torsdag 2. august 2012

Baumkuchen

'Baumkuchen' oversatt til norsk blir 'trekake' og det høres jo ikke akkurat så appellerende ut. Så vi kaller det for Baumkuchen. Og lurer du på hvorfor kaken heter slik er det fordi lagene ligner årringene på et tre. Logisk ikke sant? Ja, og før du legger igjen en kommentar om at det ser ut som om kaken min ikke er gjennomstekt så kan jeg fortelle deg at du har helt rett :) Dette er første gang jeg har bakt en kake etter denne teknikken og jeg trenger tydeligvis å øve meg litt. Øvelse gjør mester heter det - skal se om ikke jeg kan få byttet ut bildet etterhvert når jeg har mestret teknikken.

Teknikken er enkel. Kaken blir rett og slett bakt lagvis, et par spiseskjeer deig om gangen. Steke i noen minutter, ta ut av ovnen, legge på et par spiseskjeer til opp på kaken, inn i ovnen igjen. Alt i alt tar ikke kaken lengre tid å bake en en vanlig kake men den trenger mer oppmerksomhet. Jeg fikk allikevel ryddet på kjøkkenet og surfet litt på nettet mens kaken stekte, så det så... Interessant teknikk som får meg til å tenke på at jeg evt. kunne lage en sjokolade/vanilje variant, en form for marmorkake bare det blir mer stripekake.. Hmm, lurer på om det blir en regnværsdag snart igjen....

Oppskriften er hentet fra boken Heimwehküche Backen med en liten tilpassning.

du trenger

250g smør
250g sukker
5 eggeplommer
5 eggehviter
125g hvetemel
125g maizena
1ts vaniljeekstrakt*
finrevet skall av en halv sitron
150g mørk sjokolade

ovn temp 250C

*ihht til original oppskrift skal man bruke 1ss rom, noe jeg ikke hadde. Et annet alternativ hadde vært å bruke konjakk.

Smelt smøret. Ha i sukkeret og pisk til sukkeret er smeltet. Pisk inn eggeplommene en etter en.  Ha i mel og maizena og rør inn i deigen. Rør inn vaniljeekstrakt og finrevet sitronskall. Pisk eggehvitene stive og brett de forsiktig inn i deigen. 

Kle et 25cm lang brødform med bakepapir. Gjør det pent, dvs uten altfor mange stygge brett i hjørnene. Ha 3-4ss deig i formen og spre det utover slig at bunnen er dekket. Sett i forvarmet ovn, bunnen av formen skal være ca. 20cm fra øverste varmeelement. Stek i 3-4 minutter (her må du bruke litt skjønn) til det begynner å ta litt farge. Ta formen ut, ha 3-4ss deig på toppen av det stekte laget, spre det lett ut og sett tilbake i ovnen. Fortsett til du har brukt hele deigen. Jeg gikk litt i surr med tellingen men jeg tror jeg fikk ca. 16 lag. Etter at du har stekt siste laget slår du av ovnen og lar kaken stå i 5 minutter til før du tar den ut.

La kaken avkjøle noe i formen før du velter den forsiktig over på en rist.
La den avkjøle helt. Smelt sjokoladen over vannbad. 
Hell sjokoladen over kaken og fordel den med kniv over sidene. Gjør dette i omganger slik at sjokoladen stivner litt før du legger over neste lag. Sett kjølig.
Så er det bare å skjære i skiver og se på alle de vakre (forhåpentligvis gjennomstekte) lagene.


6 kommentarer:

charls sa...

Kjempe fint innlegg, kul teknikk fine bilder. Ser ut som en velsmakende kake. Flink du Ine...

[kjøkkentjeneste] sa...

Morsom kake! Ser kjempegod ut også... :-)

Tone sa...

Så kjekt å få svar på et av livetst store (kjøkken)mysterier; hvordan lagene i Baumkuchen blir til;) Fint innlegg!

GoodCupcakesGood sa...

For en flott kake! Jeg ble skikkelig inspirert av denne og hodet mitt vrimler av idéer med denne teknikken. Takk som deler selvom kaken ikke ble helt stekt. I like it!

Mat på Bordet sa...

@Charls - ja, ikke sant? Teknikken er veldig morsom - må kunne overføres på andre type kaker ikke sant :)

@og god var den også - forsvant på null komma niks..

@Tone - ha,ha, ja det var virkelig en av livets store mysterier :))

@Karline - ja, ikke sant! Teknikken må jo kunne overføres på andre typer kaker.... Si fra når du finner på noe!

Littledessert - Recept och Webbshop sa...

Mums!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...