torsdag 26. juli 2012

No knead brød med quinoa

Jeg tar visst ikke ting helt i riktig rekkefølge her på bloggen. Dette brødet ble til fordi jeg kokte ekstra quinoa i forbindelse med en quinoasalat jeg har laget men ikke skrevet om enda. Bilder og oppskrift ligger klart, det mangler bare å sette seg ned og skrive et innlegg. 

Men så har jeg bakt brødet i mellomtiden. Og nå må jeg bare skrive om den først. For de som følger meg på Facebook så så dere kanskje bildet av deigen jeg la ut i går. Den ser ut som en vanlig no knead brøddeig - stor, luftig, våt og med flekker av quinoa. Nå som den er bakt ser det fortsatt ut som et vanlig no knead brød bortsett fra disse små udefinerbare korn. Det er quinoa som i skalken har fått en fin nøttebrun farge men som nesten ikke er synlig ellers. En mild litt nøttete smak preger brødet, noe som kommer enda mer frem hvis du toaster skivene lett. Nå er jeg på tredje skive og prøver å definere med ord smaken og lukten av brødet litt mer nøyaktig. Jeg gir opp, du får bare prøve, det er godt! Ubeskrivelig godt.

du trenger

150g kokt quinoa
400g hvetemel
1ts tørrgjær
1 1/2ts salt
3dl vann

Har du ikke laget no knead brød før vil jeg anbefale at du tar en titt på denne videoen jeg har laget.

Ha quinoa, mel, gjær og salt i en stor bolle og rør sammen med gaffel. Tilsett vann og rør sammen til du har en sammenhengende deig. Dekk til deigen og la den heve på kjøkkenbenken 12-18 timer (jeg lot min heve 18timer)

Hell deigen over på et godt melet stykke bakepapir og brett deigen noen ganger. Legg deigen med brettsiden ned, dekk den til og la den hvile i ytterlig to timer.

Etter 90minutter setter du en idlfastform (diam ca. 24cm) med lokk i ovnen og setter den på 250C. Etter 30 minutter tar du ut formen, heller deigen opp i, setter på lokk og setter alt tilbake i ovnen. Stek 30 minutter ved 250C med lokk, så 15min ved 220C uten lokk. La brødet avkjøle på rist.

Fortell meg gjerne hva du synes om brødet!

10 kommentarer:

Maria sa...

Jeg er stor fan av quinoa, god idé :)
Fortsatt god sommer til deg og dine, Ina!
Maria

Irene sa...

Hei! Takk for tipset! Vet du om man kan erstatte hvetemelet med quinoamel?

Mat på Bordet sa...

@Maria - Jeg deler din begeistring for quinoa - elsker det rett og slett! God sommer du også!!

@Irene - Quinoamel er glutenfri og du vil derfor ikke kunne bare erstatte hvetemel med quinoamel. Jeg for ingen erfaring med glutenfri baking, foreslår at du søker litt på nett. Lykke til!

Åse sa...

ah...jeg var i bryllup i helgen og spiste en aldeles fantastisk qinoasalat jeg tenkte å kopiere (qinoa, stangselleri, fersk koriander, vårløk, valnøtter og tranebær)..tror jammen jeg skal sette en deig av dette også i samme slengen. Tror du det vil fungere like fint med speltvarianten?

Åse sa...

Hei igjen! Jeg forsøkte speltvarianten med quinoa i, og det ble fantastisk saftig og godt. Takk for tipset, jeg har funnet en ny favoritt :-D

Mat på Bordet sa...

Så flott Åse - høres kjempegodt ut!

Kaya sa...

Hei Ina, tusen takk for flott video og mange gøye brødoppskrifter. Jeg prøvde meg på den litt grovere varianten igår (mitt første no knead brød), og deigen ble veldig fuktig og skled helt ut under 2. heving. Brødet ble forsåvidt godt, men det fikk ikke like store bobler som ditt brød. Skal jeg prøve å redusere vannmengden litt, eller prøve andre ting?

Mat på Bordet sa...

Hei Kaya
Så gøy at du har forsøkt deg på ditt første no knead brød. En ting jeg kan si - øvelse gjør mester :)
Grovbrød blir aldri så luftig som når du bare bruker hvetemel - den vil alltid gi en noe tyngre struktur.
Når det gjelder vannmengden, så hadde jeg ikke gjort noe med den. Prøv heller å tilsette litt mer mel mens du bretter, men ikke for mye heller. I og med at du ikke elter deigen må den bygge en struktur for seg selv og da hjelper det å ha en våt deig. Det er bare å prøve seg litt frem...

Anonym sa...

Hei, eg har satt denne deigen i dag. Men ble usikker om jeg skulle bruke kaldt eller lunket vann. Jeg tok lunken vann, men siden det skulle være langtids heving så skulle det kanskje vært kaldt?
Mvh Rannveig.

Mat på Bordet sa...

Hei Rannveig!
Ja, du skal bruke kaldt vann. Regnte med at siden jeg ikke skrev noe om temperaturen på vannet at det ville være gitt at det skulle være kaldt. Skal presisere neste gang! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...