fredag 13. juli 2012

Salt karamellis

Er du skeptisk til salt karamellis så legg det bort med en gang. Det er bare dødsgodt for å si det på en litt barnslig men måte. Akkurat nå er jeg litt tom for superlativer. 

Motivasjonen for å lage denne isen var at jeg ønsket meg noe som jeg kunne klemme mellom to brownie cookies, les om de her. Epicurious er kilden til denne opskriften som jeg måtte bare prøve etter å ha lest de glødende kommentarene. Noen små endringer er gjort fra min side som vanlig.

du trenger (lager akkurat altfor lite is.....)

til karamellen:
225g sukker
300ml kremfløte
1/2ts havsalt*
1/2ts vaniljeekstrakt
*jeg brukte en generøs 1/2ts Maldon havsalt
til isen:
50g sukker
3 store egg
300ml melk
200ml kremfløte


Lag karamellen. Ha sukker i en relativ stor og gjerne høy tykkbunnet kjele sammen med noen spiseskjeer vann. La sukkeret smelte over passe varme  - altså ikke full gass men ikke så langt fra det heller - og hold øye med det hele tiden! Ikke forlat åstedet! Sukker tar plutselig farge og det går kjapt fra karamell til brent sukker som ikke er noe godt...

Når sukkeret har fått en dyp brun farge tar du den av varmen og heller i fløten. Det er her det er lurt å ha valgt en høy gryte da det kan boble ganske voldsomt. Rør i blandingen til sukkeret har smeltet igjen (det kan hende du må trekke gryta litt over varmen igjen). Tilsett salt og vaniljeekstrakt og hell karamellen i en stor skål slik at den kan avkjøle noe.

Lag isen. Pisk egg sammen med sukker i en skål. Ha melk og kremfløte i en gryte og varm det opp til like under kokepunktet. Hell omtrent halvparten av den varme melkeblandingen over eggeblandingen i en tynn stråle mens du rører hele tiden. Dette krever litt koordinasjon eller en hjelpende hånd.. Hell så eggeblandingen tilbake i gryta og varm opp til det tykkner. Ikke la det koke! Rør inn karamellen. Hell alt over i en ren bolle gjennom en fin sil (da fanger du opp evt. egg- og karamellrester) og sett kjølig over natten. 

Bruk en ismaskin (her må du følge de instruksene som føler med din ismaskin) til å lage is av blandingen. Sett isen i frysen noen timer (gjerne mange da isen er ganske myk) før du serverer. 

Ikke spis opp alt sammen selv - du må dele!

12 kommentarer:

Maria sa...

Høres helt fantastisk ut!

Mia sa...

Ah, jeg skal prøve meg på denne!
Men skal det være 3000 eller 300 mL melk? Ble bare litt usikker :)

Elisabeth sa...

Denne høres så god ut at jeg sikler på iPaden her jeg sitter. Straks nytt hus med ordentlig fryseboks, og da skal jeg kjøpe isolert til KAen!

Elisabeth sa...

Pokkers stavekontroll... Da skal jeg kjøpe isbolle! :)

Mat på Bordet sa...

Mine damer, det er bare å sette i gang! Denne isen her er bare helt vidunderlig godt!!

Og takk Mia, det skal være 300 ml ikke 3000 - oppskriften er nå rettet :)

Stavekontroll er noe herk altså.... :)

Anonym sa...

Da står røren min i kjøleskapet - gleder meg til i morgen! Karamellen smakte kjempegodt, men neste gang tror jeg at jeg skal være ennå rausere med saltet.

Det jeg lurte på var om det egentlig er noe grunn til at du bruker hele egg i denne oppskriften i motsetning til kun eggeplomma? Litt usikker på eggets funksjon i islagingen. Jeg bruker guarkjernemel for å bedre konsistensen, kan jeg da bruke mindre egg?

Elli

Mat på Bordet sa...

Guarakjernemel kjenner jeg ikke til (har googlet det nå, har aldri brukt det selv) Egg brukes i is for å gi den en mer fyldig smak og en bedre konsistens. Vanligvis bruker jeg også bare plommene i is, men denne oppskriften brukte hele. Isen ble kjempegod - og jeg hadde ikke endrt på oppskriften. Mengde salt er sevsagt en smak sak. Men de om du fortsatt synes det etter at isen er feridglaget. Du kunne alltids strø isen med litt salt flak før servering :)

Anonym sa...

Kan denne lages uten maskin? Som parfait eller noe sånt?

Anneli sa...

Bytt gjerne ut melk med geitemelk! Anbefales:) Lett å lage og fantastisk god:)

Mat på Bordet sa...

Hei Anneli
Det hørtes interessant ut - takk for tipset!

Mat på Bordet sa...

@Anonym
Hei, dette ble et veldig sent svar, beklager!
Ja, isen kan lages uten ismaskin, Etter å ha avkjølt blandingen kan helle det i en kontainer som tåler frysing. Ta isen ut hver halvtime og rør godt rundt med gaffel, eller enda bedre en stavmikser. Fortsett å gjøre dette til isen er så stiv at det vanskelig lar seg røre. Jo oftere du klarer dette, jo bedre blir isen.

Åse sa...

Hallo! Jeg har et spørsmål til denne oppskriften..jeg fant nemlig ut at denne karamellen var himmelsk god alene også når jeg laget den. Spørsmålet mitt da er - går det an å gjøre den tykkere (som fudge) på noe vis????

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...