mandag 23. september 2013

Plommesirup


Målet i år var å ikke ha flere plommer i frysen for det har jeg fortsatt fra i fjor. Samtidig så følte jeg ikke for å fylle hyllene med glass på glass med plommechutney eller syltetøy eller mange flasker med plommesaft så det ble plommesirup. En tykk, flytende, konsentrert, søt sirup tilsatt ekte vanilje (dette er selvsagt valgfritt - sløyf det eller tilsett noe annet, kanel for eksempel) har jeg laget som smaker ypperlig på pannekaker. Og ikke bare det, sirupen kan brukes på is, som saus over en plommekake, eller hva med å servere det med riskremen? Og da har vi ikke vært innom drinker. Du kan selvsagt blande saft av det og hadde jeg forært en flaske til en kreativ bartender er jeg sikker på at man kunne ha funnet masse morsomt å bruke den til der og.

Oppskriften er enkel. Du trenger plommer, litt vann, sukker og en vaniljestang om du ønsker. Skyll plommene, skjær de i to og fjern stenen. Ha plommene i en stor tykkbunnet gryte og ha bare nok vann til å dekke bunnen slik at ikke plommene brenner seg fast før de rekker å slippe saften sin. La det småkoke under lokk til plommene er helt myke. Hell plommer og saften over i en saftsil som du har montert over en ren bolle. La saften renne av uten å røre i plommemassen - jeg lar det gjerne stå natten over. 

Mål plommesaften din. Tilsett 40g sukker til hver 100ml saft. Smak til med mer sukker om du ikke synes den er søt nok. Varm saften og sukkeret langsomt opp. Når sukkeret har smeltet tilsetter du frø fra vaniljestang. Jeg hadde ca. en liter saft og tilsatt en hel stang. Igjen, så er dette en smakssak. Fortsett å varme opp sirupen til like under kokepunktet. Hell sirupen opp i varme steriliserte glass og sett på kork med det samme. Oppbevar sirupen mørkt og kjølig, den bør holde seg noen måneder.

Oppskrifter på plommesyltetøy, chutney og saft finner du her.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hørest sikkeli deili ut, dette bør prøvest!!

Har du også pannekake-oppskrift? Dei ser so gode ut!!

Helsing Victoria

Minimalistmamma sa...

Så kjempegodt ut!
Jeg ser at jeg må få tak i glass slik at jeg kan lage dette av noen av de resterende plommene mine.

Inghild sa...

mmm, såg godt ut!

Kor har du forresten kjøpt dei små flaskene? Dei var så fine :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...