ut at det ikke var fullt så praktisk med å steke i gryte. Jeg pleier å lage deig til tre brød og fordele de i bakepapirkledd brødform med en gang. Glatter de litt til på toppen, lar stå og steker dagen etterpå. De blir kjempegode uansett, uten bretting og melsøl! :)

Bjørg sa...

Jernia har en rimeligere variant av oval jerngryte..
http://www.jernia.no/k/ki.aspx?sku=646120
Den har jeg på ønskelista.. :)

TinaGustafsson.com sa...

Mums så gott! :-)

allesistgut sa...

Hei,
jeg elsker no-knead-brødet også. Jeg baker det alltid i en normal stålgryte med lokk. Og det fungerer veldig godt.
Du har mange fine variasjoner å lage no-knead-brødet. Jeg vil prøve noen derfra.
Ha en fin dag.

En støvel og en sko sa...

Hei! Dette er mitt første besøk på en matblogg. Jeg googlet 'Bursdagsmat' og denne bloggen kom frem og fristet meg. Nå har jeg kopiert noen oppskrifter, laget handleliste, og setter meg straks i bilen til handlesenteret. Og så har jeg lagt meg til som følger :-)
Klem, Sølvi

Mat på Bordet sa...

@Maria - så lurt da! Jeg har egentlig kommet frem til at jeg liker å bevege litt (brette) på deigen før jeg legger den til andre heving. Synes det blir bedre struktur på brødet. Nå har jeg også brukt bakepapir - og da bruker jeg det samme papiret som jeg har brettet på. Jeg kan bare løfte hele papiret med deigen (og evt. mel søl) rett i formen :)

@Bjørg - takk for tipset. Ikea har også jerngryte (rund) til en rimelig penge.

@Tina - :)

@allesistgut - Herlig! Mange gode varianter du kan boltre deg på her på bloggen - skal eksperimentere med noen julevarianter også. Kommer på bloggen hvis det blir vellykket :)

@Sølvi - så gøy at du fant frem til Mat på Bordet! Lykke til med oppskriftene!

Anonym sa...

Hei Ina
Jeg har bakt mitt først no knead brød! Fantastisk godt, brødet forsvant på et øyeblikk, og jeg har lovet familien nytt brød i morgen! Da blir det hjemmelaget suppe og brød til middag! Gleder meg til å prøve ut de mange varianter! Nå må jeg ut på kjøkkenet å blande en ny deig.Tusen takk for oppskrift og fin video!!
Benedicte

Ann C. sa...

Jeg har kun bakt brødet i min tradisjonelle svarte jerngryte, men nå fikk jeg lyst til å prøve brødformene.

Jeg skjærer det runde brødet i to først, snur brødhalvdelen med snittflaten ned og skjærer så skiver så lett som bare det!
Brødet oppbevares også fint med snittflaten ned og med et kjøkkenhåndkle over.

Hvordan går det å fryse dette brødet forresten?

Mat på Bordet sa...

@Benedicte - så hyggelig å høre at brødbaksten var vellykket! Veldig glad for at du lot deg overtale å prøve etter å ha sett videoen - du får spre det gode brød budskapet :))

Mat på Bordet sa...

@Ann C - Jeg gjør akkurat det samme som du gjør - skjærer den i to, legger den med snittflaten ned og skjærer skiver. Jeg pleier alltid å bake flere om gangen, skjærer de i to og legger i frysen. Går veldig bra!

Men firkantet brød er mer populært her hjemme som matpakke brød, og det er det det går mest av. Skal jeg lage brød til fest/anledninger så blir det frem med jerngryta! :)

Anonym sa...

Så det er faktisk mulig å lage dette brødet uten jerngryta? Hva blir egentlig forskjellen, forutenom formen? Ser bare for meg at det blir litt bedre når det er rundt (jeg elsker runde brød), men har ikke jerngryte selv, så kanskje jeg må prøve denne varianten i første omgang :)

Julia

Mat på Bordet sa...

Dette er et veldig godt alternativ!
Å steke i jerngryte gir en bedre skorpe og i teori blir brødet luftigere når den stekes i gryte med lokk. Lokket holder på dampen, som gjør at skorpen holder seg myk og brødet kan bevege seg fritt oppover.
Men jeg synes at brød stekt i brødform ble luftig nok den også. Lykke til!

Anonym sa...

Hei.
Har bakt brødet i gryte, men dette ble en slager! Jeg brukte den grove varianten. Det jeg lurer på er om det er så farlig med den brettinga? Er det viktig? Jeg prøvde, men det var altfor klissete og jeg klarte ikke å brette. Formet deigen litt og heiv oppi brødformen med bakepapiret under. Ble kjempe godt.
Det andre jeg lurer på er om jeg steker 2 brød, skal jeg ha de lengre i ovnen da? evt hvor lenge?

Jeg skal prøve med glutenfritt mel imorra, da magen min ikke er så glad i hvetemel, trur du det blir like bra?
Line

Mat på Bordet sa...

Hei Line

Ja, enig det er ofte like greit og godt å lage brødet uten gryte også :)
Bretting nr. 2 er viktig for å få riktig struktur på brødet, men når det er sagt så kan du også hoppe over den. Jeg er nå veldig glad i å jobbe litt med deigen - er den veldig klissete så er det bare å bruke litt ekstra mel på :)
Steker du 2 brød samtidig trenger du ikke å endre steketiden. Dobler du deigen og har alt i en form derimot, da må du øke steketiden.
Og når det gjelder glutenfri brød så kan du ta en titt her http://glutenogmelkefri.blogspot.com/2011/02/glutenfritt-no-knead-bread.html
Lykke til!

Anonym sa...

Takk for svar :-)
Men jeg har flere spørsmål til eksperten.
Jeg bakte den mellomgrove igjen. Den blir veldig kliss og vanskelig å brette synes jeg men kanskje litt mere mel er tingen!
Men brødet blir veldig mykt, så mykt at kniven min sliter med å skjære den!! Skal det være sånn?? Jeg la et håndkle over brødet etter steking, var DET feilen?
Oppbevarer du brødet i pose?
Neste brød ut er bacon brødet, oppbevarer du den i kjøleskap, med tanke på baconet?

Line

Anonym sa...

Har prøvd vanli pose men da ble det fuktig, inatt hadde jeg brødet inni en håndkle, det ble litt hard ytterst.
Den ultimate oppbevaring?? Bilde? Merke på håndkleet?

Line

Mat på Bordet sa...

Hei Line
Er deigen din veldig klisset så er det bare å strø på mer mel under brettingen.
Når det gjelder oppbevaring så lar jeg alltid brødet avkjøle helt på rist. Jeg lager nå flere brød om gangen, så det som ikke blir spist i løpet av dagen skjæres i skiver, legges i poser og så i frysen. Dermed kan vi plukke frem så mange skiver vi trenger og toaste de lett.
For oppbevare over natten, pakker jeg brødet godt inn i et kjøkkenhåndkle. Du kan også legge de i en brødboks - jeg synes de i terracotta funker bra. Papirposer er også en god ting å oppbevar brød i.
Baconbrødet gikk unna på et døgn så det var ikke nødvendig å oppbevare den på noen spesiell måte. Baconet er stekt, så det blir ikke dårlig med det samme.

Anonym sa...

Hei igjen.

Jeg som ikke er flink med å bake brød synes dette er helt topp, meen jeg synes ikke jeg får det helt perfekt og ønsker tips.
Jeg baker den grove med mel og kli. Lar den være i ovnen i 40 min i vanlig brød form. Lar den avkjøle helt før jeg skjærer opp hele brødet. Jeg synes at brødet virker litt uferdig inni. Det blir LITT klissette inni.
Jeg lurer på om disse brødene bare er sånn, eller om keg gjør noe feil, evt hva kan det være?
Har tenkt å prøve varianten med rug, men den blir vel enda mere klissette...
Jeg følger oppskrifta helt, gjæret er litt vanskelig å måle akkurat da..

Line

Mat på Bordet sa...

Hei Line!
Så hyggelig at du har begitt deg ut på brødbaking!
Det høres ut som om ikke brødet ditt er helt feridgstekt. Jeg ser at du steker den i 40 minutter - 10 minutter mer enn det jeg baker den. Prøv med 45 minutter, evt. 50.....
Lykke til!

Anonym sa...

Hvilken størrelse er det på formene du bruker. Mine brødformer er 1,3 liter, mistenker at dine er litt større :) Sikkert et vanskelig spørsmål, men har lurt på det lenge: Finnes det noen "formel" for hvordan redusere en oppskrift etter størrelsen på brødforma? Takk for svar!

Bakte Ingers Rugbrød i dag, men angrer på at jeg ikke søkte litt på nettet og fikk øye på bloggen din litt tidligere, dette ser fantastisk ut :D

Mat på Bordet sa...

Min brødform er ca.32cm lang. Og nei jeg har dessevrre ikke noe formel på hvordan man reduserer en deig i forhold til brødformen. Jeg tar det stort sett på øyemål :) Har du to mindre brødformer kan du selvsagt dele deigen mellom de to.
Lykke til!

Anonym sa...

Har lurt på hva dette No knead bread har vært en stund og ser at dette "nye" har jeg gjort i de siste tyve årene pga dårlige armer og fingre.. ! Artig ;))

Mat på Bordet sa...

Ha,ha der ser du!
Intet er nytt under solen :)

Anonym sa...

Jeg steker i römertopf, da blir det supre, avlange brød! :)
-Mari

Imse sa...

Jeg har bakt no-knead brød i vanlige nonstick former siden februar nå. Rører sammen 3 liter mel, 1ts tørrgjær, 3ts salt og 1.5liter vann. Dette gjøres før middagen lages og får stå til ungene er dratt med skolebussen dagen etter. Da slår jeg sammen deigen og heller den rett i former, ingen bretting og styr med melklin. Brødene hever til de er hevet nok( ser aldri på klokka), og stekes. Brødene blir alltid vellykkede og ungene klager om vi er på ferie og må kjøpe kjøpebrød, for de er så tørre. Noe av det beste de vet er loff av slikt brød, så en og annen fredag ettermiddag setter jeg deig med bare hvetemel. Og lykken er da overtruffen når de neste dag kan spise nybakt loff med rørte bær.

Mat på Bordet sa...

Wow! Dine barn er riktig så bortskemte og godt er det :)
For tiden steker jeg rundstykker hver morgen. Lager deigen dagen før (ettermiddag/kveld) legger deigen skje-vis direkte i en muffinsform, setter direkte i kald ovn, setter temp. på 200C og steker i ca. 30 minutter. Varme ferske rundstykker til frokost! Her er barna også bortskjemte :)

Anonym sa...

Hei, jeg prøvde meg på avlang no knead brød og doblet oppskriften. Brødet ble veldig deigete...hva gjør du når du skal lage mer enn et brød? Guttene mine ville ha brødskiver som passer i matboksene, og det gjør de ikke når brødet blir rund. Hilsen Astrid

Anonym sa...

Hei! Testa i dag, satte deigen i går. Ble litt klissete inni, men smaken var bra! Allerede satt ny deig for å prøve igjen:)


Tusen takk for oppskriftene her!!
Anita

Mat på Bordet sa...

Hei Astrid
Når jeg lager flere brød om gangen, lager jeg alltid seperate deiger. Det kan hende at du har hatt for mye deig opp i en brødform og at de dermed ikke har fått steke lenge nok og er blitt deigete.
Har stor forståelse for at guttene vil ha firkantet brød så jeg foreslår at du bare prøver deg frem ang. mangde deig i dine brødformer. Lykke til!

@Anita
Håper det funket bedre andre gangen! :)

Helene sa...

http://www.glassoginterior.no/produkter/interior-artikler/lava/lava-mini-jernkasserolle-m-lokk-o-10cm-0-35l-svart-9.html

Ikke sikkert du er interessert, men jeg jublet da jeg fant denne i dag. Den skal bestilles :-)

Takk for mange supergode oppskrifter!

Mat på Bordet sa...

Ja, vet du, jeg så den på Mathallen hos i Sousvide butikken, hvis det er det den heter. Synes den var litt for liten men ellers topp! Er på leting etter firkantet form, finner du en større en så for all del fortell meg.
Vil gjerne også høre hvordan det gikk å bake brød i den!

surplus sa...

Stor fan av dine no-knead brød, som elskes også av ungdommene i huset. Må innrømme at jeg ofte har i litt sirup og olje for å få de enda saftigere.

Jeg steker de i en knuspertopf, som jeg hadde stående i skapet. Fungerer kjempefint og får "brød-fasong" på brødene.

http://imageshack.us/photo/my-images/252/dscn1916.jpg/

Takk for mange gode oppskrifter og ideer.

Morten

Mat på Bordet sa...

Så kult Morten - Knuspertopf ser ikke så veldig annerledes ut enn en Römertopf. Og fin form på den ja!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...