mandag 9. juli 2012

Sjokoladeostekake

Denne kaken kommer med en advarsel - den er mektig! Lag den kun når du venter 30-40 gjester eller halver oppskriften for den er, ja, mektig. Og for å være helt klar så mener jeg ikke mektig på noen negativ måte, tvert imot så synes jeg det er deilig å bare kunne spise et lite stykke kake og ikke føle et umiddelbart behov for å ta et stykke til :)

Kaken blir bare så god som ingrediensene du bruker og her vil jeg så absolut anbefale at du bruker en god sjokolade. Gjerne en med 70% kakao innhold, men ikke mer. Som de fleste ostekaker har denne også en bunn av kjeks. Bunnen skal helst være like brun og sjokoladete som resten av kaken og jeg endte derfor opp med å bruke kakao bokstavkjeks. Det funket utmerket, men om du har et bedre forslag hører jeg gjerne fra deg!

du trenger (og jeg tuller ikke, kaken holder for 30-40pers)

til bunnen
250g kakao bokstavkjeks
80g smør

til midten
400g mørk sjokolade maks 70% kakaoinnhold
800g kremost (nevnte jeg at kaken var mektig?:)
300g sukker
50g kakao
6 store egg

til toppen (som om ikke midten var nok...:)
250ml kremfløte
200g mørk sjokolade (gjerne den samme som du brukte til midten)
sukker

Ovn temp. 180C
Springform diam. 26cm

Dekk bunnen av springformen med bakepapir og smør sidene.

Lag bunnen. Knus kjeksene for hånd (ha de i en pose og bank de med en rullepinne) eller bruk en food processor. Smelt smøret og bland sammen med de finmalte kjeksene. Strø blandingen i springformen og press de jevnt og godt ned. Jeg bruker gjerne bunnen av en litt mindre springform til å presse det ned med. Sett i forvarmet ovn og stek i 8-10 minutter. La den avkjøle.

Lag midten. Smelt sjokoladen over vannbad. Rør sjokoladen mens den smelter og ta den av varmen så snart all sjokolade har smeltet og du har en jevn glatt blanding. La det avkjøle noe. Ha kremost, sukker og kakao i en bolle. Bland til du har en glatt, jevn deig. Tilsett egg, ett om gangen og rør godt inn etter hvert egg. Tilsett den fortsatt litt lunkne sjokoladen og rør. Hell sjokoladeblandingen (den vil være noe stiv)over bunnen og fordel det jevnt utover med sleiv eller kniv. Sett i forvarmet ovn og stek ca. en time. Toppen skal se tørr ut og midten skal være stiv. La den avkjøle på benken en 5 minutters tid. Bruk en kniv til å løsne kaken fra kanten og sett den varme kaken, uten å dekke den til  i kjøleskapet over natten.

Lag toppen. Ha kremfløte, sjokolade og 2ss sukker i en tykkbunnet gryte og sett over svak varme. Rør til sjokoladen er smeltet. Smak til med evt. mer sukker og rør til sukkeret er smeltet. La glasuren avkjøle til den har tyknet noe og hell over kaken. Kaken kan forsatt være i formen når du heller over glasuren. Sett kaken kjølig til glasuren har stivnet, ca. 1 time. Bruk en kniv til å løsne kaken fra formen og sett på et fat. La kaken komme til romtemperatur før den serveres. 

Server gjerne med litt crème fraîche og/eller bær. Server små stykker for den er som sagt mektig....:

8 kommentarer:

Kort og Søm sa...

Dette så veldig godt ut!

Mat på Bordet sa...

He,he, det var det også!

Siri sa...

Gosj!
Dette så mektig ut, ja. Og overdådig. Jeg digger begge deler :D
Må prøve en liten variant av denne.

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vacker kaka, ser riktigt god ut!

Mat på Bordet sa...

@Siri - du har helt rett - mektig og overdådig er den! :)

@ Marja - takk, takk :)

Ingrid sa...

Hei!

Jeg laget kaken her om dagen til en bursdagsfeiring, og den var SINNSSYKT GOD! Fy flate. Jeg tør ikke å være alene i huset med den i kjøleskapet. Da blir den borte.

Mat på Bordet sa...

Helt riktig det Ingrid - man ikke være alene i huset med den kaken! Fort, inviter noen gjester....:))

Nathalie sa...

Kaken er i kjøleskapet og skal nytes på familieselskap i morgen! Tror det blir en stor suksess! Takk for oppskriften :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...