torsdag 12. desember 2013

Fruktkake med konjakk


Dette er en oppskrift jeg fikk fra Cajsa. Hun pleide alltid å bake den til skolens julemarked, men da hun flyttet fikk jeg oppskriften slik at jeg kunne fortsette tradisjonen. Kaken er en ypperlig kake til jul. Tettpakket med rosiner og mandler, med en dæsj cognac. Kaken må ikke skjæres i de første to dagene, men pakkes godt inn og oppbevares kjølig slik at den kan modne. Så kan du begynne å spise den, eller oppbevare den enda lengre. Kjekt å ha en kake på lur....

du trenger:

250g smør
1/2 dl appelsinmarmelade
2 dl sukker
3 egg
4dl hvetemel
4dl gule rosiner
100g mandel
1/2 dl cognac

Ovn temp. 150C

Smelt smøret over svak varme. Ha opp i appelsinmarmeladen og rør om. La det avkjøle. Grov hakk mandler og gule rosiner hvis de er av den store sorten.
Ha smør blandingen i en bolle. Bland i sukkeret og så ett egg om gangen. Bruk visp til dette slik at du får det så luftig som mulig (du har kanskje lagt merke til at det ikke er noe hevingsmiddel i oppskriften). 
Bland rosiner og mandler med melet.
Skift til flat vis og ha melblandingen opp i deigen en stor skje om gangen. Tilsett cognac og bland. Hell deigen i en smurt avlang kakeform som rommer 2 liter. Alternativt kan du helle det i mindre former slik jeg har gjort - du har du ypperlige julegaver til familie og venner. Steketid for kaken i en form er 90 minutter på nederste rille. For mindre former vil det variere -mine trengte 30 minutter. Kaken er ferdig når den er gylden og en kakepinne kommer ut ren. 

La kaken avkjøle. Pakk den inn og oppbevar kjølig i to dager slik at den kan modne. Kaken kan fryses etter denne 2 dagers modningen, eller du kan oppbevare den kjølig - fortsatt innpakket - der holder den seg lenge.

Innlegget har tidligere vært publisert på bloggen (dec.2010).

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg bare digger bloggen din!

Alt du blogger ser så delikat og fristende ut -veldig bra :o)

Nå ble jeg veldig fristet til å lage en fruktkake etter oppskriften din. Lurer derfor på hvor du har kjøpt de fine kakeformene du bruker? Jeg kan ikke si jeg har sett det noe sted.

ina sa...

Jeg digger folk som digger bloggen min :D

Kakeformene er fra www.panibois.fr Jeg kjøpte de for noen år siden fra http://www.mettoggod.no/ men de var ganske dyre - ca. 10kr stykket hvis jeg husker riktg. Nå kjøper jeg direkte fra Panibois - og siden jeg lager til 2 julemarkeder i år så kjøpte jeg en del.....

Concept Interiors sa...

Ina, du som er så opptatt av mat, hva syns du om norske restauranter?Se siste posten min:)

Monica sa...

Perfekt - har lett etter en oppsrkift på dette!
Fin blogg du har. Håper det er greit at jeg linker til den fra min egen blogg!

ina sa...

Henriette - har lagt igjen kommentar på bloggen din...

Monica - så fint at du kan bruke oppskriften - antar at det er venner og familie som nå får en deilgi kake som julegave :)) Velidg hyggelig om du linker til bloggen min - takk!

Anonym sa...

hva bruker du å pakke dei inn i?? plastfolie, poser eller aluminiumsfolie?? Hilsen Lise :)

Mat på Bordet sa...

Jeg lagrer de i aluminiumsfolie eller plastfolie og pakker de i cellofan når jeg skal gi de bort... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...