tirsdag 24. april 2012

Quiche - hjemmelaget ferdigmat


Ja, jeg tyr også til frysedisken når jeg virkelig ikke føler, er inspirert eller har tid til å lage middag. Og hver gang jeg da sitter og spiser denne ferdigmaten så tenker jeg at jeg kunne ha laget det mye bedre selv.  Jeg hadde brukt ordentlige ingredienser ( egg, smør, ost, bacon, osv) og jeg hadde allikevel spart mye penger. Det måtte bare settes av tid til det.

Når jeg så fikk øye på disse aluminiumsformer (tror det var på Nille) så var det virkelig ingenting annet enn tiden som sto mellom meg og quichen. Jeg satt av en kveld, satt på TV'en på (noen trener foran TV'en, jeg lager mat..) og resultatet var 8 mellomstore quicher (en quiche = mat til 2), klar for frysing. Herlig! For ikke å nevne godt... 

Problemet er nå at jeg må  alltid ha hjemmelagd quiche klar, for den kjøpe varianten duger virkelig ikke lengre...

du trenger (for 4 quicher i 18cm alu form)

deigen
240g hvetemel
120g smør
ca. 4ss iskaldt vann

ovn temp 180C

fyll
1/2 løk finhakket
100g bacon, strimlet
150ml melk
150ml fløte
2 egg
evt. osterester raspet eller skjært i små terninger
salt og pepper

ovn temp 150C

Lag deigen. Ha mel opp i en food processsor. Skjær smøret i små biter og ha de opp på melet. Sett maskinen i gang og stopp når blandingen ser ut som brødsmuler. Dette tar ikke mer en 20-30 sekunder. Tilsett vann en ss om gangen til du ser at deigen begynner å komme sammen. Dette bør heller ikke ta mer en 20-30 sekunder. Hell deigen ut på benken, samle det sammen med hendene. Del deigen i 4 like store deler, rull de lett sammen til en ball og trykk de litt flate. Pakk i plast og sett kjølig, minst 30 minutter. Rydd på kjøkkenet, hjelp barn med lekser eller se på TV i mellomtiden...

Ta frem deigen og rull de ut slik at de er store nok for formene - husk at du skal ha nok til kanter også. Lag noen hull i deigbunnen med gaffel. Skjær av evt. overhengende deig. Riv av noen stykker bakepapir og krøll de sammen. Glatt de ut og legg de opp på deigen. Fyll med tørkede erter, ris, eller lignende. Sett i forvarmet ovn (180C) og stek i 20 minutter. Løft ut papiret med erter og stek videre i 10 minutter til deigen har fått litt farge. Ta ut av ovnen og avkjøl.

Mens deigen steker kan du steke løk i litt olivenolje eller smør. Stek på middelssterk varme til de er myke (de skal ikke brunes). Tilsett bacon og stek til de gjennomstekt - baconet skal heller ikke brunes. La  det avkjøle. Melk, fløte og egg blandes med gaffel - tilsett litt salt (husk du har salt i baconet) og pepper. Har du noen osterester i kjøleskapet kan du skjære de opp i små biter. Ost med litt smak er best å bruke.

Når deigen er avkjølt fordeler du bacon/løk blandingen blant tertene. Gjør det samme med osten. Hell eggeblandingen i tertene og sett alle i forvarmet oven (150C). Stek i ca. 30 minutter til ferdige. Skal du fryse  de spiller det ikke noe rolle om ikke de får mye farge, det kan du få når du varmer de opp igjen.

La de avkjøle helt før du legger de i plastposer og frysen. De kan godt legges direkte i ovnen fra frysen, regn med at det tar 20-30 minutter til de er varme. La de alltid avkjøle noe før servering - glovarme paier smaker ingenting. Server gjerne med en grønn salat.


Liten notat: Jeg doblet oppskriften for å lage mine 8 paier, men lagde deigen i to omganger. Min food processor er litt for svak/liten til å ta dobbel deig mengde.
12 kommentarer:

Elisabeth Borgund sa...

Genialt, dette skal jeg prøve :)

Elisesbakery sa...

Så kjempe godt ut !!
Digger bloggen din,
så mange fine og gode oppskrifter :-)

Anette Mahle Gisle sa...

Det så godt ut!

Mat på Bordet sa...

Her er det bare å sette i gang mine damer :)
Hyggelig at dere likte innlegget!

Kort og Søm sa...

Så godt, og så lurt! :O)

Anonym sa...

Disse skal jeg prøve meg på:)Jeg gjør det samme med lasagne, blir kjempegodt! Lager opp flere store former og steker i ovnen uten ost på. Når de er avkjølt kutter jeg de i porsjoner til 2, og fryser ned. Varmer de i ovnen med ost på når de skal spises.

Hilsen Jeanette

Mat på Bordet sa...

Ja, når jeg først tenker meg om så er det mye hjemmelaget feridgmat i frysen - kjøttboller, supper, pizza, osv For ikke å snakke om brød....:)

Fru Fryd sa...

Takk for flott tips og oppskrift! Her i familien elsker vi Quiche. jeg må på Nille i morgen og sikre lettvinne fotballmidager...

Du har en flott blogg!

Ingun sa...

Flott blogg du har, som raskt havnet på favoritter og sjekkes jevnlig... Jeg har mye hjemmelaget ferdigmat i frysen, genialt når jeg er alene , og har en travel hverdag...Må nok sikre meg noen former, jeg også...

Mat på Bordet sa...

Takk begge dere to - glad for at dere likte bloggen!
Fru Fryd - det går sikkert an å kjøpe formene andre steder også :)
Ingun - kjekt å mat i frysen ja :)

kamelone sa...

Tenkte å prøve meg på disse til koldtbord til barnedåp. Men skal det virkelig være bare 2 egg til 4 paier?

Mat på Bordet sa...

Ja, det er små paier og hvis du ser nøye på bildene så er de ikke fyllt til randen med fyll. Ikke noe i veien å ha mer egg i om du vil :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...