fredag 21. september 2012

Daim - slik det bør være

Til gårsdagens lanseringsfest av boken Matmisjonen lovte jeg å ta med noe søtt for 'etterpå'. Valget falt på en peanøtt-knekk som jeg hadde stor suksees med i fjor når jeg solgte den på julemarkedet og som er raskt og enkelt å lage. To porsjoner knekk ble ferdige - en med peanøtter og en med cashewnøtter - og det var først da, etter å ha gumlet i meg et par små (store) biter at det slo meg at jeg faktisk sto og lagde daim. Med nøtter. Selvsagt måtte det bli en tredje porsjon (jeg hadde handlet godt inn med smør og sjokolade) denne gangen uten nøtter bare for å teste teorien. 

Daim med mindre sjokolade er dommen her hjemme, men det kunne man saktens gjøre noe med om man ville*. For min del, synes jeg det ble helt perfekt!

du trenger

500g smør
500g sukker
200g mørk sjokolade, hakket

en form 25x35cm (må tåle høy varme) dekket med bakepapir

* med en form på 25x35 får du avbildet forhold mellom knekk og sjokolade. Ønsker du tynnere knekk kan du lage mindre eller bruke større form. Bruker du større form vil jeg anbefale at du også bruker mer sjokolade. 

Når knekken og sjokoladen er stivnet kan du smelte 200g sjokolade til, snu knekken og smøre på undersiden. Det blir enda mer daim det :)

Ha smør og sukker i en stor gryte og sett over middels sterk varme. La smøret og sukkeret smelte mens du rører rundt med pisk. Sett et sukkertermometer i gryten, sett opp varmen litt og la blandingen koke. Rør av og til, denne gangen med en sleiv/skje. Ikke gå fra gryta, ting skjer raskt! Rør oftere når knekken begynner å få farge. Ta gryta av varmen når sukkertermometeret viser 150C og rør godt - både for å avkjøle knekken noe og for å binde massen. Hell direkte over i formen (pass på at den står på et underlag som tåler varme) og fordel den jevnt med sleiv/skje.
La knekken avkjøle ca. 10 minutter til den har fått en hard hinne men er fortsatt varm. Strø den hakkede sjokolade over og la den smelte før du smører det jevnt over overflaten. La knekken avkjøle til romtemperatur og sett så formen (eller løft ut knekken ved hjelp av bakepapiret og legg det på et brett) i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet.

Brekk av stykker eller bruk en kniv og hammer å bryte det i stykker. Oppbevar tørt og gjerne litt kjølig. 

Pakk stykker inn i bakepapir og ta det med på tur. Skal du ikke spise alt alene kan du bryte av større stykker, pakke i cellofan og gi det bort som gaver. Eller gjør som jeg gjorde og ta det med på fest!

God helg!
28 kommentarer:

Magne D. Antonsen sa...

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Martinius sa...

ÅÅÅÅÅÅÅ! Dette skal prøves ut! Italienerne her nede skal få smake hjemmelaget DAIM! :)

Mat på Bordet sa...

Takk Magne!

@Martinius - kult!

liv sa...

åh. dette såg SJUKT godt ut!:) eg måtte laga sånn til skavland, hadde littegranne heilt fint salt på toppen, det var godt det og!

Lykke sa...

Måtte bare prøves! Kjapp tur innom butikken, og på null tid sto deilig daim på bordet. Min ble litt tykkere enn det du har vist her, men god, det var den! Takk for superenkel og god oppskrift, skal gjentas!

Mat på Bordet sa...

@Liv - salt er kjempegodt til! Lager knekken med nøtter, bruker jeg alltid salte og gjør som deg, strør litt ekstra salt på toppen når sjokoladen er nesten stivnet...mmmm....

@Lykke - wow, jeg er imponert! Tenker at du brukte litt mindre form enn det jeg gjorde siden din ble tykkere. Neste gang kan du lage litt mindre knekk eller bruke noe større form. Glad for å høre at det smakte!!

theamargrethe sa...

Jeg har ikke sukkertermometer... Er det krise eller kan jeg lage allikevel? Evt hvor mye koster et termometer?

Anna Therese sa...

Nam nam!
Daim er så godt, så denne oppskriften skal eg prøve meg på engang. Takk for du delte :)
Ha en fin helg videre :)

goyAgoy.no / Gro Emblemsvåg sa...

Namnam! Dette må prøves! Takk for inspirerende oppskrift, og lykke til videre!

Mat på Bordet sa...

@Theamargrethe - jeg ville absoutt ha anbefalt at du bruker sukkertermometer - det finnes forskjellige modeller, koster fra kr.69.- til kr. 249.- sjekk kakeboksen.no og cacas.no

@Anna Therese - ja det må du gjøre! God helg til deg også!

@Gro - takk, takk :)

Anonym sa...

Hva slags smør bruker du? Kan man bruke melange uten salt og melk, eller bare ekte meierismør. Så utolig godt ut!

Mat på Bordet sa...

Jeg har brukt meierismør (saltet). Jeg har ikke forsøkt med melange. Men skal du først lage en god karamel hadde jeg anbefalt meierismør :)

Nora sa...

Det ser helt UTROLIG godt ut!!

ninabakke sa...

Lekkert :) Fin blogg!

MissMette sa...

Nam, Daijm er bare nydelig god. Tusen takk for at du deler oppskrift, denne skal jeg prøve en dag :) Lurte også på hvor du har kjøpt den formen?
Har lett etter slike, men ikke så lett å finne når du bor på et lite sted... Klem fra Mette

Monica sa...

Må bare rett og slett si - fy søren dette så super godt ut!! Jeg skal prøve ut oppskriften:)

Carina / zendesign.no sa...

Jeg elsker Daim, så denne må prøves ut snarest ;o) Takk for tipset!

Mat på Bordet sa...

Lykke til mine damer! Dere kommer til å elske den hjemmelagde varianten :)

MissMette - jeg kjøpte formen min på Illums bolighus i Oslo - se www.illumsbolighus.com.

Anonym sa...

Hei :-) jeg får ikke daimen mørk som din. Den er lys og blir ikke sprø:-( hva gjør jeg galt? Følger oppskriften slavisk..

Anonym sa...

Hei! Går det bra å bruke vanlig termometer?

Monica Pedersen sa...

Jeg har samme problem, den blir ikke mørk. Det blir som en sukkerknasende myk masse, men smaker deilig daim da :)

Mat på Bordet sa...

Så hyggelig at det er så mange som prøver seg på Daim!

Er ikke helt sikker på hva du mener med 'vanlig' termomter. Så lenge den går opp til så høy temperatur (150C) går det sikkert greit.

Hvis ikke sukkeret blir like brunt som mitt eller er fortsatt myk så har dere ikke fått knekken opp til riktig temperatur. Den må bli 150 grader celsius!

Lykke til! :)

Even Aleksander sa...

Har også prøvd meg på hjemmelaget Daim. Det gikk i for seg greit, siden smaken ble god.

Men underveis i koking av sukker og smør begynte det og skille seg. Da turte jeg ikke la det koke lenger, helte det på bakepapir og tørket vekk overflødig fett med papir.

Skilte det seg fordi jeg rørte for heftig? Er det noen måte å redde prosjektet på når det først har begynt å skille seg?

Mat på Bordet sa...

Hei Even!
Tro det eller ei, men når jeg lagde Daim forleden så skilte det seg hos meg også (for aller første gang, og tro meg, jeg har nå laget dette veldig mange ganger). Det eneste jeg gjorde forskjellig denne gangen var at jeg lot smøret smelte først og hadde så i sukkeret. Smelt smør og sukker samtidig så skiller det seg ikke. Kan du ha gjprt samme feil som meg?

Anonym sa...

Heia!
Jeg sliter med at sjokoladen går av når jeg deler daimen i biter.. Har du no råd for å få den til å holde seg der den skal?

Mat på Bordet sa...

Hmmm,...
Jeg opplever selv at sjokoladen til dels sklir av knekken, men har ikke sett på det som et problem. Du kan prøve å la knekken avkjøle helt, risse litt i overflaten med en gaffel og så dekke den med smeltet sjokolade. Kan være det hjelper, men jeg gir ingen garantier :)

Karina sa...

Jeg så denne oppskriften på VG og MÅTTE bare prøve. Og det har vært en helt enorm suksess hos kjæreste, familie, venner og ikke minst kollegaer :D pleier å lage det til folkene på jobben når vi jobber nattevakt. Står å lager den nå til siste dagen til en venninne på jobben så trygla og ba om jeg kunne lage det :)

Mat på Bordet sa...

@Karina - jeg vet nøyaktig hva du mener! Jeg vet ikke hvor mange brett jeg lagde for å gi bort som julegaver - har ikke truffet noen som ikke har likt det enda! Og når du først får dreisen på det er det bare så enkelt å lage!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...