torsdag 13. desember 2012

Baconsyltetøy - årets julegave?

Baconsyltetøy dukket opp i min Facebook feed i går. Spoon Fork Bacon hadde lagt ut sin versjon av baconsyltøy - Boozy Bacon Jam. Hørt på makan, baconsyltetøy, det måtte jeg bare prøve! Søker du på Google ser du at det er en del varianter der ute. Felles for de fleste var bacon (selvsagt...), løk, hvitløk, eddik, sukker og kaffe. Kaffe ja. Dette hørtes bare mer og mer spennende ut. 

Jeg har nå laget min egen lille variant, den skal testes på flere i kveld (jeg elsker det bare sånn at det er sagt) slik at dere kan få en mer balansert tilbakemelding. Men, her er min oppskirft om du ønsker å prøve deg. Jeg lover deg, det er godt, mer enn godt...

du trenger

600g baconskiver, strimlet
2 mellomstore løk, finhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
3 ss brun sukker
1ts røkt paprika
1/4ts chillipulver
et par gode kvern med pepper
100ml eplecider eddik
100ml lønnesirup
1 espresso (ca. 50ml)

lager ca. 600ml syltetøy

Stek bacon i en tykkbunnet gryte til det er brunt og sprøtt. Fisk ut baconet og la det renne av på et stykke kjøkkenpapir. Hell av det meste av fettet (jeg har spart på det, satt på glass og oppbevart i kjøleskapet), la noen spiseskjeeer igjen for å steke løken i. Ha løk og hvitløk i gryta og stek på middelsvarme til den faller litt sammen, ca. 10 minutter. Løken skal ikke bli brun.  Rør inn brun sukker og krydder og la det steke litt. Ha bacon opp i gryta igjen og bland inn. Rør inn eddik, lønnesirup og kaffe. La blandingen småkoke en halvtimes tid til det meste av væsken er fordampet og du har en tykk sirup. Rør gjerne innimellom mens det koker.Smak. Tilsett mer pepper om ønskelig. Bruk en stavmikser for å bryte ned marmeladen noe slik at du ikke har store stykker bacon eller løk.  Hell marmeladen over på glass mens det fortsatt er varmt og sett på lokk. La det avkjøle på kjøkkenbenken før du setter den kjølig. Hvor lenge den holder seg vet  jeg ikke. Et glass forsvinner sikkert i kveld, neste glass i løpet av helgen. Klarer du å la være å spise den med det samme holder den seg sikkert godt et par ukers tid i kjøleskapet.

Lurer du på hva du kan bruke baconsyltetøy til så har jeg følgende forslag:

Ostesmørbrød - godt brød smurt med bacon syltetøy og godt med ost på toppen. Sett under grillen til osten bobler og server!
Frokost - godt brød smurt med baconsyltetøy, stekt egg på toppen, litt tomater til. Og en kopp kaffe selvsagt.
Ostetallerken - kjeks, ost og baconsyltetøy, jada....
Julegave! Kjenner du noen som elsker bacon, ja da har du den ultimate julegaven...

Har du noen forslag?

Oppdatering: Jeg tok baconsyltetøyet med på julebord - stor hit! Særlig blant gutta :)

8 kommentarer:

Lotte sa...

Hei Ina!
Dette må jo bli årets julepresanghit!!! Wow! Som deg ble jeg veldig nysgjerrig, og bare må lage dette. Jeg gikk inn på bloggen du henviste til, for en utrolig fin blogg. Leste der at noen allerede hadde lagd bacon jam til julegaver, så det kan nok oppbevares en stund.
Takk nok en gang for flott blogg med mye inspirasjon!

Lotte

Liza sa...

Spennende, må prøves.
Klem
Liza

Mat på Bordet sa...

Yepp, årets julepresanghit - helt klart! Hadde med meg syltetøyet på julebord i går - kjempehit!

Anonym sa...

3 hvitløk? Som i hele eller fedd?

Mat på Bordet sa...

3 hvitløksfedd- oppskriften er nå rettet :)

Anonym sa...

Takk for svar! :)

Anonym sa...

Hva er røkt paprika?

Mat på Bordet sa...

Paprika med 'røkt' smak.
Du finner det i matbutikker med god utvalg i kryderrhylla eller i spesialitetsbutikker.
Anbefales!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...