mandag 26. mars 2012

Mynteis med sjokoladebiter

Jeg er veldig klar over at ikke alle har hatt like strålende vær i det siste som vi har hatt her på østlandet. Men er det en ting jeg har lært av å bo i dette landet er at man må gripe fast i de fine varme solrike dagene når de kommer for man vet jo jammen ikke når de kommer igjen....

Etter nesten en uke med strålende vær har jeg tillat meg å tenke litt sommerslig og skriver om is i dag. Ikke at man må begrense is-laging eller spising til sommeren for all del, jeg liker så absolut is hele året rundt jeg! Men det å lage is er en vår/sommer beskjeftigelse for meg og derfor tar jeg fatt nå. Det kan hende jeg må vente lenge til jeg får lysten igjen (det kommer an på om dette været holder seg eller ikke) så jeg kaster meg i det mens jeg føler for det!

Dette er mynteis med sjokoladebiter. En klassiker spør du meg og laget med fersk mynte. Du kan selvsagt lage mynteis med essens og du kan også tilsette grønn konditorfarge for å illustrere at det er mynteis, men jeg liker å ha den slik - au naturel - med ekte smak og farge.

du trenger

250ml melk
500ml kremfløte
60g mynteblader, grovhakket
en klype salt
3 eggeplommer
150g sukker
200g mørk sjokolade

Ha melk og kremfløte i en tykkbunnet kjele. Varm det opp til like under kokepunktet - det skal dampe varmt fra melken. Ta kjelen av varmen og tilsett mynteblader. La det trekke en times tid. 

Hell mynte-melken gjennom en sil, kast myntebladene. Sett melken over varmen igjen og varm det opp til like under kokepunktet - ikke la melken koke. I mens blander du eggeplommer, sukker og salt i en bolle. Hell den varme melken  i eggeblandingen mens du rører. Hell så egg/melk blandingen tilbake i kjelen. Sett over mellomsterk varm og rør til det tykkner. Pass på at blandingen ikke koker - da får du eggerøre - mynteeggerøre faktisk...isj....

Hell gjennom en sil i en ren bolle. Silen fanger opp evt. eggrester. La det avkjøle i romtemperatur og sett så i kjøleskapet over natten.
Neste dag heller du blandingen i ismaskinen og lar den gå til du har ønsket konsistens på isen.
Smelt sjokoladen over vannbad og strø den over isen, en skje om gangen. Rør den inn med en stor sleiv, sjokoladen vil brytes opp i mindre biter under røringen. Fortsett til du har rørt inn all sjokolade. Ha isen over i en beger, sett på lokk og sett i frysen til den er stiv.

Så er det bare å finne en passende anledning (dvs når som helst, men helst etter frokost) til å servere.

19 kommentarer:

Frida sa...

Nei, nå må jeg få kjøpt meg en kitchen aid med ismaskindings til snart. Helst før sommeren setter inn for fullt. Dette ser uforskammet godt ut!

Mat på Bordet sa...

Ja, ut og kjøp sporenstreks Frida! :)

Frida sa...

*venterpålønning*

Jane H. Johansen sa...

Mmmm is er himmelsk godt! Nydelige bilder som alltid! :)

Mat på Bordet sa...

@Frida *håperdenkommersnart* :)

@Jane -tusen takk! :)

growntocook sa...

Været har vært veldig fint her i Nederland også- får også lyst på is og denne ser nydelig ut! Jeg liker at du bruker fersk mynte.

Bente P sa...

Hei - kan det la seg gjøre uten ismaskine?? Jeg har en flott mynte stående klar til å bli "høstet" - og dette hadde vært perfekt! Takk på forhånd for svar. mvh Bente i Vestfold

Mat på Bordet sa...

Hei Bente - ja, det kan du. Sett den ferdige blandingen i frysen og ta den ut hver 1/2 time og rør godt rundt med gaffel. Gjør dette til du den er såpass frossen at du ikke kan røre mer.

Bente P sa...

Supert! Takk skal du ha - da vet jeg hva jeg skal gjøre i morgen.:-)) mvh Bente

Wenche K sa...

Dinna skal prøvast!!

Mat på Bordet sa...

Ja, det må du gjøre Wenche! Tror den klarte seg et par dager i frysen før den forsvant helt ....

Anonym sa...

Oooh, denne ble fantastisk god! Men 60 gr mynteblader er veldig mye. Jeg kjøpte to potter, men det ble bare 20 gr. dermed holdt det bare til en liten porsjon. Er det mulig å bruke mindre og la det trekke lenger? Eller er det bare å sette i gang å lage mynteplantasje i hagen? Denne isen skal jeg uansett lage mer av, favoritten til nå!

Elli

Mat på Bordet sa...

Hei Eli!
Ja, 60g er mye mynte! Jeg får kjøpte mynte i innvandrerbutikken i bunter og det holder da med en bunt. Koster ikke så mye heller... Sats på en innvandrerbutikk neste gang eller som du sier start en mynteplantasje :)
Du kunne jukse med litt mynteekstrakt - jeg har ikke prøvd det selv så jeg kan ikke fortelle deg hvor mye du trenger - begynn forsiktig :)
Lykke til!

Anonym sa...

Innvandrerbutikk, ja. Det var et godt tips. Prøver det neste gang (dvs. i morgen for isen er borte allerede :D)
Elli

Mat på Bordet sa...

:D

Anonym sa...

Å! Dette var fantastisk godt! Takk! Angående mynte, det vokser og sprer seg som ugress, og anbefales å plantes i potter. Dette rådet valgte jeg å glatt overse for et par år siden, og nå dufter hele kjøkkenhagen min av deilig mynte ;) Med denne oppskriften vil det aldri bli for mye mynte i hagen :D
Helene

Mat på Bordet sa...

Ja, jeg fikk også beskjed om at mynte måtte plantes i potte om du ikke ønsket at det skulle ta over hele hagen... Jeg plantet selvfølgelig ikke i potter med forventninger om stor innhøsting, men de er foreløpig ikke innfridd... Skal oppfordre til mykntevekst i hagen i år igjen, få se om jeg får det til denne gangen :)
Herlig at du likte oppskriften, den er en klar favoritt her hjemme også!

Ingvild sa...

Denne har jeg laget flere ganger nå - nyyyyydelig! Også får jeg brukt litt av mynten som vokser som ugress i urtebedet mitt :-) Takk for inspirasjon!

Mat på Bordet sa...

Herlig!
Må plante litt mynte jeg også skjønner jeg. Plantet i fjor men den vokser pent og pyntelig der jeg plantet den og ikke noe mer. Må få tak il itt mynte som vokser som ugress...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...