fredag 25. november 2011

Vørterbrød - eltefritt så klartSå er det snart jul igjen, og jeg tenkte jeg skulle eksperimentere med julebakst som no knead varianter. Først ute er vørterbrød - det deilige julebrødet som smaker så godt med gjetost på. Eller annen julemat for den saks skyld. 

Med no knead metoden blir den også superenkel å lage. Deigen røres sammen som vanlig no knead brød, hviler i 12 - 18 timer (lag deigen kvelden før og gjør steg 2 når du kommer hjem fra jobb for eksempel), en hvil til på ca.2 timer og så stekes den i vanlig brødform slik jeg gjorde med disse. Du kan selvsagt også steke den i ildfastform med lokk, men nå er vi helt hekta på firkantet brød her hjemme. 

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg deg å ta en titt på denne videoen.

du trenger
400g hvetemel
100g siktet rugmel
3.3dl vørterøl (en flaske)
0.7dl mørk sirup
0.5dl vann
1ts salt
1/4ts nellik
1/4ts tørrgjær
50g rosiner

Bland hvetemel, rugmel, salt, nellik, tørrgjær og rosiner i en stor bolle. Ha vørterøl i et målebeger. Tilsett mørk sirup til du har 4dl væske. Ha et halvt dl vann opp i og rør det hele sammen med en gaffel. Hel det våte i det tørre og rør sammen til det er akkurat blandet. Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Hell deigen over på et godt melet stykke bakepapir. Brett den sammen til du har en nogenlunde håndterlig deig. Følg gjerne brette anvisningen fra denne oppskriften.

Når deigen er ferdig brettet, kan du løfte deigen i bakepapiret og legge det hele direkte ned i brødformen. Trykk deigen litt jevn i formen. Dekk til og la den hvile i ytterlig 1-2 timer.

Sett brødformen i kald ovn, sett temperaturen på 220C og har du dampovn sett den på 30%damp. Har du ikke dampovn kan du gjerne åpne ovnsdøren under stekingen og spraye vann på brødet.

Stek i ca. 40 minutter. Brødet skal ha fått fin farge og sprø skorpe og høres hul ut når du banker den på undersiden. La den avkjøle helt før du skjærer skiver. Eller pakk den enkelt inn i en serviett med litt bånd rundt og gi den bort som gave. God advent!

Vil du ha flere julebakst ideer kan du ta en titt på julebakst utfordringen som vi har gående på Matbloggsentralen.


16 kommentarer:

GryNoKa sa...

Brødet ser supergodt ut! Jeg synes nesten jeg kjenner duften av krydder og nybakt brød helt hit...
Nydelig fjøl og!
Ha ei flott adventshelg! :)

Anonym sa...

Hei du store brødbaker!
Hva du får til av gode brød. Men, hvilket brød er din beste? Kanskje du må gjøre en topp 10 eller 20 liste med dine eltefrie brød?
Stå bare på med dine ulike brød, jeg følger og prøver :)
Hilsen en gammel brødbaker

Mat på Bordet sa...

@Gry - brødet er virkelig fantastisk godt! Det dufter jul i huset :) God adventshelg til deg og dine også!

@Anonym - he,he må innrømme at jeg er blitt bitt av brødbakebasillen :)
Ikke noe dum idé å lage en topp 10 liste! Kjempeidé! Takk for den! Håper du inspireres til å bake igjen du også :)

Vilde sa...

Nå var jeg akkurat og kikket en siste gang på vørterbrøddeigen før jeg tar kvelden. Har brukt dadler i stedet for rosiner (rester etter en fantastisk sticky toffee pudding) + den brtiske juleklassikeren mixed spice i tillegg til nellik. Gleder meg til i morgen! Vi har til og med den beste brunosten i kjøleskapet - nemlig innherredsost...

Maria R sa...

Hei Ina!

Super oppskrift som skal prøves ved neste anledning :-) Men jeg lurer på om det blir ett eller to brød av deigen, og hvor stor (lang?) brødform bruker du da?

Mat på Bordet sa...

@Vilde - oi,oi,oi, du har kanskje bakt brødet nå også? Ble det godt? Dadler, mixed spice, innherredsost - morsomt at du har tatt oppskriften et steg videre! :)

@Maria R - oppskriften er til et brød og jeg brukte en brødform på 30cm. Lykke til!

Vilde sa...

Nå spiser jeg og Olea (15 mnd) vørterbrød som bare det. Smaker bolle! Om jeg har noen innvendinger så må det være at det ble vel seigt og deigete (men definitivt ferdig). Tror det er fordi jeg dampekspeimenterte med en liten skål vann nederst i ovnen og det ble vel mer 100 enn 30 prosent damp, haha! Neste gang tror jeg at det blir med valnøtter også. Godt med noe bittert for å balansere opp sødmen fra dadlene. Super oppskrift :)

Nå står marengsene og tørker i ovenen og jordbærsyltetøy med julekrydder og koker. Jaggu ble det ikke litt jordbær i marengsene også, hehe. Kokken i meg har fått frie tøyler, hurra for jul!

Mat på Bordet sa...

Hmmm, det kan hende at det ble litt vel fukitg i ovnen din..:) Det er ikke noe i veien å steke uten vann, kanskje du skal prøve det siden den ble litt seig :)

Dadler og valnøtter høres ut som en god kombinasjon, anbefaler også "bare" rosiner. Skal si du har kommet i gang på kjøkkenet - morsomt! Her er det forberedelser til julemarkedet og spisestuebordet er fullt av ting som må ha etiketter og må pakkes pent inn. Den kjedelige delen av jobben altså.... Tror jeg tar meg et glass vin før jeg setter i gang :)

Quiltefia sa...

Hei!! Jeg har også bakt vørtebrød!! Det ble kjempevelykket!! Glemte det med damp. Kanskje like greit når jeg leste kommentarene ang det. Jeg har bskt vørtebrød tidligere også, men da med vanlig heving, kan ikke sammenlignes. Skal sette en ny deig nå, men på et annet. Det er en super måte å bake på!! Hilsen AnneKari:-)

Mat på Bordet sa...

Helt enig Anne K. Stakkers kjøkkenmaskinen min har ikke eltet deig på over et år nå.....)) Så mye lettere å bake etter denne metoden - og så mye bedre resultat! :)

Hammerfest sa...

Har nå bakt og smakt vørterbrød for første gang. Benyttet din fristende eltefrie oppskrift. Vørterbrød er ikke like utbredt i Nord-Norge som ellers i landet. Hadde store problemer med å finne vørterøl, så måtte erstatte det med bayerøl i stedet. Likevel ble det veldig smakfullt! Ølet og rosinene balanserte hverandre. Jeg har to spørsmål. 1. Kan du forklare meg hvorfor din oppskrift har mye mer sirup enn andre vørtebrød-oppskrifter. Og 2. Er det mulig å ertstatte halvparten av vann-væsken med melk i no-knead brød, slik som man ofte gjør når man baker "vanlige" brød?

Mat på Bordet sa...

Mengde sirup i vørterbrød varierer fra oppskrift til oppskrift. Noen oppskrifter inkluderer også sukker. andre har forskjellig mengder (og typer) krydder - det hele er en smaksak :) Du kan gjerne endre på oppskriften - prøv bare å hode forholdet mellom det våte og det tørre nogenlunde likt.

Og ja, ikke no problem å bytte ut en del av vannet med melk. Denne lagde jeg for eksempel med melk http://www.matpaabordet.com/2011/01/no-knead-bread-cinnamon-raisin-variant.html

Thomas sa...

Hei. :-)
Jeg bakte mitt første no knead brød i går, og det ble kjempegodt. Alle jeg viser matpakka mi til blir veldig imponerte! Så tusen takk for flott formidling av Jim Laheys idé, og for kreative oppskrifter!

Så til vørterbrødet: Hvorfor er forholdet mellom mel og væske anderledes her enn i f.eks. orginalen (bare hvetemel)? I orginalen er det 500g mel og 4dl væske, mens i vørterbrødet er det 500g mel og 4,5dl væske. Og har noen prøvd å bytte ut vørterøl med bokkøl?

Mat på Bordet sa...

Så bra at no knead metoden funket for deg også!
Når det gjelder væske/mel forholdet så er noe av væsken i dette tilfellet sirup. Deigen ble for tett uten ekstra vann og derfor er forholdet annerledes i denne oppskriften. Det er ingen nøyaktig vitenskap - her kan du prøve deg frem med mer eller mindre væske som du vil. Etterhvert som du baker en del av dette brødet vil du selv kunne kjenne når deigen har riktig konsistens.
Happy baking!

iheartcakes sa...

Å - nam, ser nydelig ut! Elsker vørterbrød! Pleier å lage den streite typen med bare rosiner, men er jo veldig glad i all tørket frukt og nøtter, så dette må jo nesten prøves ut!

Mat på Bordet sa...

Så bra!
Jeg må si at jeg er også blitt begeistret for vørterbrød - særlig når man kan lage på denne lettvinte måten! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...