tirsdag 7. februar 2012

Ølbrød - eller Nøgne Ø brød...

Nei, man slutter ikke ved 50, man fortsetter. Og fortsetter, og fortsetter.... Tror kanskje jeg aldri slutter, ja, for det finnes ingen begrensninger for hvor mange brødvarianter man kan lage. 50 varianter ligger her på bloggen allerede - alle laget etter no knead metoden, eller eltefritt for de som kjenner det begrepet bedre. En utrolig enkel og god måte å bake brød. Prøv du og!

Tør man kalle ølbrødet et guttebrød? Nei, jeg er glad i øl jeg også! Elsker øl faktisk! Og øl i brød er heller ingen dårlig kombinasjon. Nå vil jo smaken av brødet variere veldig med hva slags øl du bruker - man kunne jammen lage mange varianter øl brød. Neste prosekt kanskje: guinessbrød,  brewdogbrød, black chocolate stout brød, tigerbrød, osv.... Fristende....

du trenger

450g hvetemel
50g kruskakli
1 1/2ts salt
1/4ts tørrgjær
4dl øl - jeg brukte Brown Ale fra Nøgne Ø 
(kommer i 1/2liter flaske så det blir en liten slurk igjen til kokken :))

Har du ikke laget no knead brød før vil jeg anbefale at du tar en titt på denne filmen jeg har laget.

Bland mel, kruskakli, salt og tørrgjær i en stor bolle. Tilsett ølet og rør til du har en relativ våt deig. Dekk deigen til og la den hvile på kjøkkenbenken 12 - 18 timer.

Legg et stykke bakepapir på en arbeidsflate og strø godt med mel. Hell deigen over på bakepapiret og brett den til du har en håndterlig deig. Legg den med brettsiden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig 2 timer.

Sett en ildfast form med lokk i en kald ovn når 90 minutter av hviletiden har gått. Sett ovnen på 250C. Ta den varme formen ut av ovnen etter 30 minutter, ha brøddeigen opp i, sett på lokk og sett det hele tilbake i ovnen. Stek i 30 minutter. Ta av lokket, sett temperaturen ned til 220C og stek i 15 minutter. 

Ta brødet ut av formen og la den avkjøle på rist. Veldig godt med spekemat og ost. 
Og øl selvsagt...

10 kommentarer:

Synnøve. sa...

Det der skal eg jammen det pröve... Elsker å bake med forskjellige drikker.
I Sverige har vi en juledrikk som heter julmust. Den har eg brukt i deig til rundstukker....
Smakte gudomligt :)

Pralin från matmedmera sa...

Viket god bröd. Jag bakar också allt mitt bröd.

Mat på Bordet sa...

@ Synnøve, helt enig, godt med alkohol i maten :)

@ Pralin - så bra, ingenting er bedre enn hjemmebakt brød!

JENNYS MATBLOGG sa...

Hembakat bröd är allra godast:)

Anonym sa...

Takk for en flott blogg! Masse gode oppskrifter!
Jeg har bakt no knead brødet ditt mange ganger, men har klisset veldig etter 2. heving til tross for at jeg har brukt mye mel. Sist gang la jeg den sammenbrettede deigen tilbake i bakebollen - som jeg først smurte med olje, deretter strødde med mel. Derved kunne jeg tømme deigen direkte i den varme jerngryten. Det fungerte utmerket, med mye mindre søl.

Mat på Bordet sa...

Så lur du er!! :)

iziko sa...

Dette brødet skulle nok mannen min ha likt å vite om;)

Mat på Bordet sa...

Ha,ha, ja, som sagt, man kunne også kalle dette brødet for guttebrød :)

Therese sa...

Jeg har prøvd å lage no-knead brød et par ganger. Problemet er at deigen flyter utover i stedet for å heve "oppover" under andre heving. Da har brødene ikke blitt så luftige og fine. Skal jeg bruke litt mer mel da? eller er det noe annet jeg gjør feil?
Brødene ble veldig gode på smak da! :)

Mat på Bordet sa...

Hei Therese! Nei, du gjør ingenting feil :) Jeg dekker deigen til heving med bollen (ref. videoen) og av og til renner deigen såpass utover at den klistrer seg til kanten av bollen når jeg løfter den av. Men, jeg synes ikke at jeg får noe flatere brød for det. Du kan selvsagt tilsette mer mel for å gjøre deigen noe fastere - du får prøve deg litt frem. Min erfaring er dog, jo våtere deig, jo bedre.....:) Lykke til!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...