lørdag 8. februar 2014

Berlinerboller


Berlinboller var fast inventar på nyttårsmenyen og vi grugledet oss alltid. Gruet oss fordi en av de var fylt med sennep istedenfor syltetøy! Den som var så 'heldig' å få bollen fylt med sennep (den skulle i prinsipp også spises) var sikret et flott nytt år.  Dette var en tradisjon min mor (som faktisk var født og oppvokst i Berlin) tok med seg videre og jeg har også bragt den inn i våre nyttårstradisjoner men i en croquembouche.

Har du lyst å lage berlinerboller men kvier deg litt pga friteringen så kan jeg fortelle deg at det er lettere og mindre omfattende enn du kanskje tror. Alt som trengs er en god tykkbunnet kjele, gjerne litt høy, en temperaturmåler (men du kan også klare deg uten) og et par liter rapsolje. Det holder med ca. 5 cm olje i kjelen din. Når du er ferdig med friteringsoljen lar du den avkjøle helt og heller den i en tom melkekartong eller to og kastes i resteavfall (for mer info se fettvett.no). 

Det er med andre ord, bare å sette i gang!

for ca. 30 berlinerboller trenger du

2ss smør
0.5l melk
2 egg
850g hvetemel
1ts salt
1ts vaniljesukker
100g sukker
2.5ts tørrgjær

1-2 liter rapsolje til fritering
sukker
syltetøy

Smelt smøret, la det avkjøle. Hell i melken og rør i eggene. Rør mel, salt, vaniljesukker, sukker og tørrgjær sammen i en annen bolle. Hell det våte i det tørre og arbeid deigen sammen, gjerne med en kjøkkenmaskin. Elt godt, gjerne en 15 minutters tid, deigen vil være klissete. Legg deigen i en ren bolle, dekk den til og la deigen heven et lunt sted til det har doblet i størrelse, 1-2 timer.
Hell deigen over på en lett melet flate. Strekk eller rull den lett ut til en tykkelse på ca. 1.5cm. Stikk ut sirkler med hjelp av et drikkeglass. Løft sirklene forsiktig over på et bakebrett dekket med bakepapir. Dekk brettet med et rent håndkle og sett den et lunt sted en halvtimes tid.
Varm opp rapsoljen til den har nådd 180C. Har du ikke termometer kan du teste oljen ved å slippe et lite stykke deig ned i den varme oljen. Freser oljen rundt deigen er den varm nok. Ikke ha mer enn 2 berllinerboller i kjelen på en gang. Bollene trenger nesten ikke mer enn et minutt per side. Legg de varme bollene direkte i en skål med sukker og rull de rundt. Legg de så på en rist eller fat for avkjøling. 
Fyll en sprøytepose med syltetøy. Når berlinerbollene er avkjølt lager du et lite hull på siden av bollen. Før sprøyteposen inn i midten av bollen og sprut 1-2 spiseskje (avhengig av størrelsen på bollen) syltetøy inn i bollen. 

Berlinerboller er nå klare til servering og smaker så absolut best dagen de lages!

1 kommentar:

Christine sa...

Må bare si at bloggen din er en inspirasjon og glede hver eneste gang jeg besøker den!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...