Bli kvitt dyr kredittkortgjeld gjennom refinansiering

Ved utgangen av 2015 var det mer enn 8 millioner betalingskort med VISA og MasterCard i omløp blant det norske folk. En stor del av disse er kredittkort, der man ikke behøver å ha penger på konto for å handle. Meget praktisk, men også en stor ulempe når man ikke lengre har nok penger til å betale tilbake. For banken skal naturligvis ha både renter og gebyrer for bruken av kortet.

Hva gjør man så når man har pådratt seg for mye kredittkortgjeld? Jo, det beste stedet å begynne er ved å søke refinansiering gjennom et forbrukslån.

To gode grunner til å refinansiere

Kredittkort kan være meget praktisk til hverdagslig bruk. Disse kortene har gjerne mange fordeler, og man kan faktisk spare seg til alt fra flyreiser til penger bare ved å bytte ut bankkortet. Samtidig så er de fleste kort gratis å bruke forutsatt at man betaler tilbake det man har brukt hver måned. Så hvorfor skal man da søke om refinansiering, hvis disse kortene er så gode?
Grunnen til det er at man etter 40-50 dager blir nødt til å betale renter og gebyrer på det man har brukt. Og på kredittkort er denne prosenten sjeldent lav – ofte mellom 20 til 40 prosent. Har man flere titusener i gjeld fordelt over flere kredittkort, blir det månedlige rentebeløpet derfor ganske så høyt. Nettopp derfor bør man refinansiere til et forbrukslån, der hvor renten kan være langt lavere enn som så.

Slik halverer du rente- og gebyrkostnadene

For å forklare det så enkelt som mulig, så kan vi ta et konkret eksempel. Betaler du 10 000 kroner ned over 12 måneder, på et kredittkort med 25% effektiv rente, så vil det koste deg 2500 kroner. Sammenligner vi dette med et gunstig forbrukslån, hvor renten kun er på 15 prosent, så vil det her koste deg kun 1500 kroner. Refinansierer man gjelden til dette lånet, så har man på et øyeblikk spart 1000 kroner.

Og dette er altså for et relativt lite lån. Har man flere kredittkort med utestående gjeld på kanskje flere titusener, og en gjennomsnittsrente som er enda høyere, så vil det naturligvis være enda mer penger å spare. Det er først og fremst når man har mye gjeld at vi anbefaler å refinansiere, ettersom det ofte kommer et etableringsgebyr ved opptak av nye lån. Da er det ikke sikkert at det lønner seg å refinansiere små summer, men at man heller bør legge i litt ekstra i nedbetalingen for å bli kvitt lånet så kjapt som mulig.

Alternativer til refinansiering

Hvis man ikke ønsker å ta opp et forbrukslån for å betale ned kredittkortene, så anbefaler vi at man prioriterer nedbetalingen av kredittkortet foran alt annet. Det vil si at man betaler så lite som mulig på boliglån, studielån, billån eller andre typer lån man måtte ha. Dette fordi at renten på disse lånene som regel er meget lav sammenlignet med et kredittkort. Hvis man har muligheten til det kan man for eksempel søke om avdragsfrihet på boliglån eller studielån, eller begge deler.
Huskeregelen er altså enkel – prioriter alltid den gjelden som har høyest rente først. På denne måten vil du spare mest mulig penger i renter og gebyrer, ettersom nedbetalingstiden for det aktuelle lånet blir kortere. Dessuten vil nattesøvnen for de fleste trolig bli langt bedre dersom man kan legge seg om natten vel vitende at man har blitt kvitt en massiv kredittkortregning.

Oppsummering

Refinansiering kan være gunstig dersom man har pådratt seg mye kredittkortgjeld. Hvis man kun snakker om en gjeld på 10 000 kroner så vil det trolig være mer lønnsomt å betale ned lånet så fort som mulig fremfor å refinansiere. Dette fordi det ofte påløper et etableringsgebyr vet opptak av nye lån. Utover dette så vil det nesten alltid lønne seg å refinansiere gjeld til et forbrukslån hvis man har mye gjeld fordelt utover flere kredittkort.