fredag 16. desember 2011

No knead julebrød - luksusvarianten

Da kom (fransk) smør i hus forleden dag og jeg kunne endelig give løs på luksusvarianten av no knead julebrød. Sitter akkurat med en toastet skive julebrød med (fransk) smør på og prøver å ikke fette til tastaturet så altfor mye... mmmm, ja, det er godt. Ikke helt kake og ikke helt brød, en del tettere og tyngre men rik på smak og utmerket toastet men enda bedre lunken rett ut av ovnen. 

du trenger
500g hvetemel
100g korinter (eller rosiner)
100g sukat 
1/2ts tørrgjær
1/2ts salt
1/2ts kardemomme
125g smør
ca.3.5dl melk

Har du ikke laget no knead brød før, anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

Bland hvetemel, korinter, sukat, tørrgjær, salt og kardemomme i en bolle. Bruk gjerne fingrene til å bryte opp sukaten hvis det har klumpet seg. Smelt smøret. La det avkjøle noe, hell det i et målebeger og tilsett nok melk (ca.3.5dl) til du har 5dl væske. Hell melk/smør blandingen i det tørre og rør det lett sammen. Det vil bli en ganske våt deig. Dekk deigen til og la det hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Hell deigen over på et melet stykke bakepapir. Brett deigen et par ganger og legg den med brett siden ned. Dekk den til og la den hvile i ytterlig to timer, gjerne et litt lunt sted. 

Sett en ildfast form med lokk i ovnen etter 90 minutter er gått. Sett ovnen på 250C og la det varme opp en halvtimes tid. Ta ut den varme formen, hell deigen opp i  (nå kommer brettsiden opp), sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15minutter på 200C. 

La brødet avkjøle på rist. Spis mens den fortsatt er lunken. Resten kan spises toastet med litt smør på slik jeg gjør nå :)

7 kommentarer:

betty sa...

it looks so good!

Maria sa...

Ser nydelig ut!

Mat på Bordet sa...

Takk, takk dere :)

Anonym sa...

Ser kjempegodt ut, tenker å bake det i morgen :) Men er det ikke sukker i julebrødet?

Mat på Bordet sa...

Jeg har ikke hatt noe sukker i dette brødet - jeg ønsket mer brød enn kake... Når det er sagt så er det ikke noe problem å tilsette sukker, et par spiseskjeer for eksempel. Bland det i det tørre før du tilsetter væske. Lykke til!

Anonym sa...

Jeg tok litt sukker i, og det ble nydelig!! Tusen takk for kjempegod oppskrift :oD

Mat på Bordet sa...

Så bra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...