torsdag 17. november 2011

Peanøtt knekk med sjokolade

Siden vi har en utfordring gående på Matbloggsentralen med tema spiselige julegaver (se på alle julegave ideene her), ja, da må jeg jo skrive om knekk. Knekk egner seg nemlig ypperlig som gave. Pakk en hel plate knekk i cellofan med en stor sløyfe rundt og ta den med som vertinnegave for eksempel. Eller bryt den i mindre biter og legg de i cellofan poser - ypperlig å selge på et julemarked eller som små gaver.

Jeg er særdeles glad i peanøtter, men det er ingenting i veien for å lage denne med andre type nøtter. Mandler eller pistasjnøtter for eksempel. Sjokoladen kan du sløyfe om du vil, men det er en god kombinasjon så jeg anbefaler det!

du trenger
450g smør
450g sukker
300g peanøtter hele
50g peanøtter grovhakket
200g mørk sjokolade, hakket
 Ha smør og sukker i en stor (det vil koke opp) tykkbunnet kjele på middels sterk varme. Pisk sammen smør og sukker forsiktig til det har smeltet. Ha en sukkertermometer i gryta. La blandingen koke til det har nådd 150C. Dette vil ta ca. 10 minutter. Du må passe på hele tiden! Rør av og til. Blandingen vil få en litt mer gyllen farge etterhvert. Ta av varmen og ha peanøttene opp i.
 Hell det hele over i en form (som du har satt på et underlag som tåler varme) dekket med bakepapir. Formen bør være ca. 25 x35cm.
 Spre massen så jevnt som mulig utover.
 Strø sjokolade på toppen og la det stå noen minutter.
 Smør sjokoladen utover når det har smeltet
og strø grovhakkede peanøtter over. Når det har kjølt seg ned noe, setter du formen i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Alternativt kan du sette det ute for avkjøling. 
 Bruk en kniv til å bryte knekken i biter hvis du ikke skal pakke inn hele som en gave :) Oppbevar det tett og kjølig hvis du ikke skal gi det bort, gjerne med noen lag papir imellom.

Oppskriften er hentet fra Gourmet Holiday.

21 kommentarer:

Kanel och vanilj sa...

Fantastiskt recept!

Mat på Bordet sa...

Ligger i kjøleskapet nå og skal stykkes opp for salg på julemarkedet til helgen. Og så litt til meg da :)

swimzy sa...

Åhhh, jeg får vann i munnen...skulle ønske du skulle hit på julemessa i helga;)

Mat på Bordet sa...

he,he, rekker bare en julemesse i helgen....:))

Cathrines-creative sa...

Hei, og takk for masse gode oppskrifter, men har et spørsmål. Jeg laget bl.annet de kakao på pinne her om dagen , og pakket di i poser, men ser det blir litt spraglet i overflaten om du skjønner, hva gjør jeg galt? Tenkte lage for å ha på messe, men sjokol ser jo litt gammel ut, HJELP???
Kommer d samme til å skje m peanøtt knekken?

Mat på Bordet sa...

Hei Cathrine! Sjokolade er veldig ømfintlig og du har antageligvis fått for høy temperatur på sjokoladen når du smeltet den. Det gjør at fettet skiller seg og lager slike hvite flekker på ferdigproduktet. Det smaker like godt, men ser ikke like pent ut dessverre. Nå har jeg laget peanøtt knekken flere ganger, og det har ikke vært et problem her.

Elisabet sa...

åå, tusen takk for kjempefin oppskrift. Skal lage den nå, det så jo såå godt ut :)

Mat på Bordet sa...

Det er dødsgodt! :)
Nå har jeg også laget knekk med mandler, en med hasselnøtter og en med blandete nøtter.....
Alle er kjempegode!

Anonym sa...

Denne fikk jeg ikke til! Smøret skilte seg rett og slett. Har du noen ide på hva jeg har gjort galt? Super blogg by the way!

Mat på Bordet sa...

Det er ikke en uvanlig ting det :)
Du kan lese her for tips
http://baking911.com/learn/baked-goods/candy/types/toffee

Jeanette sa...

Tusen takk for raskt svar! Godt å vite at det er en ganske vanlig ting som kan skje. Sukker og sjokolade synes jeg faktisk det er litt vanskelig å jobbe med. Kan kanskje ha noe med tålmodigheten å gjøre! ;0) Nå skal jeg prøve meg på noen flere av oppskriftene dine.

Mat på Bordet sa...

Så bra! Og ja, sjokolade og sukker kan være vriene men ikke la deg skremme! :)

Elisabeth sa...

Hei, hvor får man kjøpt sukkertermometer ?

Mat på Bordet sa...

Du bør kunne finne de i en hver god kjøkkenutstyrs butikk. Bakeshop har også, se http://www.bakeshop.no/index.asp?pmode=1&menuMainID=9&sokeord=sukkertermometer&submit1=S%F8k
Lykke til!

Elisabeth sa...

Tusen takk :)

Ann Christin sa...

Hei. Brukte du usaltede peanøtter?

Mat på Bordet sa...

Jeg har prøvd både med og uten salt - liker med salt best :))

Anonym sa...

Disse gikk rett i søpla her. De ble fettete og ekle og smakte kvalmt mye smør :(

Mat på Bordet sa...

Uff da! Det er ikke til å skjule at det er mye smør men fete og ekle skal de ikke bli, da er det noe som har gått feil underveis...
Etter å ha delt ut smaksprøver på julemarkedet var det desidert disse som solgte mest av alle bakevarer - veldig populære! Kanskje du har lyst å prøve igjen?

Anonym sa...

Nja.. Tror nok det evt blir vanlige karamellisert til neste jul ;) Men godt å høre at de _egentlig_ skal være gode, da :)

Mat på Bordet sa...

Karameller er godt det også! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...