mandag 9. september 2013

Spinatpai


En god ting er verdt å repetere synes nå jeg. Her er en 'gammel oppskrift' med nytt bilde og litt revidert oppskrift men ellers like god om ikke littegranne bedre. Jeg elsker denne paien! Her har jeg laget den som en pai men man kunne saktens lage den som flere små porsjonspaier - lekkert å kunne servere en pai per person!

Til en pai som lett serverer 12 stykker trenger du (oppskriften kan gjerne halveres)

2 gule løk, finhakket
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
800g frossen hakket spinat, tint
6 store egg
1-2ts fersk revet muskat nøtt
50g fersk revet parmesan ost
3 ss brødsmuler (eller griljermel)
200g hard feta ost, skjært i firkanter (ca 1cm)
50g pinjekjerner
50g smeltet smør
10-12 ark filodeig

Ovn temp 180 C.

Stek løken i olivenoljen på middelsvarme til den er myk og har fått litt farge - ca. 10 minutter. Tilsett salt og pepper og bland. Sett til side og la det avkjøle.

Press ut så mye vann som mulig av den tinte spinaten ved å klemme det mellom hendene. Bruk litt tid på dette og gjør det gjerne i omganger. Målet er å få mest mulig vann ut av spinaten. Legg spinaten på noen lag med tørkepapir, ha noen lag på toppen og press igjen. Ha spinaten i en bolle og bland egg, muskatnøtt, løken, osten, brødsmulene, feta ost og pinjekjernene forsiktig inn. Smak til med salt og pepper (ikke gjør dette om du er gravid eller ikke tåler rå egg for en eller annen grunn, da må du nesten få noen andre rtil å smake :))

Smør en kakeform (gjerne en med løs bunn, ca. 24cm diam) med litt smør. Smør en filodeig ark om gangen med det smeltede smøret og legg det pent i formen. La en del av deigen henge over formen, disse brettes over fyllet for å lage lokket. Pass på at bunnen og siden er dekket med flere lag filodeig. Ha fyllet i midten, press det lett ned. Brett filodeigen løst over fyllet. Har du filodeig til overs kan du krølle de sammen og legge de på toppen for å få ekstra høyde. Pensle toppen med smeltet smør.

Sett paien i forvarmet ovn og stek i 40-60 minutter til fyllet er gjennomstekt og toppen er gyllen. La paien sette seg et kvarters tid eller lengre før den serveres. Paien kan gjerne serveres lunken eller dagen etter - varm den lett opp i ovnen før servering.

Server med en grønn salat eller til kjøtt.


5 kommentarer:

ninabakke sa...

Skikkelig lekker, og sikkert veldig god :)

Sigrid sa...

Å, dette så digg ut! Er det noen spesiell grunn Til at du bruker frossen spinat fremfor fersk? Er mest glad i å bruke ferske grønnsaker jeg..

Mat på Bordet sa...

Ingen spesiell grunn egentlig. Litt mindre jobb.. Men bruk gjerne fersk spinat!

Anonym sa...

Denne paien blir om mulig enda saftigere og nydeligere med revet jarlsbergost iblandet...;-)

Mat på Bordet sa...

Aha, en jarlsberg elsker!
Det meste blir bedre med jarlsberg - det kan jeg være enig i :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...