onsdag 8. august 2012

Bringebæreddik

Bringebæreddik er en slager. Hvert år tar jeg med meg noen flasker på julemarkedet og hvert år blir de revet bort. Det hjelper selvsagt med smaksprøver :) 

Dette er en søt eddik - forestill deg en bringebær sirup med den syrlige eddik smaken. Litt surt og søtt og masse bringebærsmak! Forestill deg den dryppet over en salat av ruccola, valnøtter og chevre for eksempel. Eller  over is og servert som dessert - gjerne med noen bringebær. Eller som en del av en vinaigrette eller prikke over i'en i en saus. Mulighetene er endeløse...

Beste av alt er at det er så enkelt å lage. Eddik og bringebær blandes og trekkes i 2 uker. Dette er det lengste jeg har latt det ligge. God resultat får du også om du lar det trekke 4-5 dager, men jo lengre jo bedre i dette tilfellet. Bringebæredddiken siles av i flere omganger og kokes så opp med (masse) sukker. Her står man selvsagt fritt til å regulere sukkermengden om man ønsker. Smak deg frem. Eddiken avkjøles, helles på glass og det er det. Kjekt å ha og ypperlig som vertinnegave når du ikke rakk å kjøpe inn den vinen du skulle ta med.

du trenger ( til ca. 1 liter ferdig bringebær eddik) 

en kilo bringebær 
600ml hvitvinseddik
sukker

Ha bringebær og eddik i en skål og mos bringebærerene med en stor skje eller en potetstapper. Dekk eddiken til (bruk gjerne en bolle med lokk) og la det stå og trekke min. 4 døgn, gjerne opp til 2 uker. Rør av og til.

Sil eddiken gjennom en sileklede eller silepose. La det sile av uforstyrret, ikke være fristet til å presse ned på frukten. Regn med å la det stå 4-5 timer eller overnatten. Sil eddiken en gang til gjennom et rent sileklede.

Mål opp eddiken. Til hver 100ml eddik tilsettes 75g sukker. Ha sukker og eddik i en gryte og kok det langsomt opp under røring. Kok det hardt i ca. 10 minutter og skum godt av. Ta av varmen og la det avkjøle. Sett gjerne på et lokk når det ikke er fullt så varmt lengre, eddiken tiltrekker fruktfluer... Hell over på rene sterilserte glass (igjen gjerne gjennom et sileklede) og sett på lokk. Eddiken har god holdbarhet, men er best om du bruker den innen et år.
Husk å sette på etiketter! :)

Eddiken kan også lages med annen frukt. Jeg har laget både kirsebær- og jordbæreddik.

Oppskriften er hentet fra Preserves av Pam Kerbin.

14 kommentarer:

Tomas Angeltun sa...

Hvor kjøpte du de flotte flaskene?

Tove sa...

Hei Ina! Dette var jammen ein god idè! Men veit du om ein kan bruke rips???

Som Tomas lurer eg òg på kvar du har kjøpt dei flotte flaskene dine....

Mat på Bordet sa...

Glass har jeg kjøpt på Nordicpack se http://nordicpack.no/ - de leverer om ikke du bor i nærheten..

Rips har jeg ikke forsøkt Tove. Har laget med jordbær - godt, men ikke like intens i bærsmaken som bringebær - kirsebær/moreller - fantastisk godt, men dyrt å lage om du må kjøpe bær - og bjørnebær, også veldig godt men jeg har begrenset tilgang til bjørnebær dessverre. Det er bare å prøve med rips - test med en halv kilo bær for eksempel og husk å fortelle meg hvordan det gikk! :))

Astrid sa...

Hei, kan en bruke frossen bær f.eks? Jeg tenkte på deg i forhold til bjørnebær, de er veldig billig frossen på kiwi.
Jeg skal absolutt prøve med bringebær, høres deilig og forfriskende ut:) Takk for oppskriften!

Anne S sa...

God ide! Jeg får snart overskudd av bringebærfrø (skal fjerne dem fra bringebærpure), så skal jammen prøve å lage bringebæreddik av restene.
Anne S

Mat på Bordet sa...

@Astrid - jeg har ikke forsøkt med frossen bær, men kan ikke se at det sakl bli et problem. Tin de først....)

@Anne - restebringebæreddik :)

Ukjent terreng sa...

I dag skal det lagast bringebæreddik

Mat på Bordet sa...

Lykke til!

Phuus sa...

Hei! Hvilken størrelse bruker du på flaskene dine? Bloggen din er utrolig inspirerende, tusen takk (:

Mat på Bordet sa...

De rommer 200 ml. :)

Anonym sa...

Nettopp laget 2,6 liter bringebæreddik! Helt nydelig! Men finner ikke enkle fine etiketter. Hvor er dine fra? Ps. Bloggen din er mye brukt her i huset! Bare deilige saker du byr på! Tusen takk for at du deler!:)

Mat på Bordet sa...

@anonym - etikettene på bildet kjøpte jeg på Granit - se http://www.granit.se/?id=303 for butikker.

Veldig hyggelig å høre at bloggen brukes flittig :)

Anne sa...

Dette så veldig spennende ut og jeg tenker å prøve ut dette og gi i julegaver :)
Det jeg lurer på er om det går an å bruke en finmasket sil, jeg hæler ikke å finne sileklede noe sted.

Mat på Bordet sa...

Hei Anne
Ja du kan bruke en finmasket sil men eddiken din blir nok litt mer 'grumsete'. Finner du ikke sileklede i en kjøkkenbutikk (Jernia har også hatt det) kan du bruke et rent stykke bomull og legg den opp i silen din. La eddiken renne gjennom denne så får du en fin, klar eddik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...