torsdag 8. desember 2011

No knead Julebrød

I mitt forsøk på å lage all mulige typer brød etter no knead metoden, så kommer også turen til julebrød - eller julekake som det også heter. Her har jeg bakt den i vanlig brødform, men ønsker du den klassiske runde formen så er det bare å steke den som vanlig i en rund ildfastform med lokk. Og da jeg ikke har noe smør, så blir dette en litt mindre luksuriøs variant. Kanskje det blir tid (eller heller anledning) til en luksus julebrød (med smør) før jul, vi får se!

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

du trenger

500g hvetemel
100g sukker
1ts salt
1/2ts kardemomme
1/2ts tørrgjær
100g rosiner
4.5dl melk

ovn temp 220C

Rør mel, sukker, salt, kardemomme, tørrgjær og rosiner sammen i en bolle. Tilsett melk (kald) og rør til du har en klissete deig. Dekk til deigen og la den hvile på kjøkkenbenken 12-18 timer.

Strø mel på et stykke bakepapir og hell deigen over på den. Brett deigen noen ganger. Følg gjerne brette anvisningene i denne oppskriften. Løft deigen opp ved hjelp av bakepapiret og sett det hele opp i brødformen. Dekk den til og la den hvile 1-2 timer til.

Bruk en skarp kniv eller barberblad for å lage et snitt langs hele toppen av deigen. Sett brødet i forvarmet ovn og stek i ca. 40 minutter. Dekk brødet til med et stykke bakepapir hvis den begynner å få for mye farge på toppen under stekingen. 

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist. 

Julebrødet egner seg ypperlig som en gave. Pakk den inn med litt matpapir og pent snor. Til og fra lapp er heller ikke dumt!

8 kommentarer:

sverreproject sa...

Dette må prøves, og passet perfekt! Setter en deig med en gang. :) Er så glad hver gang du kommer med nye no-knead oppskrifter! :) Og rosin-kanel-varianten er favoritten her i huset og... selv om jeg kanskje heller like mye mot sjokoladevarianten selv. ;)

Supert med smørfri variant i disse dager, men spent på å se om du rekker en luksus variant (for det må jo smake ekstra godt...) ;) Ønsker deg en god kveld.

Quiltefia sa...

Hei!! Denne må jeg også prøve! Nå har jeg bakt flere ganger og liker det kjempegodt!! Vørtebrødet er foreløpig favoritt!! AnneKari:-)

[kjøkkentjeneste] sa...

Lekre bilder og fristende oppskrift! Jeg har nettopp satt en deig selv, men med smør og vann. Elsker kardemomme, så jeg har øket den mengden også litt. Tenkte jeg skulle steke den i leirgryte, kommer rapport dersom det blir bra. :)

padoodie sa...

Dette skal jeg lage i dag! Men jeg vil ha i litt sukkat. :)

Mat på Bordet sa...

@sverreproject - luksus varianten skal rekkes før jul om jeg må lage smøret selv...:)

@AnneKari - enig, vørterbrødet synes jeg også var fantastisk godt! Julebrødet er også godt men tenker den blir enda bedre med smør :)

@kjøkkentjeneste - vil ha bilde! :)

@padoodie - sukat er godt! Tenker at luksusvarianten vil ha litt sukat i seg også! :)

Linn sa...

Kan man bruke vanlig fersk gjær? eventuelt hvor mye?:)

Elin sa...

Gleder meg til å se oppskrift på luksusvarianten, siden jeg er så heldig å ha smør i hus!

Mat på Bordet sa...

@Linn - jeg har ikke laget no knead brød med fersk gjær med det har Khymos se http://blog.khymos.org/2010/12/22/no-knead-bread/
Foreslår at du bruker 3g fersk gjær hvis du skal følge min oppskrift ellers. Lykke til!

@Elin - så heldig du er! Her står hele julebaksten på vent - helt umulig å få tak i smør her i området... Luksusvarianten kommer så snart smør er i hus :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...