mandag 19. mars 2012

Ost og skinke vafler

I forbindelse med at vi har en vaffel utfordring gående på Matbloggsentralen (og for de som ikke vet det, så er det jeg og Ina fra Kjøkkentjeneste som står bak Matbloggsentralen) syntes jeg det var en passende tidspunkt å utforske dette med vafler. 

Vafler er egentlig sommermat for oss, og vaffeljernet, gammel som den er, måtte til og med hentes fra hytta. Der stekes de vanligvis ute på terrassen,  i godvær, med masse sultne barn rundt vaffeljernet klare for å ta vaflene så raskt som de tør fra risten. Litt is og syltetøy og nok en sommer er komplett.

Men vafler trenger jo ikke begrenses til sommeren. Spiser man pannekaker til frokost kan man saktens spise vafler også. Og kan man ha søte vafler, ja da kan man faktisk også ha salte. Ost og skinke er en uslåelig kombinasjon, smeltet ost og skinke er enda bedre... 

Har du en vaffeloppskrift du liker å bruke, bruk den og strø på litt skinke og ost mens du steker de. Hvis ikke så kan du følge denne oppskriften:

du trenger ( 6-8 plater)

150g hvetemel
1ts sukker
1/2t salt
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron

2 eggehviter

2 eggeplommer
150g avkjølt smeltet smør
150ml rømme (gjerne lett)
125ml vann (gjerne med kullsyre)

skinke, strimlet
ost gjerne cheddar, raspet

Sett på vaffelhjernet.

Bland mel, sukker, salt, bakepulver og natron i en stor bolle. 

Bland eggeplommer, smør, rømme og vann i en skål. Ha det opp i melblandingen og rør godt sammen. 

Pisk eggehvitene stive i en separat bolle og brett de forsiktig inn i vaffeldeigen.

Jeg liker å kjøre en liten test og steker en spiseskje med vaffeldeig for å se om jeg må smøre vaffelhjernet. 

Ha nok vaffeldeig på jernet for å lage en hel vaffelplate. Strø på med litt ost, så litt skinke. (Jeg anbefaler å strø osten først, det setter seg mindre fast i vaffeljernet).

Sett på lokk og stek til vaffelen er ferdig. Vaffelen bør slippe jernet lett. Server med en gang eller hold de varme i en forvarmet ovn.
Vaflene kan serveres med lønnesirup eller spises som er. Frokost snadder eller en god snacks! Eller  server de som tilbehør til en grønn salat for eksempel - deilig lunsj!

Vaflene kan gjerne varmes opp igjen ved hjelp av en brødrister hvis du vil lage de på forhånd.

16 kommentarer:

Quiltefia sa...

Mmm....de så gode ut!! Ingenting er som vafler!! Selv Toro vafler er gode når de er helt nystekte!! Men det er vel som å banne i kirken...... Det er en fin måte å bli kvitt gammel fløte og rømme og det man måtte ha på lur!! Vafler hørtes skikkelig godt ut. Jeg har faktisk bakt sitron/lime kaka di akkurat til et styremøte. Det får ble den idag......AnneK:-)

Mat på Bordet sa...

Ok, jeg innrømmer å ha tatt i bruk en viss vaffelmiks jeg også for lenge siden. Men det var før jeg lagde min egen. Og nå, ja nå er det ingen vei tilbake. Kjempe lettvint, virkelig ingen sak, og sååååååå mye bedre (som med alt annet som man lager selv istedenfor å kjøpe ferdig)!!!
Så AnneK, du som er så flink til å prøve så mye fra bloggen, nå er det på tide å lage din egen vaffelmiks også :) Bare vent, du blir hekta du også!
Håper sitron/lime kaken faller i smak :)

BenteOO sa...

Dette berre må testast - trur det må verte Lønsjmat i påskeferien i Provincen - då er vi litt fleire - dobbelt vaffeljern har vi visst heime også...

Quiltefia sa...

Hei igjen!! Sitronkaka slo ann!! Jeg har faktisk bakt den flere ganger før også, så jeg viste hva jeg gjorde!! Jeg har laget masse vaffelrøre selv, før posetiden!! Jeg sto inne i en butikk en dag og så på hvor mange ferdige løsninger det er mulig å kjøpe. Nå kan man få kjøpt PAVLOVA i pose!! Vi har blitt veldig amerikanisert på bakefronten. Nå er det ikke noe galt med amerikanere for å ha sagt det!! Men jeg måtte lære en venninne fra Usa å bake med gjær på slutten av 90-tallet fordi hun bare kunne bake med poser!! Så vi tar etter!! Det er bra du inspirerer oss!! Så hyggelig at bloggen min ligger i lista di!! AnneK:-)

Liza sa...

Herlige og utrolig godt, jeg ødela et vaffeljern engang med slike vaffler;)
Jeg må ha gjort noe galt, for alt sved seg fast til jernet og jeg fikk den aldri ordentlig ren igjen.

Brage sa...

Dette såg utruleg godt ut! Eg har fylgt med på bloggen din ei stund no og må innrømme eg har blitt heilt hekta på "No knead"-brødet ditt. Då eg for tida er busett i Australia og har til gode å finne eit godt brød i butikkane så er brød-oppskrifta di utruleg god og ha. No blei eg inspirert til å lage eit ost og skinke "no knead"-brød då norsk vaffeljern ikkje er så lett å få tak i her nede :)

Mat på Bordet sa...

@Bente - ja, det høres deilig ut, lunsjmat, mmm....

@AnneK - helt enig, synes det er trist å se at det kommer flere og flere raske varianter på de enkleste tingene. Det smaker ikke det samme, er fullt av tilsetningsstoffer, er dyrt og det verste av alt - det tar virkelig ikke lang tid å lage det selv fra bunnen av!!! Jeg tenker i grunnen at man kan likså godt la være å bake kake hvis man skal bruke en ferdigmiks...
Og ja, bloggen din har ligget på siden lenge.....:)

@Liza - jeg må innrømme at jeg var litt spent på hvordan det ville gå med ost i vaffelhjernet :) Det gikk bra som du ser :) Jeg fant fort ut at det var lurt å strø ost på først, så skinke - men det var forbausende at det ikke satt seg fast!

@Brage - jaså, så det er du som leser bloggen i Australia :) Glad for at jeg kan hjelpe deg ut av brødkrisa di! Ost og skinke brød blir sikkert kjempegodt!! Lykke til!

Torunns- fristed sa...

har prøvd de ut nå, og de var utrolig gode :) Ble borte på en blunk, og en slager blant barna,som lurte på om de kunne få det hver tirsdag etter trening :)
Jeg var også litt spent på dette med ost i vaffeljernet, men det gikk veldig fint :)
Torunn

Mat på Bordet sa...

Å så bra!!
Vi hadde faktisk til overs. Jeg oppbevarte de i en plastpose og varmet de opp i brødristeren - like gode!!
Og ja, det var like spennende her i huset å se om osten klistret seg til jernet, men neida, går så greit så :)

Cecilie Moestue sa...

Hei

Ser at du deltar i vaffelkonkurransen til Matbloggsentralen denne helgen. Jeg har laget en artikkel på SOL om konkurransen, og brukte et av dine bilder. Håper det er ok:

http://www.sol.no/mat/2012_03_23_5202_sondag-er-den-store-vaffeldagen.html

Mat på Bordet sa...

Herlig! :)

Anonym sa...

kjempe gode!! både med ost og skinke og uten!

Anonym sa...

kjempe gode!! både med ost og skinke og uten!

Mat på Bordet sa...

Ja, ikke sant!
Si nei til 'pose'vafler :)))

Unknown sa...

Dette ser helt fantastisk ut! Kom over bloggen din på sol, de mini-pizzaene skal også prøves ut. Sitter og leser til eksamen i Slovakia, og her har de nylig begynt å selge vaffeljern! :) Disse skal prøves (og ødelegges jernet koster det en slikk og ingenting med nytt :)). Det verste tilfellet av ferdig-varer er vel egg på boks!

Mat på Bordet sa...

Så bra! Gleder meg over at du fant bloggen og at du skal lage ost og skinke vafler - lykke til!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...