fredag 13. desember 2013

Mandelkake med aprikossyltetøy


Dette kan du bake! Høyde på kaken får du ved at du baker 2 kaker og setter de på toppen av hverandre. Oppskriften er det heller ingen hokus pokus med og  er du litt tålmodig når du setter på glasuren får du også samme snøeffekt. Pynt med julefigurer, eller kanske du har bakt pepperkakesnømenn som du kan sette på toppen. Imponere vil du uansett!

du trenger

400g myk smør
400g sukker
6 egg
2 ts vaniljjeekstrakt
450g hvetemel
4ts bakepulver
200g malte mandler
2dl melk
100g mandler, grovhakket

til glasur og fyll
ca. 9 spiseskjeer aprikossyltetøy
4 eggehviter
300g melis

ovn temp 180C

Smør to kakeform (diam. ca. 20cm) og kle de med bakepapir: klipp til et stykke bakepapir slik at den passer til bunnen og klipp  remser som du kler sidene med. Remsene kan gjerne stikke ut over kanten slik at de danner en form for krave. (se bildet under).

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Bruker du kjøkkenmaskin tar dette gode 5 minutter. Rør inn egg en etter en, for alle 6 egg tar dette gjerne 5 minutter til. Du bør til slutt ha en luftig, kremvitt blanding.
Rør hvetemel, bakepulver og mandlemel sammen. Rør melblandingen og melk vekselvis inn i deigen.  Begynn og avslutt med melblandingen. Brett grovhakkede mandler inn til slutt.

Fordel deigen likt i de to formene og sett i forvarmet ovn. Dekk med bakepapir om kakene får for mye farge under stekingen. Stek i ca. 40 minutter, test med kakepinne før du tar kaken ut av ovnen. La kakene avkjøle en 10 minutters tid i formen før du tar de ut og lar de avkjøle helt på rist.

Når kakene er helt avkjølt skjærer du av toppen på kaken som du er mest ujevn. - dette er smaksprøven din :) Sett bunnen på et kakefat, ha på ca. 3 ss med aprikossyltetøy (du kan bruke annet syltetøy) og smør jevnt utover kaken. Sett siste halvdel på toppen og smør den også med ca. 3ss syltetøy. Del den andre kaken i 2. Sett nederste del på toppan av den andre kaken og ha ca. 3 ss med syltetøy på toppen av den. Smør utover. Avslutt med å sette siste kakedel på toppen. 

Stivpisk eggehvitene. Tilsett melis en spiseskje om gangen mens du pisker videre. Ha en god klatt med glasur på toppen av kaken. Dytt den forsiktig ut mot kanten av kaken slik at den renner nedover.  La det stivne noen minutter til du gjør det samme en gang til - det er på denne måten du får denne lag effekten som ser ut som snø. Fortsett til du er fornøyd med reslutatet eller du har brukt opp glasuren. 

La glasuren stivne noe (den vil få en hinne, men vil være myk  under) før du pynter den. Strø gjerne med melis for ordentlig snøeffekt.


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...