mandag 27. februar 2012

Brioche

Jeg har en gang vært brioche's største fan. Den gang jobbet jeg som prosjektleder i Sveits. Et hotel skulle innredes og hver morgen over en 3 måneders periode startet jeg dagen med å sitte på en cafe vis-à-vis byggeplassen med en kopp varm kakao og en brioche. Dette var ikke en fancy cafe, men briochen, ja, den var bare ubeskrivelig god. Prosjektet tok selvsagt slutt og jeg brukte noen uker for å sørge over min deilige frokost (det var tilbake til grovtbrød og kaffe...) men besøkte cafeen innimellom bare for briochens skyld.

Så hadde det seg at jeg flyttet til London hvor jeg var så heldig å kunne gå på kokkeskole. Og der, blant alle de klassiske oppskriftene vi skulle gjennom og mestre dukket briochen opp igjen. Dette fantastiske brødet som jeg hittil bare hadde kjøpt, skulle jeg nå også lære å lage. For hånd. Det ble en arbeidsintensiv, klissete og til dels frustrende prosess som endte opp i vidunderlige brioche - nesten like gode som jeg husket de som (det manglet bare varm kakao...)

Vekk fra skolebenken er det selvsagt mulig å bruke kjøkkenmaskin og da er det virkelig ingen sak å lage brioche. Det er sjokkerende mye egg og smør som brukes til å lage dette brødet, men husk på det når du spiser de, så begrenser inntaket seg naturlig. Ta de med på skitur - med varm kakao selvsagt - og spis de helst dagen du har laget de. Har du til overs neste dag, kan du skjære de i skiver og lage verdens beste french toast.  La ingen brioche gå til spille!!

du trenger (lager 12 brioche)

1/2 pakke tørrgjær (eller 15g fersk)
1 1/2ts salt
500g hvetemel
1ss sukker (eller mer om du vil)
85ml lunken melk
6 egg, romtemperatur
350g myk smør*

eggeplomme og melk til pensling
ovn temp. 220C

Hvis du vil lage en mindre lukseriøs variant brioche kan du kuttet ned smøret til 200g.

Oppskriften er hentet fra Leith's Cookery Bible - min lærebok :)

Bland gjær, salt og hvetemel. Bland egg og melk sammen. Ha melblandingen i bollen på en kjøkkenmaskin og tilsett egg og melkblandingen. La kjøkkenmaskinen kjøre en 10 minutters tid til deigen er glatt og elastisk. Tilsett smøret litt om litt mens kjøkkenmaskinen går. Pass på at smøret inkorpereres helt før du tilsetter mer smør. Denne prosessen vil ta litt tid, men er viktig! Deigen blir til slutt glatt, elastisk og blank.

Ta deigen ut av bollen og legg den i en ny bolle. Dekk den med plast og la den heve på et lunt sted et par timers tid. Slå ned deigen, dekk den til og la den overnatte i kjøleskapet.


Smør en muffinsform med smør. Del deigen i 12 like emner. Del disse 12 i tre og rull de ut til små kuler. Legg 3 kuler tett inntil hverandre i muffinsformen. Dekk til muffinsbrettet og la det stå lunt 20 minutter til de har fått hevet seg litt.

Du kan selvfølgelig forme briochen på den klassiske måten (en stor kule med en liten kule øverst) men denne måten synes jeg er raskere og lettere.


Pisk en eggeplomme sammen med en ss melk og pensle briochene med dette. Sett formen i forvarmet ovn og stek briochen 15-20 minutter.
La de avkjøle på rist. Smaker aller best lunkne! Hent frem noe godt syltetøy og kos deg! 
Og husk kakaoen. :)

16 kommentarer:

Siri sa...

Dette er farlig godt, men ikke akkurat helsekost :-)
Veldig gode som tilbehør til salat eller middag og, litt søtt og salt sammen synes jeg er godt. Veldig greit å imponere med hvis du skal ha besøk en kveld etter jobb. For deigen lages kvelden før og står i kjøleskapet til du kommer hjem og vips kan du imponere med det deiligste bakverk :-)

Synnøve. sa...

Må pröves og skal pröves :))
Så eg "stjäl" oppskriften eg :)

Maria sa...

Ja stakkars lavkarbofolk, de aner ikke hva de går glipp av! :-D
Brioche er bare helt nydelig :)

[kjøkkentjeneste] sa...

Så lekkert ut! Fikk umiddelbart lyst til å prøve. :-)

Mat på Bordet sa...

@Siri - ja det er helt riktig - brioche skal egentlig heller defineres som kake, så lite 'helsekost'er det. Men som kake er det bare kjempegodt og noe man kan unne seg innimellom :)

@ Synnøve - lykke til!

@Maria - kanskje det finnes en lavkarbo variant? :)

@ina - ja, det er bare å sette i gang :)

Janne sa...

Å det så farlig godt ut. Dette må jeg prøve en gang. Takk for at du deler.

Quiltefia sa...

Hei!! Datteren min som er konditor laget briocher på fastelaven!! Det tok hele dagen......Men var verd ventingen!! Det er noe annet en hveteboller!!:-) AnneK

Mat på Bordet sa...

Å, det høres bare kjemepdeilig ut! En datter som er konditor, og som bruker hele dagen på å lage ordentlig brioche.....herlig!

Mat på Bordet sa...

@Janne - ja, det er farlig godt. Må spises med andakt :)

GryNoKa sa...

Mm de så supergode ut, ingenting er som fersk bakst. : )

Mat på Bordet sa...

Helt enig Gry!

Marianne sa...

Disse var nydelige! Tusen takk for enkel og veldig god oppskrift. Spiste dem med jordbærsyltetøy og pasjonsfruktcurd - nam!

Mat på Bordet sa...

Å det høres godt ut!!!!

Hanne sa...

Hei! Briochene ser helt nyydelig ut, men jeg forelsket meg også i mønsteret bak!! Er det et brett? tapet? fliser? Hadde blitt så glad for svar! Tusen takk for en super blogg forresten, jeg er en ivrig leser. Lagde "one pot wonder" i kveld, og den var heelt fortreffelig:)

Mat på Bordet sa...

Hei Hanne
Det er et stykke papir som jeg kjøpte på Norway Designs. Kjøpte den for en stund siden, er derfor usikker på om de fortsatt har den...

Anonym sa...

Nå står det en deig i kjøleskapet, gleder meg voldsomt til frokost imorgen!

Takk for en super blogg, vel inspirerende!

Veronika

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...