torsdag 17. januar 2013

Myke grove rundstykker

Myke rundstykker er etterlyst her hjemme. Ikke at de har noe i mot alt det eltefrie brødet som bakes her i huset men av og til er det greit å ha noe mykt å sette tennene i, og disse gjør susen! Lager du de store nok passer de også utmerket som hamburgerbrød - veldig mye bedre enn kjøpevariantene....

du trenger (til ca. 10 rundstykker)
350g hvetemel
50g kruskakli
1/2ts salt
1 ts tørrgjær
50g smeltet, avkjølt smør
1ss honning
ca. 3 dl melk

til pensling
melk
sesamfrø (valgfritt)

ovntemp. 200C

Bland hvetemel, kruskakli, salt og tørrgjær sammen i en bolle. Bland smeltet smør med honning i et målebeger. Fyll opp med melk til du har 3.5dl væske. Hell det våte i det tørre og rør sammen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin til å elte deigen. Deigen vil være noe våt. Strø llitt mel på toppen, dekk deigen til og sett den et lunt sted til heving ca. 1 times tid.

Del deigen i 10 like store emner. Form dem til boller og kjevle dem lett ut til tykke sirkler. Sett rundstykkene på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk rundstykkene til med et rent håndkle, sett brettet et lunt sted og la de etterheve ca. 30 minutter.

Pensle rundstykkene med melk og strø litt sesamfrø over om ønsket. Sett brettet i forvarmet ovn og stek i 15-20 minutter til de er gjennomstekte og fått litt farge. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykkene kan fryses om de ikke skal spises med det samme. 

15 kommentarer:

Vilde sa...

Et lite tips: Dekk med et kjøkkenhåndkle når de avkjøles så blir skorpen garantert helt myk!

Linda sa...

Nå ble jeg inspirert til å bake ferske rundstykker til frokost i morgen:-) I morgen er det lørdag og jeg tror det blir en perfekt start på dagen!

God helg:-)

Anonym sa...

Du leste mine tanker i går,ønsket meg grove hamburgerbrød - og hva fant jeg på bloggen din- nettopp det. Kjempegode.resterende varmes opp til frokost nå. Helt perfekt Bjørg

Anonym sa...

Hei, hvis jeg ønsker fine myke rundstykker, kan jeg da bare erstatte kruskaklien med hvetemel?

Mat på Bordet sa...

@Vilde - det kan du også gjøre, men det er ikke nødvendig med denne oppskriften. Fettet i melken og smøret sørger for myke rundstykker og det at den pensles med melk før steking.

@Linda - det er helt klart en perfekt start på lørdagen - håper de smakte!

@Bjørg- ja, jeg er veldig flink til å lese tanker :)

@Anonym - ja, det kan du.

ripsogvanilje sa...

Skal ikke væsken varmes til ca 37 grader før den haes i melet og gjæren?

Mat på Bordet sa...

Ikke nødvendigvis.

Anonym sa...

Har prøvd mange oppskrifter på grove rundstykker, men denne er helt klart den beste ! Anbefales virkelig ! Går det ann å lage grove baguetter med denne oppskriften? :)

Mat på Bordet sa...

Mmm, ja, disse er virkelig gode. Du kan selvsagt lage grove baguetter med denne oppskriften også - liker du de litt sprø anbefaler jeg å ikke pensle de med melk før steking. Lykke til!

Anonym sa...

Bare 1 ts tørrgjær??

Nancy sa...

disse ble bare små og kompakte når tempen på det våte ikke var rundt 37°, ingen god frokost her i dag desverre :/

Mat på Bordet sa...

@Anonym - ja, 'bare' 1 ts tørrgjær

@Nancy - det var synd! Har selv laget disse rundstykkene mange ganger og har aldir endt opp med små kompakte rundstykker..

Anonym sa...

Kan deler av hvetemelet erstattes med grovere mel uten at konsistensen når de er ferdige blir for tunge/kompakte?

Mat på Bordet sa...

Endrer du mel orholdene vil du få en annen konsistens på brødet. Grovere mel har dårligere glutenstruktur og dermed blir brødene mer kompakte. Disse rundstykkene regnes som grove etter Brød og korns grovhetsskala. Om du tilsetter 20g mer kruskakli får du ekstra grovt brød ihht samme brødskala-kalkulatoren. Jeg hadde også tilsatt mer væske, kanskje 0,5 dl melk eller vann.

Anonym sa...

Takk for svar! Fulgte oppskriften til punkt og prikke, og de ble myke og gode! Desverre litt tørre...Kanskje det vil hjelpe med en dæsj kefir e.li neste gang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...