mandag 3. september 2012

Brød med rug og kesam

Vi må prate litt om brød igjen her på bloggen. Ikke at det ikke har vært bakt brød i løpet av sommeren, men nå som høsten (les skolestart) har startet er brødbake-genen i full sving igjen. En ny iver kan du si. Og selv om det ligger nå over 60 oppskrifter på brød (de fleste av den no knead varianten) her på bloggen finnes det alltid rom for flere. Denne for eksempel. En litt syrlig, grovt brød. Tett men ikke tung. Masse smak. Godt matpakkebrød med andre ord. Og ja, dette er også en no knead variant så du kan bare legge bort argumentet at du ikke har tid til å bake brød, for det har du. Har du tre brødformer kan du til og med lage tre om gangen. Tenk deg det du - 15 minutter for å røre sammen deigen på kvelden, 15 minutter dagen etter for å brette litt på deigen og legge den i formen så kan du la den heve og bake på kvelden mens du ser på TV, leker med barna, jobber, trener, ja i det hele tatt, gjør noe annet...

du trenger

200g hvetemel
200g sammalt hvete grovmalt
100r sammalt rug, grovmalt
1 1/2ts salt
1/2ts tørrgjær
2dl kesam
3dl vann

ovn temp 220C

Har du ikke laget no knead brød før anbefaler jeg at du tar en titt på filmen jeg har laget, den finner du her.

Ha alle melene, tørrgjær og salt i en stor bolle. Rør sammen kesam og vann og hell det våte i det tørre. Rør deigen lett sammen med en sleiv. Dekk til deigen og la den hvile på kjøkkenbenken 15-18 timer.

Hell deigen over på et melet stykke bakepapir. Brett den et par ganger og form den med lett hånd til en avlang deig. Løft deigen opp ved hjelp av bakepapiret og sett det hele i en brødform (inkl. bakepapir). Dra deigen litt på plass slik at den ligger jevnt i brød formen. Dekk deigen til og la den hvile i ytterlig 2 timer på kjøkkenbenken.

Sett formen i forvarmet oven og stek i 40-45 minutter. Ta den ut av formen og la den avkjøle helt på rist før du blir fristet til å skjære deg et stykke.14 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for inspirajon, her i huset er det og ny start, så dagens oppskrift passer bra!
Klem Benedicte

The Kitchn Queen sa...

God idé med kesam i oppskriften. Det er vel igrunn bare fantasien som setter stopper for variantene av "no-kneads". Selv har jeg laget to ulike typer, helt uten hvetemel. Det fungerer også kjempebra! (oppskriftenene finner du på bloggen min om du har lyst til å titte innom).
Ha en fin kveld!
/Karine

Anonym sa...

Hei! Jeg sto på kjøkkenet i dag og betraktet to mørkebrune bananer og tenkte at disse skal ikke kastes. Har tidligere prøvd bananvafler og var godt fornøyd med det, men fordi det er så kjedelig å steke vafler googlet jeg i stedet bananmuffins og havnet på din blogg. For et funn! Jeg hadde selvsagt nesten ingen av dine ingredienser, men fikk inspirasjon og blandet sammen det jeg fant i skapet. Det ble to gufne bananer, ett egg, hvetemel, bakepulver, litt vaniljesukker og et par store skjeer med min kjære Vita-müsli (man tager hva man haver..). Nå er de ferdige og jeg venter på at mannen skal få smake de etter joggetur - tenker at det må da være helt perfekt :) Aner ikke hvordan de smaker, men det lukter himmelsk i leiligheten og det er jo ikke lite bare det. Takk for inspirasjon og jeg kommer til å følge bloggen din videre! Hilsen Kari

Mat på Bordet sa...

@Benedicte - ja, det er vel ikke bare her i huset at matpakkehverdagen har begynt :)

@Karine - du har helt rett, det er bare fantasien som setter begrensninger på brødvariantene.... Fint at du har laget varianter uten mel - jeg får ofte spørsmål om det og da kan jeg vise til oppskriftene dine :)

@Kari - så hyggelig at du fant frem til Mat på Bordet og ikke minst at du la igjen en kommentar! Kjempehyggelig! Håper bananmuffinsene ble gode!

Anonym sa...

Hei Ble inspirert til å gange oppskriften med tre og bake i brødformer. Hva gjør du evnt med lokk da? Har ikke lokk til brødformene.

Bente

Mat på Bordet sa...

Hei Bente!
Jeg bruker ikke lokk når jeg baker i brødformer, se http://www.matpaabordet.com/2011/11/no-knead-brd-uten-gryte.html

Anonym sa...

Jeg har alltid vært tilhenger av hjemmebakt brød, men har alltid syntes at "vanlig" brød fort blir tørt, samt at det fort kan smake litt gjær. Så, for ca. 1 år siden kom jeg over oppskriften på no-knead i brødform, og nå bakes det brød flere ganger i uka! Det eksperimenteres med både mel og krydder, ja, til og med müsli har funnet veien oppi brødet (Rema1000s egne müsli er fast i "hverdagsbrødet"!). Det lages grove brød, rundstykker til søndagsfrokosten, brød men nøtter, brød med krydder, brød med frukt, og brød med grønnsaker. Mildt sagt; alt havner oppi brøddeigen! Resultatet blir ALLTID bra! Og det er gjort på en-to-uten-rot-og-søl-tre!

Og når bonusen er at man kan sitte rett ovenfor en kjæreste som kikker på deg med hjerter i øynene mens han gumler nybakt brød, da baker man med en lyst og iver det ikke fins maken til! :)

Mat på Bordet sa...

Kjære Anonym - jeg lever for slike kommentarer!! Så herlig at du baker så mye brød, eksperimenterer med innhold og har en kjæreste som setter sånn pris på hjemmebakt brød at han blir enda litt mer glad i deg :) Stå på og tusen takk for at du la igjen en så fin kommentar!

Opplysningskontoret for brlød og korn sa...

Hei!

Vi i opplysningskontoret for brød og korn likte oppskriften din og tipset våre følgere på facebook om den i dag :)
http://www.facebook.com/brodogkorn?ref=hl
Håper du syntes det var greit!

Hilsen OBK :)

Anonym sa...

Dette brødet ser supergodt ut! Tror du det går an å bake det i gryte og, eller er det en grunn til at dette brødet er i brødform?

Tusen takk for en inspirerende blogg!

Mat på Bordet sa...

Ikke noe problem å steke den i gryte - liker bare å variere litt:)

Tone Berntzen sa...

Supert brød med Kesam, bruker også tyrkisk yougert om det er det jeg har i kjøleskapet:-) Første gang jeg baker brød jeg er fornøyd med, så nå baker jeg flete ganger i uka :-)

Huldra sa...

Kan man lage denne i gryte i stedenfor?

Mat på Bordet sa...

Hei Huldra! Ja det kan du!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...