onsdag 27. november 2013

Enkel firekornbrød


Firekornbrød er fantastisk godt! Saftig med sprøskorpe og masse smak. Denne oppskriften lager to mindre brød eller et litt større brød. Personling foretrekker jeg to små, da kan jeg legge en i frysen og fiske den frem den dagen vi ikke har brød i huset. Vær obs på at frøene skal ligge en stund i vann før du begynner på selve deigen, beregn derfor litt ekstra tid.

du trenger
50g store havregryn
50g linfrø
50g solsikkefrø
50g gresskarkjerner
200ml kokende vann
350g hvetemel
250g fint rugmel
2ts salt
2ts tørrgjær
3dl lunkent vann
sesamfrø

ovn temp 220C

Bland havregryn, linfrø, solsikkefrø og gresskarkjerner med kokende vann og la det stå en times tid til alt vann er absorbert.
Ha hvetemel, rugmel, salt og tørrgjær i en bolle og visp sammen. Ha i frø og visp igjen. Bruker du kjøkkenmaskin bytter du til eltekrok nå. Rør vann i blandingen og elt en 10 minutters tid til du har en smidig deig. Dekk til deigen og la den heve til dobbelstørrelse. 
Slå deigen ned, elt den raskt og del den i to like store emner. Form de til en ball og trykk de lett sammen for å lage litt avlange men fortsatt noe runde brød. Pensle eller spray brødene med vann og rull de i sesamfrø. Legg brødene på en bakeplate dekket med bakepapir, dekk de til og la de heve en 30 minutters tid. 
Snitt toppene av brødene med en skarp kniv eller barberblad og sett i forvarmet ovn. Stek i 40 minutter. Avkjøl på rist. Nyt!

8 kommentarer:

Hege sa...

Juhuuu, æ kan bake! Jeg har aldri bakt noe særlig, føler ikke at jeg får det til. Og spesielt har jeg ikke bakt brød, for jeg synes ofte hjemmebakte brød blir smakløst og tørt - eller så tar det kjempelang tid. Men nå er det ny tid her i huset - HERREGUD for et godt brød! Og så enkelt at til og med jeg får det til!! 😃 Dette blir fast takst fra nå av! Tusen takk for super oppskrift, dette var helt gull! 👍

Mat på Bordet sa...

Juhuuu, så gøy!
Gleder meg veldig å høre at du fikk det til :) Og godt valg av oppskrift må jeg si - dette er husets favoritt også! :)

Anonym sa...

Hvor lenge sånn ca skal deigen heve? Kikket etter 1 time og det så ikke ut som den hadde hevet i det hele tatt :)

Mat på Bordet sa...

Kommer litt an på hvor du har satt deigen til heving. Er det et lunt litt varmt sted bør det holde med en time, men det kan også ta noe lengre tid.

Anonym sa...

Takk for fin oppskrift, dette var godt, og enkelt å få til. Jeg vil gjerne bake mer enn ett brød om gangen, ganger man bare oppskriften med for eksempel to eller fire? Eller må man bruke mindre gjær? Hva med langtidsheving over natten - hva blir gjærmengden da?

Anonym sa...

Har disse i ovnen nå, men lurer på om de skal stekes i midten eller nederst? Kjempe fin blogg du har!

Mat på Bordet sa...

Har du varmluftsovn anbefaler jeg midten, hvis ikke kan du sette den på en av de nederste rillene. Lykke til!

Mat på Bordet sa...

Du kan gjerne gange opp oppskriften om du ønsker å lage flere brød om gangen. Jeg har doblet deigen tidligere men da er jeg virkelig på grensen på hva kjøkkenmaskinen orker å elte og måtte elte en del for hånd (ikke at det gjør noe....)
Skal du langtidheve over natten så hadde jeg halvert gjærmengden. Vil du lage en elterfi variant hadde jeg økt væskemengden fra 3dl til 4 eller 4.5dl og brukt kun en halvteskje tørrgjær.
Lykke til!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...