onsdag 4. januar 2012

Vidunderlig lemon curd kake

Det var nyttår og jeg visste at jeg måtte slå til med noe spesiellt - jeg hadde tross alt servert croquembouche i fjor! Jeg hadde egentlig tenkt å lage en 'trifle' - en engelsk dessert som består av frukt og kake lagt lagvis med vaniljekrem, gjerne i en stor skål på stett. Jeg hadde til og med kjøpt skålen!  Som alltid, legger jeg på søk etter ideer hos mine favoritt matbloggere og matsider og tro det eller ei, men når jeg la inn søkeordet 'trifle' hos smittenkitchen så dukket denne kaken opp som første treff. Et lite klikk videre og jeg måtte ikke lese lengre enn 'lemon curd' før jeg hadde bestemmt at det skulle bli noe helt annet til dessert. Skålen for vente sin tur!

Kaken og glasuren er laget etter oppskriften fra smittenkitchen med mine egne justeringer. 

du trenger

til kaken:
225g myk smør
450g sukker
4 store egg
375g hvetemel
3ts bakepulver
finrevet skall av en sitron
200ml melk
saften av en sitron

ovn temp. 180C

til lemon curd:
følg oppskriften som du finner her

glasur:
5ss vann (70ml.)
300g sukker
2 eggehviter av store egg
1ss lys sirup
1ts vaniljeekstrakt

Lag kaken. Rør smør og sukker hvitt og luftig. Dette tar gjerne 10 minutter. Husk å skrap ned siden av bollen innimellom. Tilsett egg, ett om gangen. Rør godt mellom eggene. Bland hvetemel, bakepulver og sitronskall sammen i en skål. Tilsett 1/3 av melblandingen til deigen, rør til blandet. Ha halvparten av melken i, rør til blandet. Fortsett slik, du skal avslutte med melblandingen. Rør inn sitronsaften for hånd. Fordel deigen mellom to runde springformer (diameter 22cm) som du har smurt godt. Sett i forvarmet ovn og stek ca. 30 minutter. Kaken er ferdig når du kan pirke ned i kaken med en pinne og den kommer ut ren. La kakene avkjøle litt i formen før du tar de ut og lar de avkjøle helt på rist. Kakene kan gjerne lages dagen før - pakk de godt inn i plastfolie etter at de er helt avkjølt.
Lag lemon curd. Det holder med 1 x oppskriften for kaken. Jeg lagde 1.5 ganger oppskriften og ga bort et glass lemoncurd til gjestene etter festen for årets første frokost (lemon curd + yoghurt naturell = himmelen....) Lemon curd kan også gjerne lages dagen før om du vil. Den må være helt avkjølt før du bruker den i kaken.
Skjær toppen av den ene kaken. Den kan du spise :) eller spare på. Del begge kakene i to jevntykke deler. Sett den en kakedelen opp på fatet som du skal servere på. Riv av 3 stykker matpapir (eller bakepapir) på ca. 15cm bredde og legg de delvis under kaken slik at de dekker fatet. Disse skal du kunne dra bort når kaken er ferdig. Slik unngår du å få glasursøl på fatet :)
Ha en tredjedel av lemon curden på kaken
og fordel jevnt utover kaken. Pass på at du kommer helt ut i kanten.
Sett et nytt kakestykke på toppen og fordel lemon curd igjen.
Avslutt med den avrundede kakedelen. Sett kaken til side og begynn med glasuren.
Ha vann, eggehviter, sukker og sirup i en glass- eller stålbolle. 
Pisk det lett sammen.
Sett skålen over en gryte med kokende vann. Bruk en håndmikser til å piske glasuren.
Du vil merke at blandingen tykkner etterhvert - det vil ta ca. 5 minutter
til glasuren er stiv. Ta bollen av varmen og fortsett å pisk 2-3 minutter til. Glasuren vil da være noe avkjølt.
Hell glasuren på toppen av kaken.
Fordel et tynt lag glasur på siden. Rengjør kniven din slik at du ikke blander smuler inn i resten av glasuren.
Fordel så resten av glasuren jevnt og pent utover kaken. Skal du ha noe pynt på kaken, sett den på nå for glasuren stivner raskt.

Kaken bør serveres samme dag.
Ta dah! Det ble bra nyttårs dessert i år (i fjor) også!!16 kommentarer:

Maria sa...

Kjempeflott kake, Ina! Jeg er nok en av landets største fans av lemon curd OG marengsfrosting så denne høres særdeles fristende ut :-P
Maria

Mat på Bordet sa...

Takk Maria :)
Jeg tenker jeg lager de som cupcakes neste gang...
Huler de litt ut i midten, fyller på med lemon curd og topper med frosting...ai,ai,ai....
Lurer på om ikke jeg også er en av landets største fans...

Anonym sa...

lekkert!! du har 3 lag med fyll ikke sant? synes det er vanskelig å dele kakebunner, uten at de bare faller fra hverandre.. noen tips?

Maria sa...

God idé, Ina.. Laget noen Lemon meringue cupcakes i sommer som var omtrent som du beskriver; uthulede og fylt med lemon curd, toppet med marengs (og "flambert" med crème brulée-brenneren). Linket til din hjemmelagede lemon curd husker jeg, flere år siden jeg laget en batch selv.. mmm får vann i munnen.
Ha en fin kveld :)

Mat på Bordet sa...

@anonym Ja, det stemmer, 3 lag med fyll! Jeg er enig at det kan være vanskelig å dele kakebunner - jeg har faktisk gått til innkjøp av en kakebunndeler :) se http://www.enklereliv.no/productDetails.aspx?pId=1697 Ellers kan jeg bare anbefale en skarp brødkniv, en stø hånd og ikke altfor tynne deler :)

@ Maria - oi , ja det hørtes utrolig godt ut! Ha en fin kveld du også!

Maria H sa...

Som nyfrelst lemoncurdfan kjenner jeg at jeg må lage en anledning for denne kaken. Både ser og høres himmelsk ut.

Kan ellers anbefale rullekake med lemoncurd'en herfra, for en mindre tidkrevende godbit. Om han har curd'en klar er det gjortpå 15 minutter ;-)

Takk for nok en "vann i munnen" oppskrift :-)

[kjøkkentjeneste] sa...

Nydelig kake! Får helt vann i munnen selvom klokken bare er syv om morgenen. :)

Men stivner glasuren helt når den legges på kaken?

Mat på Bordet sa...

@Maria - ja, det er det jeg sier, det er kjekt å ha lemon surd tilgjengelig :)) Rullekake høres kjempegodt ut!

@Ina - glasuren tørker ganske raskt øverst, dvs, skal du ha pynt på, sølvkuler for eksempel, må du sette de på med det samme ellers triller de rett av.... :)

Cafelatter sa...

Lekkert!! Men den vannbakkelskaken fra i fjor fikk jeg vann i munnen av ;-) Den tror jeg at jeg skal prøve til konfirmasjonen til sommeren, istedet for kransekake :-)

Mat på Bordet sa...

He,he, valgets kvaler :))

Hanne sa...

Fantastisk deilig kake;-) Mye jobb, men helt klart verdt det! Jeg lagde den til bursdagsfest, og den falt absolutt i smak hos gjestene!
Takk for inspirasjonen!

Mat på Bordet sa...

Så bra!! Veldig hyggelig å høre at du lagde kaken og at den var en suksees!! Av og til er det verdt å legge litt arbeid i baksten :))

Coco sa...

Den ser helt fantastisk ut, men å spørre et fjollete spørsmål: er den vanskelig å lage? Jeg er en ganske grei hobbykokk, men er utålmodig med baking (gikk fra et fint fat i et bryllup fordi min fantastisk flotte, men vonde kake smakte så pyton at jeg ikke turde å si at fatet var mitt..) Men etter en tidligere, særdeles vellykket sitronkake fra deg har jeg fått nytt mot, så kanskje denne?

Mat på Bordet sa...

Nei, stakkers deg, jeg synes jeg ser deg luskende ut fra bryllupet uten fatet ditt...
Kaken er ikke vanskelig og siden du har laget sitronkake allerede gjenstår det bare å lage glasuren!
Lykke til!

Ranveig sa...

Oppskrift lånt og printet ut. Skal prøve meg på denne til minstemanns bursdag til helgen. Det gledes. Takk! :)

Mat på Bordet sa...

Håper at den smakte!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...