torsdag 1. desember 2011

Honningkake - med en vri selvsagt.

Jeg fikk lyst å lage noe jeg aldri hadde laget før, nemlig honningkake. En rask søk på nett resulterte i noen enkle norske oppskrifter, noen interessante tyske (masse krydder og sukkerkulør for å forsterke den mørke fargen på kaken) og en alldeles forførende variant fra min favoritt blogger Smitten Kitchen. Hennes variant av honningkake, basert på en oppskrift av Marcy Goldman måtte bare prøves. 

Kaken er utrolig enkel - alt det tørre skal i en stor skål, alt det våte tilsettes og deigen røres sammen. Og det er det. Oppskriften er endret noe, jeg har blant annet hatt noe mindre sukker i deigen. Synes du kaken blir for lite søt kan du derfor tilsette mer sukker med god samvittighet. Smak deigen før du heller den i formene - du vil kanskje også tilsette litt mer krydder. Og ønsker du ikke like mye kaffe smak kan du bytte ut halve mengden med appelsinjus. 

du trenger
550g hvetemel
1ss bakepulver
1ts kanel
1/2ts nellik
1/2ts allehånde
250g sukker
100g brunsukker
250ml vegetabilsk olje
250ml flytende honning
250ml kaffe*
125ml appelsinjus
1ts vaniljeessens
3 store egg

ovn temp 180C
Ha alt det tørre i en stor bolle - hvetemel, bakepulver, kanel, nellik, allehånde, sukker og brun sukker. Mål det våte i en målebeger - bare fyll på. Du ender opp med 875ml væske + 3 egg.
Rør sammen det tørre
tilsett det våte og eggene.
Rør sammen
og fordel deigen i former dekket med bakepapir. Strø med noen skivede mandler hvis du ønsker. Bruker du ikke små former kan du regne med å fylle 2 brødformer. Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter (lengre hvis du steker i brødformer) - test gjerne med kakepinne.

Som med sirupskaker egner disse kaken seg godt for lagring og blir bedre av å stå og modne.... Pakk de godt inn og oppbevar de kjølig.

*Smitten Kitchen oppgir også sterk te som et alternativ til kaffe, i tilfelle du ikke er så glad i kaffesmaken.

14 kommentarer:

Cathrine Kristiansen sa...

Flotte kaker:)

Hvor har du kjøpt formene?

Lise sa...

Må si meg enig med Cathrine over her, nydelige kaker som må prøves, og hvor har du kjøpt formene. De var lekre.

Caroline sa...

Ser helt fantastisk ut! Smitten Kitchen er også en av mine favorittblogger. Hun lager mye bra.

Jeg har prøvd meg på en annen variant av honningkake som snart kommer på min blogg. Det dufter i huset fortsatt etter at jeg stekte dem. Skikkelig julefølelse!

Jane H. Johansen sa...

Ås, så deilig!

Quiltefia sa...

Hei!! Idag har jeg laget bicotti, og det ble de tørreste kakene, ever..... Men gode på smak!! Men jeg lurte på om du finner de søte formene i Norge?? Jeg har akkurat vært i Usa og der kjøpte jeg små brødformer, men papirformene er så søte!! Jeg fant papitformer i Usa, men de hadde vært paddeflate i kofferten:-) Hilsen AnneKari:-)

Elisabeth sa...

ser utroli glekkert ut, og jeg også lurer på hvor du har fått kjøpt de engangsformene... :o)

Mat på Bordet sa...

Hei alle!
Formene (som er i poppel) har jeg kjøpt i frankrike hos www.panibois.fr
De sender også til Norge, men husk tollen!
Nå har jeg fått så mange spørsmål om de formene at jeg lurer på om jeg skal begynne å importere de..... :)

Cathrine Kristiansen sa...

Tror lett du kunne solgt massevis av disse formene :D

Lise sa...

Ja du hadde nok solgt sånne former som varmt hvetebrød. hihi. Så stemmer for at du begynner med import.

Mat på Bordet sa...

Hmmm, jeg får undersøke litt da.....)

Elisabeth sa...

jeg som ikke "tør" bestille utenlandsfra hadde i alle fall blitt glad om noen importerte..hihi

Mat på Bordet sa...

:))

Anonym sa...

Hei :) eg ønsker å bestille disse formene som du har brukt. Har funnet frem til siden du har bestilt ifra men klarer ikke å finne frem til akkurat den formen som du har brukt her....kan du hjelpe meg?? hva heter formen?? evt. legge direkte link til bestilling av formene?? Elsker bloggen din :) skal bake mye av dine oppskrifter frem mot jul :)
Hilsen Lise :)

Mat på Bordet sa...

Hei Lise - formen heter Le Duc - lykke til!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...