onsdag 25. juli 2012

Blåbærpai

Blåbærpai. Bedre blir det ikke. Men før jeg skriver lyrisk videre om blåbær skal jeg innrømme at jeg har brukt nektariner i kombinsajon med blåbær til denne paien. Det skal mange blåbær til for å fylle en pai - kostbart hvis du skal kjøpe de (selv med 3 for 2 tibudet på Meny) og tidskrevende hvis du skal plukke de. Og når det er sagt, så må dette nødevndigvis ikke være en blåbærpai, du kan fylle den med all slags frukt og bær.

For denne paien har jeg valgt å bruke en såkalt pâte brisée. En tertebunn som har mye smør i forhold til mel som gjør at den blir ekstra sprø, og relativt lite sukker i motsetning til pâte sucrée (som jeg bruker i tarte aux fraises, se oppskirft her). Samme regler gjelder: hold ingrediensene dine kjølig, ikke bearbeid deigen for lenge og la deigen få hvile. 

I år ble ikke foodprocessoren med til hytta, så deigen ble laget for hånd. Synes nesten det ble bedre...

du trenger

300g hvetemel 
225g kaldt smør skjært i små terninger
1ts sukker
1ts salt
ca.50ml iskaldtvann

frukt og bær til fyll
(jeg brukte ca. 400g blåbær og 3 aprikos skjært i terninger)
1ss hvetemel
1ss sukker

1 egg for pensling + litt sukker

ovn temp 180C

Ha mel i en stor skål og rør inn salt og sukker. Strø smørterninger i melet og bryt ned smøret med en tresleiv eller en potetstapper om du har. Bruk tilslutt fingrene for å smuldre smøret i melblandingen. Tilsett vannet og samle deigen lett sammen for hånd. 
Deigen skal ikke bearbeides, bare samles til en fast deig. Del deigen i to deler - 2/3 deler av deigen for bunnen og 1/3 av deigen for toppen. Trykk deigen lett ut med hånden slik at du får en nogenlunde flat og rund deig. Pakk begge godt i plast og la de hvile i kjøleskapet minst en time.

Når deigen har hvilt (den skal være fast og kald) kan du ta den største av deigene ut av kjøleskapet. Rull den ut på et godt melet benk til ønsket størrelse og legg den inn i en paiform. Ha blåbær og apirkos eller den kombinasjonen frukt du ønsker i en skål og bland lett med mel og sukker. Fordel frukten over paibunnen.
Ta frem det andre deigstykket fra kjøleskapet og rull den ut stor nok til å dekke toppen av paien. Legg den forsiktig over frukten og knip sammen deigen ved kanten. Som du ser ble min ganske så rustikal :)
Lag et lite hull i midten av paien og pensle hele toppen med sammenpisket egg. Strø litt sukker over toppen. Sett paien i kjøleskapet en times tid igjen. Stek paien i forvarmet ovn ca. 50 minutter. Paien skal være gylden og frukten skal boble. 
La paien avkjøle noe før servering. Husk at paien ikke er særlig søt, server derfor gjerne med en generøs kule vaniljeis mens kaken fortsatt er litt lunken....


3 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du Lage RabarbraPAI??? :D Vær så snill!! den må ha maaasse rabarbra, og kanskje litt jordbær??

Trine sa...

Takk for denne oppskriften. Jeg har maaasse blåbær i fryseren siden sist høst så nå har jeg noe å bruke dem på :)

Mat på Bordet sa...

@anonym - men jeg har ikke noe rabarbra dessverre...:) Jeg kan anbefale jordbær- og rabarbrasyltetøy se http://www.matpaabordet.com/2010/07/jordbr-og-rabarbra-syltety-med-litt.html

@Trine - da kan du sløyfe nektariner og lage en ren blåbærpai! Lykke til :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...