onsdag 18. desember 2013

Tyttebærterter med marengs


Tyttebærgelé er noe jeg lager hvert år til jul nå. Tyttebærsyltetøy er helt ok det og, men til spesielle anledninger og som gaver synes jeg at tyttebærgelé gjør susen. Akkurat litte granne mer stilig enn tyttebærsyltetøy. Til terten kan du selvsagt bruke tyttebærsyltetøy eller en annen syltetøy eller gelé, husk bare på at marengsen er ganske søt. Den litt bitre tyttebærsmaken passer derfor utmerket til denne terten. 
du trenger

til tertebunnene
100g kaldt smør
200g hvetemel
1 eggeplomme
et par ss fløte

ovn temp 180C

til marengs
3 eggehviter
200g melis


Lag tyttebærgelé.

Lag tertebunn. Skjær smør i små ruter og ha i melet. Kjør i en food processor til du har en smulelignende deig. Ha i eggplommen og et par spiseskjeer fløte mens food processoren er i gang. Stopp maskinen så snart du ser at deigen begynner å samle seg. Hell deigen over på kjøkkenbenken og arbeid den raskt sammen for hånd. Form deigen til en ball og trykk den lett ned til en sirkel. Pakk godt i plastfolie og sett kjølig i minst en time. 

Ta frem deigen og rull den ut til ca. 3 mm tykkelse. Stikk ut sirkler og legg de pent ned i teflonbelagt muffinsform. Deigen skal ikke rekke helt opp til kanten bare ha littegranne kant for å holde på plass geléen. Sett kjølig en halvtime.
Stikk hull i bunnen av hver terte med en gaffel. Riv av småstykker med bakepapir. Legg disse enkeltvis over hver tertebunn og fyll på med noe tungt og tørt. Ris eller tørkede bønner for eksempel. Sett det hele i forvarmet ovn og stek i 15 minutter. Fjern bakepapir og ris/bønner og sett tertene tilbake i ovnen. Stek videre i ca. 5 minutter til tertebunnene er gylne. La de avkjøle noen minutter i formen før du vipper de forsiktig ut og lar de avkjøle helt på rist.
Tertebunnene kan oppbevares i tett kakeboks om du ikke skal bruke de med det samme.

Lag marengsen. Sett en gryte med vann til koking. Bruk en stor, ren, varmetålende bolle som passer fint over gryta. Ha eggehvitene opp i bollen og pisk til de er stive. Ha i melis og fortsett og piske videre til du har en stiv og stabil marengmasse. Ta bollen av varmen og pisk videre til marengmassen er avkjølt. Fra start til slutt bør du ha pisket i ca 15 minutter.

Fyll tertebunne med en god teskje tyttebærgelé og dekk med en spiseskje marengs. Bruk en kniv til å fordele marengsen pent utover. Er du flink med sprøytepose kan du selvsagt sprøyte marengsen pent på toppen (jeg gikk for den litt mer rustikale looken...). Bruk en brenner til å toaste marengsen eller sett under grillen noen sekunder.

Tertene kan stå noen timer før servering. Passer utmerket som dessert i juletiden.


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...