onsdag 11. januar 2012

No knead valnøttbrød med spelt og honning - variant nr.49

 Ja, det nærmer seg virkelig en milepæl her på bloggen. Med dette brødet ligger det nå 49 forskjellige oppskrifter på no knead brød her på bloggen. Jeg føler presset for å gjøre  variant nr. 50 noe spektakulært. Tro det eller ei, men jeg vurderte å bake gullbrød. Vurderte altså. Tanken er nå forkastet - her på MPB er vi ujålete (i matveien iallfall) så gullbrød blir det ikke. Men altså, jeg vet ikke enda hva slags brød variant nr. 50 skal bli - legg gjerne igjen en kommentar hvis du har et forslag!

Men tilbake til variant nr. 49. Jeg har mat til overs fra julen - tørkede tranebær, dadler, pistasjnøtter og ja, valnøtter. Valnøtter og brød er ikke så dumt, litt speltmel måtte til og honning fordi jeg elsker honning og synes det gjør seg godt valnøtter. Ble det godt - å jada. En deilig saftig litt søt brød med biter og smak av valnøtter. Godt til ost, til suppe, til salat eller bare med litt smør på om du vil.

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på denne videoen.

du trenger
200g valnøtter, hakket*
350g hvetemel
150g sammalt spelt
1/2ts tørrgjær
1 1/2ts salt
4.5dl vann
100g honning

*ikke grovhakket men ikke helt finhakket heller, men det bestemmer du i grunnen selv :)

Bland valnøtter, hvetemel, speltmel, salt og tørrgjær i en stor bolle. Rør honning ut i vannet og ha det i det tørre. Rør til du har en klissete deig. Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken 12 -18 timer.

Legg et stort stykke bakepapir på kjøkkenbenken og strø den godt med mel. Hell deigen over på dette og brett den noen ganger. Strø gjerne litt mel på deigen mens du bretter hvis den er veldig uhåndterlig. Dekk deigen til igjen og la den hvile i ytterlig 2 timer.

Sett en ildfast gryte med lokk i en kald ovn etter at 90 minutter av 2.hviletid er gått. Sett temperaturen på 250C og timeren på 30 minutter. Ha  deigen så over i den varme gryta, sett på lokk og stek ved 250C i 30 minutter. Sett  ned temperaturen til 200C og stek videre i 15minutter. Ta brødet ut av gryta og la den avkjøle helt på rist. Håper det smaker!

10 kommentarer:

Vilde sa...

Jeg synes det er på tide med en søt variant. Hva med no knead-marsipanbrød ;)

Quiltefia sa...

Hei!! det ser godt ut! Imponerende med 49 forskjellige!!AnneK:-)

beti sa...

no knead?? haha perefect, it looks really good

Mat på Bordet sa...

@Vilde - ja, den var ny! :) Kan være enig i at det er på tide med en søt variant....

@AnneK - takk, takk, ja, det er ganske utrolig, snart 50 varianter og det tol litt over et år. Tenker det tar mer enn et år for de neste 50:)

@Beti - thats right - no knead bread with walnuts, honey and spelt - very yummy!

Anonym sa...

Hei! Jeg syns både bloggen din og no knead brød er helt fantastisk, har bakt det utallige ganger. De siste gangene har jeg imidlertid slitt med uhåndterlig deig og ikke like godt resultat som tidligere.. Deigen blir for løs etter heving og renner bare utover. Har forsøkt å ha mer mel i fra starten, uten særlig endret resultat. Har også forsøkt å brette inn litt og mye mel,men da må jeg håndtere deigen mer og får et mer kompakt resultat. Får ikke det luftige brødet med store "hull" lenger.. Syns også den flyter for mye ut under heving nr 2, så det er et styr å få den over i gryta. Må av og til skrape den fra papiret og ned i gryta.
Hva skjer - hva gjør jeg feil!? Er veldig glad i denne typen brød, men har mistet selvtilliten ift å bake det når vi får gjester..
Tips mottas med takk :)
Ha en strålende dag, og lykke til med variant nr 50 - jeg er sikker på at den blir like super som de andre!

Anonym sa...

Ser andre også har foreslått marsipanbrød, assosiasjon til gullbrød. Nøtter, kanel, sukker, mandler, marsipan, sjokolade! Kirsti

Hyttehuset sa...

Ah, no har eg sett gjennom videoen din og fått lyst å bake brød. Dette ser herleg ut. Eg blir så frista av så mykje godt du lagar, og så presenterer du det heile så lekkert. Takk takk!

Mat på Bordet sa...

@Anonym - du er vel den 3. eller 4. som nevner dette problemet og jeg kommer ikke til bunns i det når jeg ikke opplever det selv. En midlertidig løsning kan være å løfte deigen i bakepapiret og ha bakepapir og brød rett i gryta. Da slipper du i allfall siste problem....

@Kirsti - marsipanbrød ja, hmmm, kanskje, skal tenke litt på det. Skjønner at du pgså vil ha noe søtt :))

@Hyttehuset - takk i like måte og lykke til med brødbaking!

Anita Karin Jakobsen sa...

Brød nummer 50 kunne jo være et No Knead brød med et deilig syltetøy tilsatt, feks eplesylt, eplesmør, rabarbrasyletøy,et noe leitt mer syrlig men samtidig søtt hjemmelaget appelsin og sitronmarmelade. Jeg skal prøve det, og i tillegg skal jeg prøve en variant der jeg har opp i min hjemmelagede granskuddsirup, og noen ferske granskudd når våren kommer. Vil også prøve med blomkarse, ringblomst og andre spiselige blomster.Skal lage et overraskelsesbrød med litt deilig saft i også. Dessuten er dette en flott blogg.

Mat på Bordet sa...

Takk Anita - det var mange gode ideer - liker spesiellt godt ideen om å tilsette spiselige blomster - et ordetlig sommerbrød :)
Lykke til med dine varianter!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...