lørdag 21. april 2012

Sjokoladeterte med hasselnøtter og salt karamell


Ikke la deg skremme av at dette er en terte. Ja, du må lage tertebunn, og ja det krever litt, men du får det til - no problemo. Viktigst er å ikke overarbeide deigen. Bruk gjerne en food processor, den holder deigen kald og jobber fort. Resten av prosessen er enkel. Karamellen kan du lage om du vil, men du kan også sløyfe det. Skal jeg være ærlig så synes jeg du burde ha den med - den gir kaken en ekstra dimensjon. Og en annen ting - jeg har valgt å bruke hasselnøtter med skall, du kan selvsagt bruke hasselnøtter uten skall og få en litt mindre røffere utseende på tertedeigen.

Å ja, så var det enda en ting til. Deigen skal lages, avkjøles, stekes og avkjøles igjen. Mens deigen avkjøles etter steking lager du karemellen og sjokolade fyllet. Dvs at du kunne lage (og steke) deigen dagen før du skal servere hvis du synes det var litt mye arbeid på en gang.

du trenger

til deigen:
50g hasselnøtter
200g hvetemel
1ss melis
140g kald smør, skjært i små biter
1 eggeplomme

til karamellen:
90g sukker
30g smør
120ml kremfløte
1ss lys sirup
50g hasselnøtter, hakket
en god klype grov salt

til sjokoladefyllet:
100g kokesjokolade
75g smør
2 store egg
1 eggeplomme
50g sukker
1ss kakao

ovn temp 180C
løsbunnet paiform, 28cm

Lag tertebunnen. Ha hasselnøtter i en food processor og hakk til du har en ganske fin blanding. Tilsett mel, melis og strø smøret på toppen. Sett maskinen i gang igjen og la den gå ca. 20sek. til du har en deig som ligner brødsmuler. Sett maskinen i gang igjen og tilsett eggeplommen og 2ss iskaldt vann. La maskinen gå en 5-10sek. Åpne lokket og sjekk om deigen er ferdig. Den vil fortsatt være smulete, men skal ha begynnt å samle seg mer. Ta en titt her hvis du er usikker på hvordan deigen skal se ut. Hell deigen over på kjøkkenbenken, samle den lett sammen med hendene til en rund deig og press den ned til en sirkel. Pakk deigen godt i plast og la den hvile minst en halvtime i kjøleskapet.

Sett ovnen på. Ta ut deigen og kjevle den ut på en lett melet flate. Lag den stor nok til at den passer  formen. Legg den forsiktig inn, press deigen inn mot kantene og skjær av overflødig deig på toppen. Bruk en gaffel til lage noen hull i paibunnen. Krøll sammen et stykke bakepapir og legg den opp på deigen. Fyll med ris eller bønner og sett deigen i ovnen. Stek i 20 minutter. Fjern papiret og la deigen steke videre en 10 minutters tid til den får litt farge. Avkjøl.

Lag karamellen. Ha sukker i en liten tykkbunnet kjele og tilsett et par ss med vann. Sett på svak varme til sukkeret har smeltet. Sett opp varmen og la sukkeret koke. Ta av varmen når sukkeret begynnet å få en varm karamell farge og tilsett smør, fløte og sirup. Sett på varmen igjen og rør til du har en glatt karamell. La karamellen avkjøle noe - den vil da bli noe tykkere.

Mens karamellen avkjøler lager du sjokoladefyllet. Smelt smør i en kjele, ta av varmen og tilsett sjokoladen. Rør til smeltet. Sett til side. Ha egg og sukker i en skål og pisk en 5 minutters tid (bruk gjerne kjøkkenmaskin til dette) til du har en tykk eggedosis. Tilsett kakao og sjokolade og brett det forsiktig inn.

Nå er det på tide å sette kaken sammen! Hell karamellen på kakebunnen. Strø over hakkede hasselnøtter og ca. 1 ts maldon salt. Hell sjokoladefyllet forsiktig over der igjen, pass på at det fordeler seg jevnt over kaken. Sett terten tilbake i ovnen og stek 20-25minutter. Sjokoladefyllet skal ha stivnet og fått en fin skorpe. 

La kaken avkjøle helt før servering.

Kaken er ikke overveldende søt - server den gjerne med is - honning is for eksempel.... Håper det smaker!
Oppskriften er tilpasset noe fra en oppskrift jeg fant på bbcfood

8 kommentarer:

swimzy sa...

åhhh så utrolig lekkert :)p iveravi

Anonym sa...

mhhhhh, bildene er fantastisk!!!
I dag jeg prøve nokneadbread første gang, deigen sover nå...
hilsen,
silke

GryNoKa sa...

Den ser kjempegod ut! Skulle gjerne smakt et stykke av den...! : )

Mat på Bordet sa...

Takk Swimzy - kaken var også veldig, veldig god :)

@Silke - spennende, lykke til med brødbaksten!

@Gry - he,he, mye ble borte på lørdag, resten ble borte på søndag....:))

Hilde sa...

Bakte kaken i går - og den ble en stor suksess :)

Men et lite spørsmål - for i sjokoladefyllet så står det følgende:
2 egg
1 eggeplomme
Og i forklaringen så står det at man skal piske eggeplommene til eggedosis. Var litt usikker hvordan jeg skulle tolke oppskriften ;)

Noen som kan svare meg=

Mat på Bordet sa...

Hei Hilde
Du skal piske 2 egg og 1 eggeplomme sammen med sukkeret - retter oppskriften. Takk for at du sa fra!

myfoodpassion sa...

Får vann i munnen.... høres og ser nydelig ut

Mat på Bordet sa...

Kan med hånden på hjerte bekrefte at dette er en veldig god terte :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...