tirsdag 19. november 2013

Småkaker med sharon


Har du sett denne oransje, tomat-lignende frukt i din nærbutikk? Jeg ser de overalt for tiden. I innvandrerbutikken selvsagt men også i matbutikken. Dette er sharon som du kan lese om mer har på frukt.no sin side. 4 stykker ble med meg hjem forrige uke og har ligget og modnet til de ble en dyp oransj og en god del mykere. De smaker vidunderlig. Milde, søte litt aprikos- melon- og mangoaktig. 
Bruk en skje for å skrape ut fruktkjøttet og en stavmikser for å lage en puré. Puréen kan du bruke for å blande inn i frokostyoghurten din for eksempel. Strø med litt grovhakkede valnøtter og en liten dæsj med kanel, hvis du liker kanel, og du får en ny favorittfrokost. Garantert.

Men, tenk, du kan også bake med fruktpuréen. Ta en rask titt på internet, søk 'persimmon recipes' og du vil bli bombadert med oppskrifter med bakst med sharon. Mange kaker er krydret med typiske pepperkakekrydder og det er det jo en viss logikk i siden sharon er en vinterfrukt. Jeg blandet litt oppskrifter og endte opp med disse krydrete, kakeaktige småkakene. Lukter litt jul av de, men bare litt. Akkurat som det passer seg i november.
du trenger (lager ca. 20 småkaker)

100g myk smør
150g sukker
1 egg
200ml sharonpuré*
1ts bakepulver
200g hvetemel
1/2 ts malt kanel
1/4ts malt muskatnøtt
1/4ts malt nellik
100g rosiner
100g hakkede (gjerne ristede) valnøtter

glasur
1ss sharon purée
melis

*mine 4 sharon ga ca. 5dl puré

ovn temp 180C

Bland smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg etterfulgt av sharonpuré. Rør hvetemel, bakepulver, kanel, muskattnøtt og nellik sammen i en bolle og rør inn i deigen. Vend inn rosiner og valnøtter til slutt. La deigen stå kjølig i 10 minutter mens du rydder.
Bruk en iskremskje for å lage like store kuler med deig og plasser de med god avstand på et bakebrett dekket med bakepapir. Sett i forvarmet ovn og stek i ca. 15 minutter til de er gjennomstekte. Test gjerne med en kakepinne.
La de avkjøle på rist.
Rør 4- 5 ss melis med 1 ss sharonpure til du har en tykk men flytende glasur. Bruk en skje til å fordele glasur på kjeksene. La glasuren stivne før du oppbevarer de i kakeboks.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Så morsomt - i dag søkte jeg på nettet etter kaker med sharon uten å finne noe særlig (brukte ikke "persimmon" som søkeord), og så kommer du med dette innlegget i kveld :) Synes sharon er en god og litt annerledes frukt, og disse kakene skal definitivt prøves!

Marianne

Mat på Bordet sa...

Hei Marianne
For et sammentreff da :) Eller kanskje ikke, sharon er i sesong og det er sikkert flere som har vært litt nysgjerrige på denne frukten.
Jeg synes også sharon smaker veldig godt og kan absolut anbefale det med yoghurt. Ja, og småkakene også :)

Christine sa...

Sharonfrukt er kjempegodt! Jeg liker å skjære den i tynne skiver på tvers, for da får man fram det fine stjernemønsteret i midten :)Ps. Linken til frukt.no er visst feil, havnet på en side om piggsko!

Mat på Bordet sa...

Jeg er helt enig Christine! Har oppdaget denne vidunderlige frukten litt sent, men du så god den er!
Har rettet på linken til frukt.no - takk for at du gjorde meg oppmerksom på det!
hilsen ina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...