Anbefalte bøker om personlig økonomi

Ønsker du å lære mer om økonomi og hva du kan gjøre for å styrke din egen privatøkonomi, finnes det en mengde gode bøker på markedet. Utvalget er selvsagt størst på engelsk, men det finnes også flere gode norske bøker.

Bøker på norsk eller engelsk?

Som ventet er mengden bøker om personlig økonomi mye større på engelsk enn på norsk, så er du komfortabel med å lese engelske fagbøker, har du svært mye og bra å velge imellom. Mye av den økonomiske teorien som er omtalt i engelsk faglitteratur er selvsagt direkte overførbar til norske forhold, men leser du amerikanske bøker om privatøkonomi vil en del praktiske eksempler og tips ikke nødvendigvis være spesielt nyttige i Norge. Dette gjelder spesielt rundt temaer som helseforsikring og pensjon, der vi jo i Norge har et mye bredere utbygd velferdssystem.

Anbefalt litteratur om privatøkonomi

I det etterfølgende lister vi noen få anbefalte bøker om hvordan du organiserer og styrer din private økonomi. Listen er selvsagt ikke utfyllende og det kommer hele tiden nye titler på markedet, innenfor emnet.

Din Økonomi, Hallgeir Kvadsheim

Er din privatøkonomi preget av mye rot og problemer med «gammel moro» og har du en ambisjon om å få ryddet opp en gang for alle, så er dette boken for deg. Den er rett på sak og gir deg mer enn 150 helt konkrete tips til hvordan du forbedrer din privatøkonomi. Du får tips om lån, sparing, skatt, pensjon, forsikring og alt annet som berører din personlige økonomi. Forfatteren Hallgeir Kvadsheim er kanskje først og fremst kjent fra TV3s «Luksusfellen», men han har mange års erfaring som økonomisk rådgiver, noe innholdet i «Din økonomi» bærer tydelig preg av.

Utgitt: 2013, forlag: Kagge, ISBN: ISBN: 9788248913054

Personlig økonomi, Dag Jørgen Hveem, Jon Mjølhus, m.fl.

Dette er selve bibelen innen privatøkonomi på norsk, med over 800 sider spekket med oppdatert informasjon og nyttige tips. Boken ble utgitt første gang for over 20 år siden, og har siden da kommet i ny og ajourført utgave jevnlig. Boken er bygget opp som et oppslagsverk, med kapitler om typiske privatøkonomiske emner. Det inkluderer tema som sparing, lån, investeringer, arv, skatt, pensjon og forsikring. Seneste utgave er oppdatert med flere nye lover og omtaler av relevante dommer i rettsystemet.

Utgitt: 2013, forlag: Cappelen Damm, ISBN: ISBN: 9788202411459

Privatøkonomi 2011, Tom Staavi , Geir Ormseth og Carsten Henrik Pihl

Denne boken har sitt utspring i tidsskriftet «Dine penger» og kom i en årrekke i en ny utgave årlig. 2011 var det siste året boken ble utgitt i papirform. Det er imidlertid fremdeles et bra oppslagsverk, og vi velger derfor å ta den med her. Boken omhandler blant annet trygd og ytelser fra NAV, samt alle de klassiske temaer rundt privatøkonomi, som lån, sparing, forsikring og skatt. Boken har et bra innholdsregister som gjør det raskt og enkelt å finne frem til relevant informasjon.

Utgitt: 2011, forlag: Dine penger

The Millionaire Next Door, Thomas J. Stanley og William D. Danko

På tross av den noe tabloide tittelen, gir denne boken en glimrende innføring i hvordan du får en romsligere privatøkonomi. Boken tar utgangspunkt i fellestrekkene ved per

soner som har startet på scratch og opparbeidet seg en stor personlig formue. Det er ikke en «bli rik raskt» bok, men den beskriver syv regler for din privatøkonomi, som hvis de følges, vil hjelpe deg å få styr på dine penger og sikre deg økonomisk.

Utgitt: 2010, ISBN: 1589795474

The Total Money Makeover, Dave Ramsey

Denne boken er uten tvil skrevet ut fra et amerikansk perspektiv og amerikanske forhold. Budskapet er dog like aktuelt i Norge! Her loves ikke gull og grønne skoger, denne boken gir deg en brutalt ærlig og direkte tilnærming til privatøkonomi og hvilke feil det er mange gjør, som bringer dem i et økonomisk uføre. Boken har en mengde konkrete tips, men fungerer kanskje i første omgang best som en motivator for faktisk å ta tak i sin egen privatøkonomi, og som et «spark bak» for å ta grep som bedrer egen økonomi.

Utgitt: 2007, forlag: Thomas Nelson, ISBN: 0785289089